Rengøring af køkkenet – Pænt og rent køkken


Køkkenet skal holdes rent for at sikre en god fødevarehygiejne. Gør det til en vane altid at gøre rent efter enhver form for håndtering og tilberedning af mad.

Små skridt hjælper også. Hvis du ikke er til den helt store hovedrengøring af hele køleskabet hver fjortende dag. Så vask en hylde eller grøntsagsskuffe i køleskabet, når du alligevel har våde fingre fra opvasken. Så får du det gjort, og det kræver ikke det helt store organisatoriske planlægningsarbejde om hvem der gjorde det sidst, hvis tur det er eller hvem der har væltet ketchupflasken bagerst i køleskabet. Så er det klaret.

Husk: Organiser dit arbejde, hvis der er elementer, der er meget beskidte, start med iblødsætning og gå i gang med de andre elementer i køkkenet imens.

Din opvask ikke er renere end din opvaskebørste, viskestykke eller din opvaskemaskine.

Hvor tit skal køkkenbordet gøres rent

Køkkenbordflader, komfur og alle steder der tilberedes mad skal rengøres og aftørres dagligt og specielt, når der spildes.

Hovedrengøring foretages, når det trænger eller som minimum hver fjortende dag selvfølgelig betinget af, hvor meget der svines og hvor mange der anvender køkkenet. På kollegier, hvor et køkken deles af mange mennesker, skal der som minimum gøres hovedrent hver uge og der skal ligeledes rengøres dagligt efter tilberedning af mad.

Hvorfor: Hvis køkkenet ikke er rent, kan det medføre sygdomme og et par ekstra sygedage på studiet eller på arbejdet, der kan endvidere udvikles allergi over for husstøvmider.

Rengøring af Komfur, ovn og mikroovn

Bland varmt vand og sulfo. Tag en klud eller plastikbørste og vask kogeplader, ovn og mikroovn i den varme sæbeopløsning. Brug aldrig metalsvampe, skurepulver eller lignende produkter, da de ridser. Skyld efter med koldt vand.
Er kogepladerne, ovnen eller mikroovnen meget snavset, er det bedre at brug brun sæbe. Smør et tykt lag brun sæbe på pletterne med en klud eller engangssvamp. Skrub indtil pletterne er opløst og skyl efter med koldt vand. Er der tale om ældre og fastbrændte pletter, så smør komfuret ind i sæbeopløsningen og pak ovnlågen og andre snavsede elementer ind i husholdningsfilm. På den måde forhindrer du, at sæben tørrer ud, og du slipper for de ubehagelige dampe fra den brune sæbe. Lad komfuret stå sådan natten over. Vask komfuret rent og skyl efter med koldt vand. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.
Pas på: Brun sæbe er stærkt ætsende, og derfor fjerner det al fedt fra huden og i værste fald kan det give åbne sår. Derfor er det vigtigt, at du altid bruger handsker, når du arbejder med brun sæbe.
Brug aldrig: Gå langt uden om alkoholbaserede rengøringsmidler til at gøre knapperne på kogeplader, ovn eller mikroovn, for så kan du komme til at vaske tallene på knapperne af.

Rengøring af keramisk kogeplade

Skrab glaspladen fri for fastbrændte madrester med den specielle skraber, der følger med glaspladen. Der findes mange produkter på markedet til keramiske kogeplader, og det er bedst, at du bruger et af de midler. Kom midlet på og lad det stå nogle minutter og vask efter med koldt vand.

Rengøring af almindelig kogeplade

Har du en god gammeldags kogeplade, kan du gøre den ren med varmt vand og opvaskemiddel. Brug en klud eller plastikbørste og vask kogepladerne sæbevandet. Brug aldrig en metalsvamp, skurepulver eller lignende, for de ridser kogepladen og komfuret. Skyld efter med koldt vand. Er pladerne meget snavsede, så prøv med brun sæbe i stedet for. Smør et tykt lag brun sæbe på pletterne med en klud eller engangssvamp. Skrub til pletterne er opløst og skyl efter med koldt vand. Er pletterne brændt for godt fast, så smør kogepladerne ind i en opløsning af vand og brun sæbe. Pak dem ind i husholdningsfilm. På den måde forhindrer du, at sæben tørrer ud, og du slipper fra den ubehagelige luft fra den brune sæbe. Lad det stå sådan natten over. Vask kogepladerne rene og skyl efter med koldt vand. Gentag, indtil pletterne er væk.
Pas på: Brun sæbe er stærkt ætsende, og derfor fjerner det al fedt fra huden og kan give åbne sår. Derfor skal du altid bruge handsker, når du bruger brun sæbe.

.

Håndbog-i-praktisk-hjælpHåndbog-i-praktisk-hjælp-E-BogLæs flere gode råd og tips indenfor hygiejne, rengøring og pletfjerning og meget mere i rengøringsbogen: 

Håndbog i praktisk hjælp (bog) >>

eller som 

E-bog: Håndbog i praktisk hjælp >>

.

. 

Rengøring af din emhætte

Gør emhætten ren med varmt vand og opvaskemiddel. Brug en klud eller plastikbørste og vask emhætten med sæbevandet. Brug aldrig en metalsvamp, skurepulver eller lignende, for de ridser. Skyld efter med koldt vand. Benyt samme lejlighed til enten at få skiftet kulfilteret i emhætten og/eller vask filteret foran udsugningen med sæbeopløsningen. Gentag behandlingen indtil snavset er væk.

Rengøring af køleskabet

Gør dit køleskab rent, når du kan se, at det er beskidt eller mindst hver anden måned. Sluk for skabet og tøm det. Vask hylde og vægge med en klud med varmt vand og sulfo, og skyld efter med koldt vand. Rens afløbshullet bagerst i køleskabet i renden under køleelementet med en vatpind. Er renden fuld af vand, så fjern madrester og lignende, så vandet kan løbe fra igen. Når du er færdig med at gøre køleskabet rent, skulle isen på køleelementerne gerne være tøet op. Hvis der stadig er is på, kan du lade døren stå åben, indtil den er smeltet. Når skabet er tørt, luk døren, tænd for køleskabet og undgå så vidt muligt at placere madvarer i direkte kontakt med køleelementet.

Rens desuden afløb i køkkenvask, rens og afrim fryser, læs de gode råd i Håndbog i praktisk hjælp.