3 vigtige valg i dit nye køkken


Køkkenet er et af hjemmets absolut vigtigste rum. Det er her, vi laver den lette hverdagsmad og eksperimenterer til weekendens mere nuancerede retter. Men det er også ofte her, vi er sociale med hele familien – både om morgenen og aftenen.
Der er med andre ord ikke noget at sige til, at køkkenet for mange er øverst på dagsordenen, når der skal bygges nyt hus, eller når det gamle skal renoveres.

Står du i en af disse situationer, venter der en lang liste af valg, som skal træffes, og du har sikkert været begravet i køkkenkataloger for at finde den helt rigtige løsning. Men hvad skal man være opmærksom på, når man skal have nyt køkken? Listen er som nævnt lang, men i nedenstående får du en gennemgang af de vigtigste områder, som du skal have et særligt fokus på i dit køkkenkøb.

Stil

Som det gør sig gældende med så meget andet, skifter trenden også, hvad angår køkkenstil. Engang kunne køkkenerne nærmest ikke blive mørke og klaustrofobiske nok, men vi i de senere år har se et kæmpe boom med åbne, lyse og minimalistiske køkkener. Ordet samtalekøkken kom på et tidspunkt på manges læber, og selvom den trend ikke er så udbredt længere, så er der stadig stor efterspørgsel efter rummelige køkkener med plads til andet end bare madlavning.

Men selve køkkenstilen er begyndt at variere fra kun af være minimalistisk med rene linjer til også at have et rustikt udtryk. Jovist bliver der stadig solgt mange minimalistiske køkkener, men tendensen er, at naturmaterialer som træ og sten i højere grad finder vej ind i de danske køkkener. Men hvilken stil skal du så vælge?

Det afhænger i høj grad af personlig smag, men også af den øvrige stil i resten af hjemmet. Køkkenet er som nævnt ofte en integreret del af eksempelvis stuen, og her kan man med fordel forsøge at matche denne eksisterende stil, så man dermed skaber en rød tråd igennem hjemmet.
Du kan få mere inspiration til valg af nyt køkken her.

Farve

Lidt i forlængelse af køkkenstilen kommer valget af farve i køkkenet. Den minimalistiske stil har ofte været forbundet med køkkener i hvid højglans, som i dag findes i hovedparten af nyere danske køkkener. Det hvide udtryk er stilrent, lyst og elegant, men for mange mennesker er sådan et køkken i højere grad kedeligt og upersonligt. Når det kommer til farven, handler det også i høj grad om personlig smag, for vigtigere end noget andet er det, at man føler sig tilpas i sit køkken.

Nogen har det bedst i de mere diskrete farver, mens andre finder varme og hygge i de varmere nuancer. Som nævnt er naturens materialer på vej ind i de danske køkkener, og her medfølger der også nye farver. Træet i de brune nuancer, sten i det grå og måske marmor eller granit som bordplade. Selvom det er rustikke materialer, er det stadig diskrete farver, hvor alle kan være med.

Klik og find nye gardiner, rullegardiner, plisségardiner mm. til alle dine rum her >> 

.

Bordpladsen

Stilen og farverne bidrager først og fremmest til det visuelle aspekt, men et køkken er først og fremmest et arbejdsrum, og derfor bør man også prioritere funktionaliteten højt. Man skaber et funktionelt køkken ved hjælp af en god indretning og intelligente løsninger, så man både kan have socialt samvær og kokkerere.
Det altoverskyggende mål for et vellykket køkken er godt med bordplads, da dette er afgørende for, hvor gode muligheder man har for at udfolde sig. Det kan godt hobe sig op med køkkenmaskiner og andet inventar i et køkken, og derfor er det rart, at der rent faktisk er plads til, at man kan hakke, snitte og bage.

Man kan med fordel prioritere god bordplads i området omkring vasken, da der ofte kan opstå trængsel, når der skal skylles grøntsager og vaskes op. Ligeledes er det vigtigt med god plads omkring komfuret/kogepladerne, da meget af arbejdstiden foregår her. Overordnet set er bordpladsen vigtig af flere grunde. For det første gør det madlavningen mindre besværlig, og samtidig kan man være flere i køkkenet samtidig. Det øger effektiviteten og højner det sociale aspekt i madlavningen.

Recent Content