4 tips til at tilføje farve til din indretning


I Danmark har vi en tradition for at indrette minimalistisk med få farver, og sort, grå og hvid kan hurtigt blive de eneste ”farver” i indretningen. I dette indlæg vil vi hjælp dig med at indrette med farver ved, at komme med 4 tips til hvordan dette skal gøres for, at skabe et flot resultat. Vi kommer bl.a. ind på indretning med sort og farver, indretning med DIY, indretning med kontraster og meget andet.

Tip 1: Glem ikke de mørke farver

Der er to meget vigtigt grunde til, at du skal benytte mørke farver i indretningen, selvom vi her snakker omkring indretning med farver. Den første er, at du ikke skal springe ud i alt for mange farver, for efterfølgende at fortryde disse. At have f.eks. et par elementer i sorte i indretningen, kan afhjælpe dette.

sort-element-farve-indretningHerudover er der et gammelt ordsprog vedr. indretningen som siger, at man ved at tilføje et sort element – f.eks. sort bokse, lampeskærme, billedrammer eller andre nipsting – vil du forbedre alle de andre farver i rummet. Dvs. disse sorte elementer vil styrke din indretningen med farve, igennem de resterende tips.

Har du ikke har de helt rigtige nipsting i sort, så kan DIY projekterne være en løsning for dig. Eksempelvis kan du på genbrug købe gamle æblekasser og maler disse i sorte/mørke farver. Herudover kan du med spraymaling fra Silvan nemt male lampefoden på en gammel lampe. Et tip kan være, at benytte (mildt) sandpapir på overfladen efterfølgende for, at skabe en mere unik tekstur. Find andre ideer til DIY projekter lige her.

Tip 2: Benyt dig af kontrasterne

Et rum med høj kontrast (dvs. et rum der bruger både lyse og mørke farver i kombination) fremstår som klarerer og mere højt defineret end et rum, der inkorporerer lave kontraster. Derfor skal du bruge høj kontrast imellem farverne for, at forbedre formaliteten af rummet, og lav kontrast for at indføre beroligende kvaliteter. F.eks. vil sort og hvide skabe et mere formelt udseende, og en parring af hvid, beige etc., vil skabe mere lav kontrast og en følelse af ro.

Tip 3: Skab flow i farverne

For at skabe et flow imellem farverne fra et rum til et andet, skal du blot vælge en farve du bruger i ét rum, og gentage denne på en anden måde i et tilstødende rum. For eksempel, hvis din sofa er grøn, brug da den samme grønne farve som sædestof i spisestuen. Du kan nemt købe gamle stole på genbrug, og ombetrække disse ved hjælp af en hæftemaskine og noget stof.
farverige-stole-indretningBrug farven i større eller mindre grad, som du bevæger dig omkring i boligen. Den samme grønne farve fra sofaen, kan også benyttes videre i andre rum, f.eks. med lampeskærme i soveværelset eller dækkeservietter i køkkenet. Igen kan du nemt male eller påsætte stof på gamle lampeskærme, og herved få den farve du ønsker.

En anden måde hvorpå du nemt kan tilføje præcise den farve du ønsker er ved, at gøre brug af puder. Du kan nemt og billigt tilføje puder, gulvpuder eller pyntepuder til rummet, i præcis den farver du ønsker. Tjek F.eks. Pudeguiden.dk og den komplette oversigt over puder fordelt ift. farver.

Tip 4: Gør brug af 60-30-10

Når du skal indrette et rum med farver, så kan det ofte være svært at vide hvor meget og hvor lidt. Ofte hvis du ikke har nogle retningslinjer at gå efter i starten, så vil du ende med ubalance og herved en ”mindre flot” indretning.

For at sikre at du allerede fra starten har noget at arbejde ud efter, så kan det være en ide at gøre brug af 60-30-10 reglen, som er med til at sikre, at du får et flot resultat. Hvis du kigger på indretningsbilleder i f.eks. boligmagasiner, så vil du også hurtigt opleve at disse ofte gør brug af 60-30-10 reglen. Du vil hurtig opleve, at de rum indrettet med farve, som du bedst kan lide, følger denne regel eller kun har enkelte afvigelser (man behøver ikke benytte reglens striks, men mere benytte den som et start udgangspunkt).

60-30-10 reglen fungerer således ift. opdelingen af farver.

– 60% af indretningen skal være en dominerende farve

– 30% af indretningen skal være en sekundær farve.

– 10% af farverne skal benyttes på niptings.

60-30-10

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content