Bekæmpelse af dræbersnegle – Måder til aflivning af dræbersnegl og andre gode råd


Dræbersnegl, eller som den hedder Iberisk skovsnegl, kan være noget af en plage i haven. I dette indlæg vil jeg komme ind på de forskellige måder du kan bekæmpe denne snegl på. Sneglen man siger ikke har nogle naturlige fjender, hvilket dog ikke helt passer, da dens øg og unger i stort omfang bliver spist af forskellige fugle, pindsvin, padder og enkelte andre sneglearter. Derfor kan en af de bedste måder at bekæmpe dræbersnegle på, være ved at have så rigt et dyreliv i haven som muligt. Klare naturen det ikke helt godt nok selv, så kommer her måde til aflivning af dræbersnegle

Den mest sikre metode til aflivning af snegle og info om dræbersnegle

Hvis du gerne vil begrænse antallet af dræbersnegle i din have, så er den klart sikreste metode til at gøre dette, indsamling af snegle og deres æg, og derefter aflivning af disse. Dræbersneglene finder du i tæt vegetation, hvor jorden er fugtig. Det er derfor også i disse områder du bør lede efter dem. Det er vigtigt at starte så tidligt som muligt, da en dræbersnegl, når den er 5-6 uger gammel begynder at lægge æg, som så igen kan blive en et kuld snegle. Æggene bliver lagt i bunker på 20 til 30 snegleæg, i et hulrum i jorden. Disse hulrum vil normalt være at finde ved rodhalsen af planter, nedenunder blade eller i kompostbunker. Æggene er kendetegnet ved at være cirka 4 mm i diameter. Dræbersnegle er hermafroditer, hvilket vil sige, at alle kan lægge æg. Derfor gælder det bare om at fange og dræbe dem du kommer i nærheden af, da der ikke vil være meget forskel der.

Hvornår lægger dræbersnegle æg:

Dræbersneglen begynder med at lægge æg fra juli måned, og det er derfor vigtigt at få samlet så mange snegle sammen inden da som muligt, for at begrænse problemet senere på sæsonen.

Hvis du skal på jagt efter levende dræbersnegle, er der ofte størst gevinst ved at gå på jagt efter dem lige efter solnedgang eller tidligt om morgenen, da sneglen er et dyr der er mest aktivt om natten.

Sådan afliver du dræbersneglene lettest og smartest:

Den ene metode er at dræbe dem direkte når du ser dem. Dette gøres enten ved at klippe dem over med en havesaks eller ved at hakke dem over med en spade.

Den anden metode, og min personlige favorit, er at samle dræbersneglene i en spand, og når du har fundet godt med snegle, så hælder du kogene vand i spanden. Det er en rigtig god ide at bære engangshandsker når du går på jagt.

Den mest effektive taktik til bekæmpelse af dræbersnegle

En af de strategier som ofte bliver anbefalet til at bekæmpe snegle med er tør jord. Strategien går ganske simpelt ud på at holde jorden mellem sine afgrøder så fri og bar som muligt. Dette betyder blandt andet at der ingen jorddække bør være, ingen blandingskultur i højbede og du skal holde dig væk fra kompost og grenbunker. Udtørring af jorden, kan dog på sigt hurtigt betyde at du ikke har meget have tilbage, selvom du kommer af med dræbersneglene. Det kan derfor godt være taktikken er effektiv til at dræbe dræbersnegle med, men jeg vil mene at dette ikke nytter meget, hvis du ikke stadig kan have en have med masser af dyreliv og planter. Vælger du af alligevel at gå efter denne strategi, så skal du tidligt på foråret begynde at fjerne alt hvad der er af planterester, og derefter gå i gang med at hakke jorden fin og glat. Er alt jorden i små klumper, bliver det lettere for solen at tørre jorden helt ud.

Alternativt kan du også supplere og lægge en zone rundt om din have på ca. 10 til 15 cm med havebrugskalk, hvilket medfører at sneglene tørrer ud i kalken. Kalk er også effektivt til at mindske forekomst af mos.


kalk2Kalk2

 

Snegleindhegning

Har du mindre områder, som du ikke vil have snegle i, så kan en anden strategi, være snegleindhegning. Men en snegleindhegning, forhindre du forholdsvis effektivt snegle i at komme ind i det afsnit af haven, som du helst ikke ser dem i. Du kan ganske let selv lave en snegleindhegning. Den består i at du har et stykke metal med skarpt bøjede kanter, som bøjer udad. Er vinklen skarp nok, så kan sneglene ikke passere den, og vil derimod falde ned, hvis de prøver. En god fingerregel til hegnet er, at knækket skal være 6 cm og selve hegnet mindst skal være 20 cm oppe over jorden overflade. Denne strategi vil ofte være den foretrukne i områder, som er ekstra hårdt belastet af dræbersnegle, og den metode til bekæmpelse af dræbersnegle som vil virke. For at en snegleindhegning skal virke effektivt, skal der selvfølgelig ikke vokse græs eller andet henover indhegningen, som sneglene vil kunne kunne bruge som en bro.

Der findes et væld af midler og fælder til aflivning af dræbersnegle

Du kan også købe denne giftfrie fælde til dræbersnegle. Klik her og læs mere om denne fælde til dræbersnegle her >>

Dræbersnegl og salt er ikke venner, men måske ikke den bedste måde at bekæmpe dræbersnegle på

Dræbersnegle er bestemt ikke glade for salt, og derfor kan salt være et effektivt middel i kampen mod dræbersnegle. Det er dog ikke kun dræbersneglene som ikke bryder sig om salt, og derfor er det måske noget du bør overveje en ekstra gang inden du tager det i brug. Salt skader nemlig generelt jord og planteliv der hvor det bliver brugt. Vi råder derfor til at salt er den sidste udvej, og at man forsøger ikke at ligge salt direkte på jorden, men f.eks. på en skinne eller lignende rundt om det område, hvor du gerne vil holde dræbersneglene væk. på den måde kan du undgå at det salt du ligger ud ikke siver ned i jorden, hvor det bestemt ikke gør meget gavn.

Mos hæmmer også dræbersnegle

Endelig er der forlydender om, at det også har god effekt, at lave en zone med mos rundt om din have. Du kan eks. blande jorden op med masser af mos i en zone rundt om din have. Havesneglene kan tilsyneladende ikke lide mos. Det er i hvert fald et forsøg værd i kampen mod sneglene. Men så får du naturligvis en zone med vækst af mos, og det er jo ikke alle der ønsker dette. Så overvej nøje denne sidste mulighed.

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content