Solen skinner, fuglene kvidre og grillen kører for fuld udblæsning hele sommeren. Du løber ind i din fryser for at hente en stak lækre frostkartofler, som du har indkøbt til det lækre kød du har marineret til grillarrangementet med dine venner, veninder og familie. Du blegner, da du atter ser ned i din fryser, den er nemlig fuldstændig iset til og ligner en vinter på nordpolen. Du gentager igen for dig selv, den ordner jeg i morgen, lukker låget på fryseren og går ud til den lune grill.
Fryseren rimer hurtigt til, da der pga. de højere temperaturer er en højere luftfugtighed om sommeren – altså en større relativ fugtighed (% RH). Når lågen åbnes udskiftes luften med den atmosfæriske luft med et højt vandindhold og døren/låget lukkes, så iser vandet fra den atmosfæriske luft til is på dine fryseelementer. Her er en guide til, hvordan du nemt kan afrime din fryser, når den begynder at ligne et landskab fra polerne.
.
Det koster mange penge IKKE at afrime
Det koster rigtig mange penge at fryse dine varer ned hjemme i din fryser. Det koster endnu flere penge at holde din fryser kold, hvis den er rimet til. Al isen fra vandet i den naturlige atmosfæriske luft skal jo også holdes nedkølet.
Guide: Sådan afrimer du din fryser nemt
A. Sæt noget god musik på, hør en lydbog eller hyg dig i familiens selskab. Afrim fryseren, mens du laver andre hyggelige ting derhjemme. Sørg for at tømme køleskabet i dagene op til en afrimning eller tøm din fryser nr. 2.
B. Fyld først alle frostvarer fra fryseren op i køleskabet og/eller ned i din fryser nr. 2. Forbered gerne nedfrysning af fryseelementer og placer dem sammen med dine frostvarer mens fryseren rimes af.
C. Sluk din til-iset fryser, lad isen smelte. Sæt gerne en skål med varmt vand fra vandhanen blandet op med lidt kogende vand, ind i fryseren, men hold øje med vandet og skift vandet, inden det fryser. Så løsnes isen nemlig hurtigere fra fryseelementerne.
Bemærk derudover om fryseren har installeret en spildbakke, hvor der eventuelt opsamles smeltet vand og tøm denne, og hold øje med at den ikke løber over.
D. Som supplement til dette bruger de fleste med fordel en træspatel, en blød gummikant på en rengjort fejebakke og lignende bløde genstande af plastik eller træ til forsigtigt at puffe isen løs fra fryseelementerne, når isen er begyndt at løsne sig. Pas dog på ikke at hamre eller banke også selvom man fristes, da det i værste fald kan skade fryseelementerne. Giv det tid og nyd en god kop te, kaffe eller andet forfriskende imens.
E. Brug dernæst en blød klud til at opsamle det smeltede vand og vrid kluden op løbende i en stor spand.
F. Vask derefter fryseren af med en blød klud eller svamp dyppet i varmt vand med opvaskemiddel. Skyl efter med koldt vand. Gentag afvaskning og afskylning af fryseren til den er helt ren.
G. Lad fryseren tørre og tænd til sæsonens kommende lækkerier.
H. Når fryseren er kølet ned igen, så flyt dine frostvarer fra køleskabet og/eller din fryser nr. 2. og sæt alle varer tilbage.
.
.
Energibesparende og miljøvenligt
1. I henhold til energistyrelsen, så spares der naturligt mest på elregningen ved at købe en energibesparende fryser mærket med enten A++ eller A+++, det giver den bedste økonomi på sigt.
2. Ved at tø din frostvarer op i køleskabet sparer du energi på din elregning. Tag din mad ud enten om morgenen eller aftenen før tilberedning og placer frostproduktet i en skål, så der kan dryppe vand fra under optøning og stil det til optøning i køleskabet, så udnyttes energien bedst.
3. Stil ikke varme ting direkte i fryseren. Hold din tilberedte mad tildækket, så eventuel mikrobiologisk kimnedfald minimeres, og lad maden køle af 1 times tid eller 1½, mens der spises. Ompak dernæst maden i fryseegnede emballager og frys maden ned i fryseren. Ved optøning og opvarmning skal maden opvarmes til en centrumtemperatur på 75 grader celsius (°C), så er hygiejnen også i orden.
4. Hold temperaturen i fryseren på – 18 grader celsius (°C). For hver grad, temperaturen sænkes under -18 °C, stiger elforbruget med ca. 2-3 %.
Er det en fryser, der åbnes meget i en stor familie, og kan den ikke holde -18 grader celsius (°C). Kan det i sjældne tilfælde være en fordel at sænke temperaturen periodisk for at opretholde en stabil temperatur på -18 grader celsius (°C). Men det er naturligt bedst at sparer på energiforbruget så vidt det er muligt.
5. Placerer altid dine frostvarer så spredt som muligt, så energien fra alle fryseelementer fordeles så homogent som muligt og derved udnyttes mest effektivt.
6. Minimer den periode, hvor fryseren er åben. Beslut dig for, hvad du skal have ud af fryseren inden du åbner døren, så sparer du gennemsnitligt et par sekunder, hver eneste gang du åbner døren eller lågen.
7. Overvej placering af din fryser. Enkelte frysere skal have luft langs siderne og andre kun på bagsiden. Kummefrysere skal eksempelvis kunne afgive varme hele vejen rundt og bør derfor ikke indbygges i et stort skab. Spørg din forhandler eller undersøg, hvad din producent anbefaler.
8. Tjek jævnligt din tætningsliste og skift den hvis den er itu. Så lukker fryseren bedst kulden inden i fryseren og derved spares mest.
9. Støv din fryser af efter behov på bagsiden af enten din skabs- eller din kølefryser.
Se mere på energistyrelsens hjemmeside >>