Antallet af trampolinulykker er stigende – men der er håb forude


Hvert år kommer adskillige tusinde børn til skade som følge af uheld Antallet af trampolinulykker har været stigende i mange år, men nu tyder flere ting på, at kurven vil vende inden længe.

Den ellers populære trampolin har forårsaget mange mere eller mindre alvorlige personskader gennem tiden, herunder knoglebrud, hjernerystelser og hudafskrabninger, men man kan ikke udelukkende skyde skylden på trampolinen. I virkeligheden skyldes de færreste ulykker, at trampolinerne ikke har været sikre nok, men nærmere at brugerne ikke har taget deres forholdsregler.

At hoppe på trampolin kan være både sundt og sjovt, men man skal være opmærksom på, at uansvarlig trampolinhop kan koste en tur på skadestuen, såfremt man ikke følger de basale råd vedr. brug af trampoliner. Det er eksempelvis vigtigt, at man aldrig hopper mere end én person ad gangen. En stor del af de registrerede ulykker vedrører børn i aldersgruppen 5-9 år. Ønsker du en trampolin med sikkerhedsnet, så klik og find dem her >>

Hver fjerde ulykke ender med et knoglebrud

En tidligere undersøgelse har vist, at omkring hver fjerde (23 procent) ulykke ender med et knoglebrud. De registrerede knoglebrud er bl.a. opstået i håndled, ankler, hænder og fødder. Det er med en røntgenoptagelse muligt at slå fast, om den tilskadekommende har pådraget sig et knoglebrud eller ej. De mest almindelige tegn på knoglebrud består af nedsat funktion og smerter. Det er altid en god idé at blive røntgenfotograferet, ifald man er i tvivl om, hvor galt man er kommet afsted.

At omkring en fjerdedel af alle trampolinulykker ender med et knoglebrud er med til at sætte en tyk streg under, at det kan gå rigtig galt, hvis man glemmer sin sunde fornuft. I takt med at der bliver registreret flere og flere trampolinulykker, er der kommet øget fokus på, hvad man kan gøre for at reducere antallet af ulykker fremadrettet.

Kilde: www.sik.dk

Forældrene bærer et stort ansvar

De fleste ulykker rammer som bekendt mindre børn, men betyder det, at børnene fortjener at få hele skylden, eller har børnenes forældre også et ansvar?

Forældrene bærer et stort ansvar, hvilket de fleste mennesker kan erklære sig enige i. Det er forældrenes ansvar at fortælle deres børn, hvordan de skal agere, når de befinder sig på en trampolin.

Forbrugerrådet Tænk, Sikkerhedsstyrelsen og Børneulykkesfonden har tidligere udarbejdet og offentliggjort fem trampolinråd, som der tilsyneladende er mange forældre, der ikke har læst og forstået. De tre omtalte organisationer har i fællesskab startet kampagnen, ”Hop med hovedet”, som skal være med til at skabe øget fokus på sikker adfærd på havetrampolinen. Generalsekretæren i Børneulykkesfonden udtaler, at en stor procentdel af ulykkerne kunne være undgået, hvis forældrene havde fulgt de gode trampolinråd. Der er eksempelvis mange forældre, som ikke holder deres børn under opsyn, når de hopper på en trampolin. Det kan have fatale konsekvenser, idet mindre børn ikke altid ved, hvad der er rigtigt og forkert – heller ikke når det vedrører trampolinhop.

Sådan nedbringes antallet af ulykker

At nedbringe antallet af ulykker er måske ikke så svært, som man kunne frygte. Ingen kan spå om, hvorvidt antallet af ulykker vil falde eller stige de kommende år, men én ting er sikker: Der vil blive gjort en stor indsats for at komme problemet til livs. Der har de seneste år kørt mange kampagner om trampoliner og sikkerhed, som med al sandsynlighed også vil køre i fremtiden. Måske bliver vi præsenteret for nye og mere målrettede kampagner.

Du kan som forælder være med til at reducere antallet af trampolinulykker ved at følge en række basale råd. Herunder får du en række gode sikkerhedsråd:

  1. Hold øje med dit barn på trampolinen (lav evt. en aftale om, at dit barn kun må bruge trampolinen, når du har ham eller hende inden for syne)
  2. Stil trampolinen på et fladt og blødt underlag (det er eksempelvis bedre at lande på græs end fliser – hvis uheldet skulle være ude)
  3. Sørg for at der kun er én person på trampolinen ad gangen (sammenstød kan i værste fald føre til knoglebrud, hjernerystelser og andre alvorlige skader)
  4. Brug et sikkerhedsnet (så barnet ikke umiddelbart kan falde ned fra trampolinen)
  5. Tillad ikke saltomortaler eller andre risikable stunts på trampolinen
  6. Giv trampolinen et grundigt sikkerhedstjek (tjek både net, fjedre, kantpude og andre betydelige dele)
  7. Stil trampolinen med god afstand til buske, træer og havemaskiner
  8. Grav trampolinen ned (så barnet ikke kan falde fra flere meters højde)

At undgå ulykker på trampolinen handler i det store hele om at bruge sin sunde fornuft. Foruden ovenstående råd bør man også sikre sin trampolin mod storm. I tilfælde af storm er det alfa og omega, at man har fastgjort trampolinen ordentligt, så den ikke flyver over i naboens have eller ødelægger drivhuset i ens egen have.

Flyvende trampoliner kan forårsage stor skade på både bygninger og mennesker, hvorfor man ikke må undervurdere vejret. De fleste skader kan forebygges ved at tage trampolinen ned eller ved at fastgøre den solidt til jorden. Tag dine forholdsregler og undgå dyre ulykker.

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content