Er din bolig bæredygtig? Hvad er en bæredygtig bolig?


Du vil gerne optimere din bolig nemt og enkelt, men du vil også gerne vælge en løsning, der er bæredygtig og god for miljøet. Du tænker måske også at en god energiøkonomi kunne være en fornuftig fremtidssikret løsning. Der er altid mange spørgsmål, der melder sig, når din bolig skal renoveres, eller når du skal vælge en helt ny bolig. Måske er det du leder efter en bæredygtig bolig, der både er god for din økonomi og dit indeklima.

Tjekliste til en bæredygtig bolig

Godt miljø – miljøvenlige materialer

God energi – solvarme, jordvarme og andre energirigtige løsninger

God økonomi – genbrug af materialer og andre gode økonomiske løsninger

Bæredygtigt miljø

I en bæredygtig bolig skal der tages hensyn til miljøet under hele forløbet med boligen, både ved opførelse, i levetiden og ved en eventuel nedrivning af boligen. Når der snakkes miljø er det både det esterne miljø samt det interne miljø og indeklima.

Der skal eksempelvis tages hensyn til miljøet, når der vælges materialer. Materialer der indgår i en bæredygtig bolig må ikke skade miljøet og skal med andre ord være fuldt nedbrydelige og må ikke skade eller forurene jord, grundvand eller indeklima.

Bæredygtig økonomi

I en bægerdygtig bolig skal der implementeres energibesparende løsninger som eksempelvis solceller, jordvarme og elinstallationer, der giver mulighed for at sparer på strømmen.

I en bæredygtig bolig skal der installeres bæredygtige økonomiske holdbare løsninger. Økonomiske holdbare løsninger kan være baseret på energibesparende løsninger eks. nemme muligheder for at justere lysstyrke efter aktivitet i hjemmets rum. Installation af lysdæmpere er en simpel måde at justere lyset efter behov. Installationer, der gør det nemt at slukke for stand by strømmen til din af tv-apparater, computere og andet dyrt stand by udstyr er også en rigtig god bæredygtig løsning. Simple installationer af stikdåser med nemme slukkefunktioner gør det nemt at slukke for din stand by park af elektriske apparater.

Bæredygtige energibesparelser

Du skal også tænke energirigtige økonomiske fremtidsholdbare løsninger i materialer og inventar. Du kan sparer rigtig meget opvarmning af hjemme ved at isolere dine vinduer eller udskifte og isolere gamle vinduer. Forsatsvinduer er eksempelvis en enkelt løsning til boliger med gamle et-lags vinduer.

Energirigtige løsninger som solceller og jordvarme er også gode eksempler på langsigtede energirigtige løsninger.

 

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content