Bekæmpelse af bananfluer og eddikefluer


Når frugt modnes kan frugtskålens lækkerier let blive angrebet af bananfluer også betegnet som eddikefluer, vinfluer eller frugtfluer. Her er en let guide til, hvordan du kommer af med fluerne.

Sådan identificerer du en bananflue
De voksne bananfluer er 3-4 mm lange, gulligbrune, og de flyver på en typisk stilfærdig, svævende måde. Fluerne tiltrækkes af gærende frugt eller grøntsager som er let stødt eller let fordærvet. De søger også gerne tilflugt i flasker med sjatter af vin, øl, cider, juice, mælk eller ketchup samt marmelade, eddike o.lign. syrlige fødevarer.


Bananflue:

 

 

 

 

Bananfluehunnen lægger sine hvidlige æg. De er meget små og svære at opdage med det blotte øje. En bananflue kan lægge ca. 25 æg om dagen. Efter et døgns tid kryber de små nye larver ud af æggene og søger ned i maden. De unge fluelarver udvikler sig fuldt ud på mindre end 10 dage og er klar til yderligere formering. Indendørs kan bananfluer yngle året rundt forudsat, at der er føde til dem.

 

Forebyggelse af bananfluer
Den bedste måde at forebygge at bananfluer kan yngle nemt er at sørge for at der ikke står syrlige fødevarer, der ikke er pakket godt ind. Sørg altid for at al syrlig frugt spises eller pakkes godt ind, og hvis det er fordærvet så smid det ud. Fjern alle rester af fordærvet mad og smid det i din skraldespand udenfor huset. Fjern desuden alle sjatter af vin, øl, cider, juice og andre syrlige drikkevarer. Skyl eks. alle flasker med sjatter igennem med vand eller smid flaskerne direkte i flaskeautomaten eller i din affaldspand udenfor huset.

Gennemgå alle øvrige fødevarer i dit køkken for at sikre dig, at du ikke har overset noget fordærvet mad eller noget syrligt ikke tildækket mad et sted. Bananfluerne elsker syrlige fordærvede rester af mad.

Rens alle afløbsriste for at sikre, at der ikke er syrlige fødevarerester, der tiltrækker bananfluernes opmærksomhed.

Når der spises frugt og grøntsager i den periode, hvor du bekæmper bananfluer, skal al skrald med frugt- og grøntaffald deponeres i skraldespanden udenfor hjemmet hurtigst muligt, så bananfluerne ikke, når at yngle nye larver.

Sørg desuden for at tømme al affald og få deponeret affald udenfor hjemmet hurtigst muligt.

 

Kan man udrydde bananfluer?

Svaret er både ja og nej.

Bananfluer kan ikke udryddes 100 %, men du kan eliminere deres vækstbetingelser bedst muligt og derved sørge for, at de ikke lever i dit hjem. Overordnet kan du altså nemt mindske risikoen for bananfluens tilstedeværelse i dit hjem.

Et godt gammelt husråd beskriver, at vi kan fjerne bananfluer (eddikefluer) med en kop med vand tilsat syrlig saft som eddike, citron o.lign., dette virker dog ikke særlig effektivt. Du kan derimod bruge en spray mod fluer.

Du kan også købe en spray til fluer, som denne Bayer Fluefri spray her.

Bayer FlueFri spray er ifølge Bayer til flyvende insekter så som fluer, myg og hvepse m.m.

 

Den bedste og mest effektive metode til at dræbe bananfluer (eddikefluer) er dog store funktionelle UV-lamper med et stort UV og varmelegemeareal og vel og mærke ikke de små UV-lamper til stikkontakten. Køb UV-insektdræberen her >>

 

 

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content