Bekæmpelse af husstøvmider i hjemmet – Har du mider i sengen?


Det føles rigtig dejligt at vågne op udhvilet i en ren velduftende seng og træde ud på det rene gulv, hvor man mærker de rene rå gulvbrædder eller det bløde tæppe under fødderne, inden man går ned i køkkenet og sætter kaffen eller teen over. Man sover meget bedre, når man ikke skal dele sin seng med mider. Men hvordan håndterer du husstøvmiderne enkelt?

Hvad er en husstøvmide?

Husstøvmider er et hvidt edderkoppelignende insekt med 8 ben, de er 0,1 – 0,6 mm lange og en naturlig bestanddel af boligen. Husstøvmider er årsag til allergiske reaktioner. De har de bedste leve- og formeringsvilkår ved 17 til 32 graderog en høj luftfugtighed. Det betyder at husstøvmider formere sig bedst om sommeren, hvor luftfugtigheden er størst.

Husstøvmider lever af afstødte hudskæl fra mennesker og dyr og dem er der mange af i dit sengetøj. Mange bliver overfølsomme overfor ekskrementerne fra husstøvmider og der kan udvikles høfeber eller astma og allergi overfor husstøvmider. Har du mistanke, så opsøg din læge.

Hvordan fjernes husstøvmider?

Støvsug støvmiderStøvsug din madras samtidig med dit soveværelse en gang om ugen og åben vinduet, mens du er i gang. Vask dine lagner og betræk en gang om ugen eller som minimum en gang hver fjortende dag eller efter behov ved minimum 60 grader. Vask dynen en gang i kvartalet. På den måde minimerer du forekomsten af husstøvmider og risikoen for at udvikle overfølsomhed og husstøvmideallergi.

Læs mere om husstøvmider hos Astma- og Allergiforbundet >>

 

Mangler du en god støvsuger, så er det blandt andet muligt at købe støvsugere online her.

Sådan vælges den rigtige støvsuger?

Det er ikke nemt at vælge den rigtige støvsuger. Man skal også have for øje, at det er en maskine, der vil pryde ens hjem i rigtig mange år, og der er mange faktorer, der er væsentlige at tænke ind i sådan et køb.

Vi havde for mange år siden i vores familie en billig noname støvsuger, og det var en krig at få fat i de rigtige støvsugerposer, da butikken ikke førte dette mærke af støvsugere særlig længe. Det har betydet flere fejlagtige forsøg i jagten på de rigtige støvsugerposer. Vi fandt dog efter lang tid en enkelt forhandler, der kunne levere poser til støvsugeren, men prisen var også derefter.

Når man skal købe en støvsuger viser en undersøgelse fra forbrugerrådets blad Tænk, at den største motor ikke nødvendigvis leverer den bedste rengøring. Når man skal bekæmpe husstøvmider og minimere forekomsten af disse dyr for at forebygge allergi o.a., så er det vigtigt at sugehovedet arbejder med en høj sugestyrke pr. kvadratcentimeter

. Derfor kan det være en god idé at prøve støvsugeren af derhjemme, og se om den arbejder ligeså effektiv, som du er vant til eller måske endnu bedre. Støvsug eksempelvis tæppet, sengen eller sofaen med hår og afprøv, hvor effektivt støvsugeren arbejder i praksis.

Dertil er det vigtigt at teste om støvsugeren er brugervenlig. Det skal være let for alle i familien at skifte støvsugerpose, og mundstykkerne skal være til at montere og ikke mindst afmontere uden problemer. Dertil er det vigtigt at støvsugerhovedet har en størrelse og form, der passer til sugestyrken, så der er et ordentligt sug pr. kvadratcentimeter på støvsugerhovedet.

Vælg en støvsuger med gode hjul, der kan manøvreres let rundt på gulvet uden at sidde fast eller vælte.

Vælg en støvsuger med en ordenligt solid ledningslængde, så du ikke skal afbryde dit arbejde alt for mange gange under en støvsugning for at flytte ledningen til en ny kontakt.

Sidst men ikke mindst så husk at støvsugeren er et møbel, så vælg en støvsuger, du kan lide at se på.

6 gode råd til valg af støvsuger:

  • Vælg et mærke, hvor poserne forhandles af mange udbydere.
  • Vælg ikke nødvendigvis en støvsuger med den største motor. Vælg gerne en motor med lav watteffekt – forudsat at den suger ordentligt. Så sparer du rigtig mange penge årligt på strømregningen.
  • Få støvsugeren på prøve og byt den, hvis den ikke virker tilstrækkeligt.
  • Vælg en støvsuger, der manøvrerer godt på gulvet.
  • Vælg en støvsuger med en ordenligt solid ledningslængde.
  • Vælg en støvsuger du kan lide at se på.

Købe støvsugere online her.

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content