Beskæring af æbletræer – hvornår og hvordan


Hvornår og hvordan beskæring af æbletræ skal ske, er det rigtig godt spørgsmål at stille sig selv, hvis man gerne vil have store og lækre æbler på æbletræet.

Hvornår skal æbletræer beskæres?

Du kan med fordel beskære et æbletræ på næsten alle tidspunkter af året. En stor del af beskæringen bør dog foregår om sommeren. Lige så snart æbletræet begynder at have en del større æbler, vil dette tynge de enkelte grene ned mod jorden, og det er på den måde lettere at gennemskue hvilke grene der skal klippes eller saves af. På sammen måde, bliver det lettere at se hvor der er for mange blade tæt på hinanden, så de kommer til at skygge for frugten. På dette tidspunkt bør du derfor lave mindre beskæringer for at give mere lys og luft til æblerne.

Sidst på sommeren eller først på efteråret vil det være en god ide at gå i gang med den lidt større beskæring af æbletræerne. Fordelen ved at lave den store runde med beskæringer her, er at du stadig kan husker hvor det var svært at komme til æblerne, og hvor de dårligste æbler sad.

Er det store ændringer på æbletræet, som du har i tankerne, så er vinteren den bedste tid. Det er nemt og lige til at forme æbletræet mens det ikke har nogle blade på grenene.

Hvordan beskæres store gamle æbletræer bedst?

Er du i besiddelse af et stort gammelt æbletræ, der desværre ikke rigtigt giver så mange frugter mere, så skal der de helt store midler til. Ofte vil det ikke være nok, bare at beskære lidt hist og her, og du skal derfor have fat i en sav. Som udgangspunkt kommer alle æblerne på de yderste og nye grene. Du vil derfor gerne have æbletræet ned i en højde på 2-3 meter. Du kan med fordel derfor godt fjerne grene der når højere op. Dette gøres ved grenes udspring.

Gamle æbletræer vil have mange grene og du skal derfor ikke være alt for mange for at skære større grene af. En fejl som mange ejere af æbletræer begår, er at beskære oppefra og ned. Du skal nemlig tænke omvendt. Ved at beskære små grene i toppen, vil æbletræet reagere med at skyde 3-4 nye grene fra det sted næste år. Du vil derfor komme ud for at skulle beskære endnu mere næste år, hvis denne taktik benyttes. Derimod skal du beskære med saven længere nede.

Et gamlet æbletræ, der får mange blomster, har mulighed for at give rigtig mange frugter, også hvis kun enkelte af disse blomster bliver til noget. Det er derfor vigtigt at du giver disse de bedste vilkår.

 

Du har brug for en god håndsav til beskæring af et ældre æbletræ. Du kan købe gode billige håndsave online her

 

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content