Er din bolig korrekt belyst? Lamper og belysning


Lamper og korrekt belysning er en kompleks størrelse. Dine forskellige rum, udformning og indretning stiller forskellige krav til optimal belysning – betinget af, hvad de enkelte områder i dine rum skal anvendes til. Samtidig tænker du måske også på, hvordan du kan optimere og sparer penge på elregningen, når du beslutter at udskifte og/eller optimere din belysning i derhjemme.

Ud over god belysning fra lyskilder er gardiner, persienner og farver på vægge, gulve og lofter også med til at sætte rammen for dine lyskilders effekt og muligheder for at udnytte naturlig belysning fra solen. Denne artikel sætter fokus på belysning fra lamper herunder er et par gode råd til, hvad du bør have med i dine overvejelser ved valg af god belysning.

 

Hvorfor er god belysning i hjemmet vigtigt?

Godt lys i dit hjem kan være med til at fremme velvære og kan på din hjemmearbejdsplads endog i bedste fald øge din produktivitet. Modsat kan manglende god belysning medfører anspændthed, hovedpine, træthed og irriterede øjne.

 

Udnyttelse af naturlige lyskilder

Det er en rigtig god idé at udnytte det naturlige dagslys ved at sørge for, at du kan trække dine gardiner, persienner og rullegardiner op eller ned efter behov.

Dertil reflekterer lyse vægge mest af det naturlige dagslys og dermed kan du nemt udnytte den gratis belysning bedst ved at anvende lyse farver på dine vægge næste gang du maler.

Måske overvejer du også at montere et loftvindue for endnu bedre at kunne udnytte det naturlige gratis lys. Du kan købe inventar til vinduer her: vinduesbundstykker og døre og vinduer.

 

I dagtimerne kan det være nødvendig, at du supplere det naturlige lys med zoneopdelt belysning fra lamper som eksempelvis læse- og arbejdslamper, der kan tændes og slukkes lokalt efter behov. Køb lamper online her: indendørs belysning.

For at spare på strømmen fra dine lyskilders belysning er der mange muligheder. Du kan med fordel installere lysdæmpere på lamper med høj wattstyrke, så kan du justere belysningen efter behov.

Har du rum i boligen, hvor der ofte fejlagtigt brænder en lampe unødigt i mange timer, kan du med fordel sætte en lyssensor op. Lyssensoren tænder lyset, når der er bevægelse i rummet og slukker automatisk, hvis rummet efterlades med en tændt lampe. De er billige at købe på nettet, og spare sig selv hurtigt hjem: elartikler med bl.a. lyssensorer og timere.

 

Tjekliste til udnyttelse af naturlige lyskilder

1. Optimer lysindfald når der vælges gardiner, persienner og rullegardiner.

2. Vælg lyse farver, der kan reflektere naturligt sollys.

3. Monter loftsvinduer.

4. Monter supplerende zoneopdelte lyskilder, der kan slukkes og tændes lokalt.

5. Monter lysdæmpere.

6. Monter lyssensorer.

 

Indkøb af god belysning som lamper og pærer

Der er mange ting i spil, når der skal vælges en god lampe lige fra udformning, design, farve, størrelse, styrke på anvendelige pærer og effektivitet af lyset fra pæren i lampen til rummet.

Når nu I alligevel skal investere så overvej energibesparende lyskilder og overvej indkøb af flere små lamper for at åbne mulighed for, at I nemt kan justere lysstyrken efter behov. Læs mere om lamper her: indendørs belysning.

Vælger I lamper til loftsbelysning, så skriver ”Videncenter for arbejdsmiljø” i deres gode råd til arbejdskontoret at ”Loftarmaturer er gode, når de har direkte/indirekte belysning, hvor hovedparten af lyset bliver sendt nedad og en mindre del opad”. Dette kan også være en god idé at tænke med ind i valget af loftslamper derhjemme. Endeligt så kan det anbefales at købe lysdæmpere specielt til loftslamper eller andre typer af lamper med høj wattstyrke.

 

Tjekliste til indkøb af god belysning som lamper og pærer

1. Vælg energibesparende lyskilder.

2. Indkøb gerne mange små lamper suppleret med et par store lamper, så belysning i større lokaler let kan tilpasses og justeres efter aktivitet.

3. Vælg loftslamper, der tilgodeser at hovedparten af lyset sendes nedad og en mindre del sendes opad.

4. Installer lysdæmpere på lyskilder med høj wattstyrke.

Belysning på hjemmearbejdspladsen

Mange af jer har en eller anden form for en hjemmearbejdsplads, hvor I håndterer familiens økonomi eller får skrevet et par noter til det nye projekt på arbejdet. Her er det utrolig vigtigt at belysningen er i orden. Herunder er tre gode råd til hvad du ud over alle de øvrige råd i artiklen kan tænke med ind i din vurdering af din arbejdsbelysning.

Tjekliste til belysning på hjemmearbejdspladsen

1. Udnyt det naturlige dagslys bedst muligt i dit hjem også gerne som arbejdslys.

2. Placer arbejdslamper så lyset kommer ind fra siden under øjenhøjde på skrivebordet.

3. Undgå lysreflekser på din hjemmearbejdsplads og vælg lamper, der kan justeres i position og også gerne i lysstyrke.

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content