Indhold
Plankeborde har efterhånden fundet sig til rette i de danske forbrugeres bevidsthed – og med god grund. Når man køber et plankebord, får man nemlig ikke blot et bord men et møbel, som kun bliver skønnere med tiden, og som endda kan gives videre i arv, hvis håndværket bag det har været godt nok, og man har passet godt på det.
Et plankebord forener form og funktion, og det rustikke og naturlige look, som mange plankeborde har, bidrager kun til dets popularitet.
Hvorfor bør man vælge et plankebord?
Når man køber et plankebord, er man garanteret et unikt møbel. Plankerne som bruges til bordene, bliver savet ud af træstammer, og plankernes udseende afhænger af, hvor fra stammen de kommer fra. Så selv om ens bord måske ligner et andet, fordi samme træsort er blevet brugt, kan man straks se forskellighederne, når man kigger nærmere på træet og dets åretegninger. Hvert træ har sin egen personlighed, og det kommer til udtryk i bordet.
En anden grund til at vælge et plankebord er, at skulle man blive træt af sit bords udseende, er det muligt at slibe det øverste lag væk for derefter at behandle den ny slebne overflade med en olie, som giver den farve eller glans, man ønsker.
Muligheden for at bestemme over sit bords udseende begynder dog ikke, når det står i dit hjem – faktisk tilbyder en række forhandlere af plankeborde, at man selv kan være med til at bestemme, hvilken form og finish ens bord skal have.
Vær med til at skabe dit helt eget plankebord
Vil man være med til at bestemme, hvordan bordet skal se ud helt ned til mindste detalje, er den bedste løsning, at man henvender sig til et snedkeri med speciale i møbelfremstilling.
Et snedkeri gør det muligt for dig at skræddersy dit eget plankebord; du bestemmer, hvordan det skal se ud lige fra, hvilken type bordben der skal bruges, til hvilken afsluttende overfladebehandling bordet skal have m.m. Når detaljerne er på plads, må man væbne sig med tålmodighed, mens snedkerne arbejder på at give dit bord liv.
Et af de vigtigste valg man skal tage i denne proces, er, hvilken træsort der skal bruges til ens bord. Der er mange forskellige typer træsorter at vælge i mellem, og de har alle hver deres egne unikke egenskaber.
Neden for beskriver vi de mest gængse træsorter, så du kan danne dig et overblik over de oftest anvendte materialer i produktionen af plankeborde.
Eg
Eg er et uhyre populært materiale, og det er der to overordnede grunde til. Den første grund er materialets smukke gyldne farve, som kun bliver dybere, som træet bliver ældre. Den anden grund er symbolikken, som knytter sig til egetræet. Egetræ er et symbol på den danske natur, og bestiller man et plankebord af eg, får man nærmest en bid af den danske naturånd ind i sit hjem.
Derudover er eg er også et stærkt materiale, hvorfor et plankebord i eg vil bringe dig og dit hjem glæde i mange år.
Valnød
Valnød er også et populært materiale, men populariteten skyldes først og fremmest materialets skønne udseende. Når valnøddeplankerne saves ud fra stammerne, har det først en lys farve, men efter det har gennemgået den obligatoriske tørringsproces, som alle planker skal igennem, opnår det en dyb mørk brun farve og en skinnende glans med dybde på lige fod med ædelsten.
Ligesom eg er valnød også en slidstærk træsort, og valnød er derfor også velegnet til brug i møbelproduktion.
Ask
Ask er en utrolig fleksibel træsort, for selv om det er bøjeligt, bibeholder det stadig sin forholdsvis hårde struktur. Ask er derfor en god træsort, hvis man har særlige krav til sit bords design, da det er så medgørligt og stærkt på samme tid. Ask har en lys farve, som passer godt ind i en nordisk indretning, hvor fokus er på lyse farve og naturmaterialer.
Elm
I flere årtusinder var elm en udbredt træsort i Danmark, men elmesygen udryddede størstedelen af den danske bestand af elmetræer. Det betyder dog ikke, at det er umuligt at få fat i elm, da elm kan importeres.
Elm er særdeles resistent over for fugt og tager ikke skade af at stå i vand i længere tid. Elm er derfor et godt valg, hvis dit plankebord skal stå udendørs eller et sted, hvor er megen fugt.