Effektive mikroorganismer (EM) – Madspild og kompost i haven eller i lejligheden


Mikroorganismer er naturligvis effektive, hvis deres levevilkår er optimale, men lige præcis betegnelsen effektive mikroorganismer (EM) er et specifikt koncept, der er udviklet af den japanske professor Teruo Higa fra det japanske universitet Ryukyus (Higa, 1991; Higa and Wididana, 1991a), og der er skrevet mange almindelige og forskningsartikler de sidste årtier. Du får her et kortfattet sammendrag.

.

Hvad er effektive mikroorganismer?

Effektive mikroorganismer er en betegnelse for en blanding af forskellige mikrobielle kulturer som gær og bakterier oa., der kan podes for at øge den mikrobielle mangfoldighed i jorden. Forskning peger på at podning af jord med effektive mikroorganismer kan forbedre kvaliteten af jord (Agriton, 1994).

Produkterne på hjemmesiden viskal.dk indeholder jf., det tyske certifikat fra EMRO EHG Deutschland GmbH (2014) og indehaveren Sidsel Barfoed, en god blanding af de effektive mikroorganismer (EM) såsom gærceller (Saccharomycces cervisiae), mælkesyrebakterier (Lactobacillus plantarum og Lactobacillus case), og fotosyntetiske bakterier (Rhodopseudomonas palustris). Disse mikroorganismer er indeholdt opblandet med sukkerrørsmelasse og vand pakket til brug sammen med kompost og mange andre produkter til bl.a. kompost.

.

Sådan komposterer du nemt madaffald i lejligheder og huse

Metoden til at producere kompost er meget enkel og det er nemt for dig at få plads til en lille beholder derhjemme. Du indsamler blot alt organisk madaffald i den lille beholder/spand til hjemmekompostering. Dernæst tilsættes lagvis Bokashi og madaffald i henhold til vejledning fra producenten.

Kompostklid også benævnt Bokashi er en blanding af mikrorganismer (jf. afsnittet ovenfor), sukkerrørsmelasse og vand. Komposten bidrager med ekstra næring til din jord, men vær opmærksom på rådet om at grave komposten 20 cm ned i jorden og fortynd altid den aftappede komposteringsvæske, når du anvender det som gødning i din have, altankasser samt planter.

Læs mere om beplantning af din have her >>

.

Hvorfor hjemmekompostering?

Det er hyppigt omtalt, at vi alle bør minimere madspild og vi kæmper alle for at minimere spildet af mad, men der vil altid fremadrettet være organisk spild i vores forbrug af fødevarer og tilberedning, så hvorfor ikke bruge dette madaffald på en ny måde og kompostere dette uanset om du bor i lejlighed eller i hus. Dertil skulle, der efter sigende og hvis produktet bruges korrekt være en svag syrlig, men ikke dårlig duft, når beholderen åbnes (Christchurch, 2014).

,

.

Litteratur

Agriton 1994. Beneficial and effective micoorganism – For a sustainable agriculture and environment (Citeret d. 2. Juni 2014)

Christchurch (2014). Urban Composting with EM Bokashi (citeret d. 2. Juni 2015)

EMRO EHG Deutschland GmbH (2014). Certification og effective microorganism (EM) solutions.

Higa, T. 1991. Effective microorganisms: A biotechnology for mankind. p.8-14. In J.F. Parr, S.B. Hornick, and C.E. Whitman (ed.) Proceedings of the First International Conference on Kyusei Nature Farming. U.S. Department of Agriculture, Washington, D.C., USA.

Higa, T. and G.N. Wididana 1991a. The concept and theories of effective microorganisms. p. 118-124. In Parr, S.B. Hornick, and C.E. Whitman (ed.) Proceedings of the First International Conference on Kyusei Nature Farming. U.S. Department of Agriculture, Washington, D.C., USA.

University of the Ryukyus 2014 (Citeret d. 2. Juni 2014)

Viskal.dk. Forhandler af komposteringanlæg, link >>

.
.

Effektive mikroorganismer (EM) – en gave til menneskeheden og kloden af Teruo Higa, Dragebjerggård 2001, ISBN: 9788798826903

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content