Er din bolig klar til hygiejneugen? En let guide til god fornuftig hygiejne


Hygiejneugen er atter i gang her i september og temaet har i år fokus på håndhygiejne, men hvordan ser det egentlig ud med håndhygiejnen og ikke mindst bolighygiejnen? Vi kigger nærmere på hænderne og giver dig en god let guide til god hygiejne i hjemmet.

.

Håndhygiejne, hygiejneugen - washing-hands-1179776-m

Ikke alle bakterier, skimmelsvampe og vira er harmløse. Der findes 50 varianter af Norovirus og er ekstremt smitsom og giver opkast og diarre. Fødevarestyrelsens rapporterer at 46 % af danske fødevarebårne norovirus udbrud (roskildesyge) potentielt kan forebygges (Kilde: Seminar, Ingeniørforeningen IDA, forår 2013). Der skal ikke mere til, end du rører ved samme ryglæn, som en anden, der allerede er smittet har rørt ved, så har du 30 til 80 % sandsynlighed for at blive smittet med norovirus. Sygdommen bryder ud efter en kort inkubationstid på mellem 24 til 48 timer, og du er typisk syg mellem 24 til 60 timer. Du kan smitte andre i op til 48 timer, efter du selv har været syg.

.
Vask altid vaske fingre, inden du spiser. Det giver desuden god mening at vælge en håndsæbe, der er mere miljø- og hudvenlig, så minimerer du risikoen for tør hud med efterfølgende infektioner. Det er på ingen måde overdreven hygiejne at vaske fingre før vi spiser, når bare vi bruger vores sunde fornuft.

.

GUIDE: En let guide til god fornuftig hygiejne

Ambassadør for hygiejneugen Michael René giver dig her 10 gode råd til din hygiejne derhjemme.

.

Børn

1. Sørg for at lære børnene god toilethygiejne, som altid at vaske fingre og gøre det grundigt efter toiletbesøg – og altid inden de spiser og drikker.

.

Legetøj

2. Hold børnenes legetøj rent. Vask jævnligt alt det, der kan vaskes – forudsat det er beskidt, det gør ingen skade. Eks. legetøj med mad på eller legetøj, der er fyldt med jord eller sand. Lad evt. børnene deltage i rengøringen af deres legetøj, så det bliver en læringsproces for dem.

.

Læs også om rengøring af køkken

.

Håndklæde

3. Skift håndklæder ofte. Hvor tit afhænger af, hvor mange I er i familien, men et absolut minimum er en gang om ugen – gerne oftere. Det er en falsk tryghed at stå og vaske hænder og tro de er rene, hvis du bagefter gør dem beskidte igen ved at tørre dem i dit snavsede håndklæde.

.

Toiletbræt

4. Luk altid låget på toilettet ned inden, du trækker ud efter toiletbesøg. Når du trækker ud, spredes der en masse væskepartikler. Det er blandt andet dem, der gør, at brættet også bliver beskidt på undersiden. Du har sikkert set de mange små sprøjt, der sidder på brættets underside. Hvis du ikke lukker låger, inden du trækker ud, ender væskepartiklerne andre steder end i toilettet.

.

Læs også om rengøring af entré

Offentlige toiletter

5. Når du er ude og skal benytte et offentligt toilet, så brug gerne et stykke papir til at trykke dørhåndtaget ned med, når du har vasket hænder og skal ud. Er du højrehåndet, så brug gerne venstre hånd. På den måde undgår du alt komme alt for meget i kontakt med de mikroorganismer, der eventuelt måtte sidde på håndtaget fra folk, der ikke har vasket hænder ordentligt efter toiletbesøg.

.

Opvaskebørste

6. Køb altid opvaskebørster med hvide hår. Så kan du nemmere holde øje med farvetoningen, som indikerer, hvor beskidt børsten er. Køber du en børste med sorte hår, er det svært at holde øje med. Vasker du op med en beskidt børste, bliver opvasken ikke ren. Vask opvaskebørsten i opvaskemaskinen.

.

Læs også om rengøring af soveværelse og børneværelse

.

Karklud

7. Karkluden skal skiftes dagligt, og taber du kluden på gulvet, eller har du behov for at tørre gulvet over med en klud, så skift karkluden en ekstra gang. Karkluden skal til vask hver dag. Et godt tip er at have en stabel med rene klude i et skab meget tæt på bordvasken, så de ligger lige ved hånden og er nemme at skifte ud.

.

Touchskærme og telefoner

8. Touchskærme og telefoner er fyldt med bakterier. Og undersøgelser viser, at mænds mobiltelefoner er værre end kvinders hvad angår skidt. Sørg for at rense dem efter behov. Engangsservietter til briller er nemme at have med i tasken.

.

Læs også om rengøring af stue

.

Sengetøj

9. Sengetøjet skal skiftes ofte. Hvor ofte afhænger af, hvor mange, der sover i sengen og hvor ren du selv er. Men mindst en gang hver fjortende dag er en meget fornuftigt tidshorisont, hvis I er flere der sover i sengen.

.

Soveværelse

10. Soveværelset skal luftes ud to til tre gange dagligt for at minimere hustøvmider i sengen og i rummet. De vokser godt i et dårligt indeklima. Støvsug under sengen og støvsug madrassen hver gang, du skifter sengetøj – dvs. minimum en gang om ugen.

.

 En lille guide til valg af støvsuger

Støvsug støvmider

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content