Gardiner til soveværelse – Nyt gardin, plisségardin, persienne, lamelgardin m.fl.


Det kan være svært at vælge gardiner til soveværelset. Her i denne guide om gardiner, persienner, lamelgardiner, rullegardiner og plisségardiner, kan vi forhåbentlig hjælpe dig med et godt valg. Ved du allerede hvilken type gardin du skal have til dit soveværelse, så finder du stadig god information under de enkelte punkter. Et nyt plisségardin, gardin, persienne, rullegardin eller et lamelgardin til dit soveværelse er perfekt til at friske dit soveværelse op. Få masser af frisk lys ind i dit soveværelse og vågn op til masser af frisk forårslys. Få tips og gode råd til, hvad du skal vælge mellem de mange typer af gardiner til soveværelset og til dine vinduer. Kig med her og bliv inspireret.

Gardiner til soveværelse

Gardiner til soveværelset er en god måde at friske dit soveværelse op på. Dit soveværelse kan ofte være det rum, som du hurtigt “glemmer” eller måske blot “gemmer” til senere, når der skal investeres i forbedringer til hjemmet.

Når der skal vælges type af gardiner til soveværelse, så kan du eksempelvis vælge mellem 1. Ensfarvet, 2. Mønstret og/eller 3. Mørklægningsgardiner til soveværelset.

Ud over et gardin, som kan fungere som et mørklægningsgardin, så kan du også addere et ekstra gardin, hvis der er plads til at skrue det op over vinduet. Hjemme hos os har vi eksempelvis installeret et mørklægningsrullegardin inderst op ad vinduet og dernæst har vi hængt et flot gardin som gardin nr. 2. På den meget enkle måde har vi rammet det enkle mørklægningsrullegardin godt ind, så det elegant ud, når man kaster et blik mod vinduet.

Praktisk kan vi med denne løsning vælge både at lukke lys ind i dagtimerne, men samtidig kan vi lukke al lyset ude om aftenen eller om natten. Vi bor i en lejlighed og i gården til vores lejlighed, der tænder lyset, når folk kommer hjem – også midt om natten, og “problemet” er at lyset sidder lige ude foran vores vindue, så det var virkelig en fornøjelse at soveværelset blev mørklagt. Nu kan vi falde i søvn uden at blive forstyrret med dette mørklægningsgardin, og nu forstyres vi ikke af, at folk kommer hjem midt om natten og lyset i gården tænder.

Klik her og se udvalget af rullegardiner til soveværelse samt mørklægningsgardiner >>

.

Gardiner til soveværelse – Typer af ophæng

Når der skal vælges gardiner, så kan du ud over farverne vælge mellem en lang række forskellige typer af ophæng betinget af, hvilken stil du synes, der matcher jeres design og stil derhjemme.

Her er et lille overblik over typer af ophæng: 1. Læg, 2. Rynkebånd, 3. Stofophæng, 4. Kovser.

Ud over design og ophæng, så kan du også tænke forskellige former for “parkering” af dine gardiner på dine gardinstænger med ind, når du kigger på nye gardiner til dit værelse, lejlighed, hus eller fritidsbolig. Parkering af gardiner implementeres efter tre umiddelbare standardløsninger: A. Venstre-parkering, B. Venstre og højre parkering og C. Højre-parkering.

Klik her og se udvalget af gardiner til soveværelset >>

.

Persienner til soveværelse

I stedet for gardiner til soveværelset, så kan persienner måske give dig en række fordele. En af de absolut største fordele ved at erhverve sig persienner til soveværelse er, at du kan vælge at lukke lys ind i soveværelset på to forskellige måder. Når du “vender persiennerne opad”, og åbner dem en anelse, så kan du både få lys ind i soveværelset, men folk kan ikke se ind, og på den måde er du lidt i skjul, og du kan få ro, hvis du eksempelvis gerne vil sidde og læse uden at blive overbegloet af forbipasserende eller folk, der bo overfor dig. Hvis du vælger at “vende persiennerne nedad”, og åbner dem en anelse, så kan du både få lys ind i soveværelset, og samtidig så kan du også se ud af vinduet.

Samlet kan du naturligvis graduere graden af lys med en persienne i soveværelset, du kan vælge at rulle persiennerne helt op. Når persiennerne rulles helt op, får du masser af lys ind i soveværelset på en god sommerdag med masser af solskin, og det er det jeg elsker ved persienner. Dertil kan du også få maksimalt lys ind i soveværelset på en mørk vinterdag ved at rulle persiennerne helt op.

Bemærk at netop persienner, kan fås i et væld af farver og materialer, herunder linker vi til eksempler på persienner af både metal og persienner af træ:

Klik her og se udvalget af persienner til soveværelset >>

.

Rullegardiner til soveværelse

Gardiner til soveværelse kan også købes som rullegardiner kan fås i et væld af forskellige farver og mønstre, og på den måde kan du udvide dine muligheder for at tilføje ekstra finesser og design til dit soveværelse og give masser af liv, personlighed og lys til din bolig.

Se de mange mønstre og farver på rullegardiner her >>

.

Rullegardiner kan fås i tre overordnede typer, som er illustreret herunder som hhv.:  1. Transparent rullegardin, 2. Semitransparent rullegardin og 3. Mørklægningsrullegardin.

De “Transparente rullegardiner” er gode til dig, der gerne vil have lidt lys ind gennem dit rullegardin, selv når rullegardinet er rullet helt ned.

De “Semi-transparente rullegardiner” er perfekt til dig, der ikke vil have et mørklægningsgardin, men stadig vil have lidt lys ind, men ikke for meget.

Dertil er der “Mørklægningsgardiner”, som kan fås i mange forskellige lyse nuancer, men de kan stadig mørklægge et soveværelse. På bagsiden af mørklægningsgardiner er der en ekstra skærmende belægning og på den måde kan de lyse gardiner også skærme lyset bedre sammenlignet med, hvis du vælger et ordinært og lyst gardin uden “mørklægningseffekt”. Samlet vil de “mørke” (sorte, mørkebrune o.lign.) mørklægningsgardiner naturligvis give den absolutte bedste afskærmning af  lys i dit soveværelse. Bemærk at du også kan bestille en farveprøve på et rullegardin online inden du beslutter dig endeligt.

Se udvalget af rullegardiner her >>

.

Lamelgardiner til soveværelse

En anden mulighed ud over persienner og gardiner til soveværelet er at vælge lamelgardiner. Lamelgardiner har tykke “lameller” og er derfor lidt større end de klassiske persienner. Lamellerne er til sammenligning med persienner vendt 90 grader. Dette medfører, at du praktisk kan få meget mere lys ind i soveværelset, men du har stadig mulighed for at dreje og justere lamelgardinerne og lukke for lyset, som du også kan gøre med persienner.

Du kan se udvalget af både luksus- og budgetlamelgardiner her >>

.

Plisségardin til soveværelse

Du kan også vælge plisségardiner i stedet for ordinære gardiner til et soveværelse. Plissé gardiner er lidt en mellemting mellem persienner og rullegardiner. Et plisségardin er en gardintype, der funktionelt fungerer som et rullegardin, og det kan rulles op og ned efter samme teknik som persiennen i små folder. Det med at plissérullegardinet ruller op, som en persienne, har den fordel, at det ikke nødvendigvis fylder så meget i tykkelsen, som et rullegardin nogle gange godt kan gøre – specielt hvis dit rullegardin og dit vindue er meget højt.

Se udvalget af plisségardiner her >>

.

Typer af plisségardiner til soveværelset

Der findes et væld af typer af plisségardiner, eksempelvis med manuelt snoretræk, “up and down”, “Snoretræk og wireudstyr”, “Snorefri betjening” mm.

Plisségardin med “manuelt snoretræk” kan praktisk trækkes op på samme måde som persienner og rullegardiner.

Plisségardin med “up and down” funktion, kan indstilles som du lyster, og det kan trækkes ned fra oven eller trækkes op fra neden. Med sådan et plisségardin kan du indstille gardinet efter behov, så du kan få mere lys ind eller afskærme lidt i top eller i bunden af vinduet. Se et eksempel her på funktionen af et tilfældigt plisségardin med “Up and down” funktion:

Plisségardiner med “Snoretræk og wireudstyr” er meget velegnede til vinduer, der kan åbnes og det er en type gardin, der kan modstå lidt vind, når vinduet er åbent, da gardinet er spændt op, og det kan derfor holde sig strakt. Et eksempel på hvor man kan få behov for sådanne vinduer er eks. i skrå vinduer, bemærk at der er snoretræk i denne model, men denne type fås også med manuel betjening uden snoretræk, se “Velegnet til skrå vinduer” >>

Plisségardiner med kombineret “up and down” funktion og “Snoretræk med wireudstyr” er meget velegnede til vinduer, hvor du gerne vil have mulighed for at åbne for lys både for oven og for neden, samt “kun” at åbne for lyset i den øverste del af vinduet eller “kun” åbne i den nederst del af vinduet. Dertil er plisségardinet fastspændt i vinduet, så du er sikker på at plisségardinet sidder fast.

.

Plisségardiner med “Snorefri betjening“, indeholder et lille håndtag, hvor man kan tage fat og rulle plisségardinet op og ned.

Plisségardiner med kombineret “Snorefri betjening” og “up and down” funktion, her får du et håndtag, hvor du kan rulle plisségardinet op og ned. Dertil kan du indstille plisségardinet, så du kan rulle gardinet ned fra oven og/eller rulle gardinet op fra neden.

Plisségardiner “Velegnet til skrå vinduer” er netop designet til skrå vinduer, da gardinet er spændt op, så det hænger flot og gardinet kan holde sig strakt i skrå vinduer, som eksempelvis et tagvindue. Dette plisségardin er uden snoretræk.

Plisségardiner “Touch med Snorefri betjening” er som navnet angiver uden snore.

Gode råd til vedligehold af dit plisségardin

Et godt råd er at trække dine plisségardiner ned af og til for at sikre den bedst mulige vedligeholdelse af gardinerne. Træk dem eventuelt ned om aftenen, om natten eller mens I tager på arbejde af og til.

Støv plisségardinerne af med en støvkost en gang imellem, når du alligevel suser rundt og gør rent.

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content