Gipsloft | Sådan sætter du gipsloft op


Er dit ældre loft revnet, og vil du gerne sparer rigtig mange penge på at få fornyet dit loft, så er montering af et gipsloft en meget enkel og relativ billig løsning, sammenlignet med at få muret et nyt loft op. Dertil kan du også ret enkelt få monteret strømudtag rundt omkring i loftet ved samme lejlighed og eventuelt også isoleret med Rockwol mellem trælægterne og gipsen.

Guide til montering af gipsloft

Du skal være opmærksom på at en gipsbelægning tager 5 til 8 cm af højden i lokalet betinget af, hvilket trægitter eller metalgitter du anvender, og hvilken tykkelse af gibsplader du anvender. Men det er umiddelbart lidt enklere at redde et ældre loft med montering af gipsplader sammenlignet med en udskiftning af hele loftet. Læs vores guide til monterng af gipsloft herunder.

Gips - Loft efter Gips - Loft_før.jpg

Figur 1. Før montering af gips.………………………………………Figur 2. Efter montering af første lag gipsplader.

.

1. Montering af trægitter i loftet

Forudsat du ikke allerede har et træloft, så skal du til at starte med, have monteret enten et trægitter eller et stålgitter i loftet, som du kan bore de store gipsplader op i. I dette projekt, som praktiskbolig.dk var inviteret med til, der var der 30 cm mellem de enkelte træstykker i trægitteret, som vi borede gipspladerne op i. Gipspladerne har derudover også markeret streger på selve pladen med lige præcis 30 cm imellem.

Overvej når du sætter gipsloft op om du vil plane et eventuelt skævt loft lidt ud, så det bliver mere lige inden du starter. Det koster naturligvis lidt cm i højden i lokalet.

Overvej dernæst, hvilken vej du vil monterer alle dine gipsplader, på langs eller på tværs. Forudsat du ikke allerede har et træloft, som du kan bore gipsen op i, så monter dernæst et træ- eller et stålgitter i loftet rundt langs væggen og bor dernæst de næste rækker af træ- eller stål op med 30 cm mellem hver række af elementer.

Gipspladeskrue……….TRYKIMPRÆGNERET TRÆ 38X57 MM LÆNGDE 240CM

Køb gipspladeskruer her >> ..Køb tykimprægneret trælægter her >>

.

2. Montering af den første gipsplade

Når stålgitteret eller trægitteret er monteret i loftet, så start med montering af den første gipsplade i et af hjørnerne. Til at få gipsen op til loftet kan du enten leje et gipspladeløfter i dit lokale byggemarked eller du kan indkøbe en såkaldt “soldat”.Gips - m_soldat_og_skruemærke

Figur 3. Soldat spændt fast op under gipsloftet.

En soldat er et stativ du nemt kan sætte gipspladen i spænd med fra gulv til loft, så har du armene frie til at skrue gipspladerne fast på enten trægitteret eller stålgitteret i loftet. Når du har monteret den første gipsplade, så bemærk at du også har mulighed for at fylde Rockwool i mellemrummmet for at isolere. Bemærk dernæst, at det kan anbefales at montere to lag gipsplader forskudt for at sænke, hvor hurtigt en eventuel brand spredes. Så når du har monteret det første lag gipsplader, så monterer du det næste lag forskudt rent skruemæssigt i forhold til det første lag. Herunder er lidt anvendelige rekvisitter til montering af gipsloft,N

Soldat_ligeSoldat

Køb en eller flere soldater her til at spænde gipspladerne fast op under loftet. Du løfter dine gipsplader op under loftet sammen med en kammerat, og så bruger i disse såkaldte soldater til at spænde pladerne fast og borer gipspladerne fast i loftet. Vi brugte tre soldater samlet i vores projekt, men du kan nok klare det med to soldater. Denne soldat har en spændvidde på 175 til max 300 cm. Køb en eller flere soldater her >>

.

GIPspladehejs

Gipspladeløft & Gipspladehejs

En gipspladeløfter og gipspladehejser er en simpel anordning, som du kan leje til at placere dine gipsplade på og løfte pladen nemt op til loftet. På den måde er det nemt for dig at montere dine gipsplader på loftet.

Løftehøjden varierer typisk fra 180 cm til 310 cm og en gipspladehejser kan skilles ad under transport.

Klik og se udvalget af gipspladeløftere her >>

.Gipsplade_13mmx1200mmx2400mm

Gipsplader

De fås i et væld af størrelser bla. 13x900x2400, som har målene: 13 mm tykke, 900 mm bredde og 2400 mm lange, klik og find gipspladerne her >>

.

Køb og se flere gipsplader her i flere størrelser >>

.

3. Beskæring af gipsplader i hjørnerne

Det er klart at eventuelle skæve hjørner kan udfordre håndværket en anelse, og vi er godt klar over, at der er mange måder at måle “skæve” gipsstykker op efter samt mange måder, at beskære og montere disse gipsstykker på. Du får her to metoder, som vi selv har anvendt til det projekt, som vi på praktiskbolig.dk var inviteret med til.

1. Den helt simple målemetode, er metoden hvor du laver et utal af opmålinger og får tegnet målene på gipsen og skærer gipspladen ud med en skarp hobbykniv.

2. Den anden metode er at anvende et stykke afdækningspapir eller andre former for papir/karton og skær dette til i det “hul”, der skal dækkes med gips i loftet, så har du en skabelon, som du nemt kan tegne og beskære din gipsplade efter med en hobbykniv.

BEMÆRK: at du bør tegne og beskære på den korrekte side af gipspladen, så du “ikke” får spejlvendt beskæringen, når du anvender din skabelon. For så passer din beskæring nemlig ikke. Du kan også købe en speciel gipspladekniv her >>

Hobbykniv..Hobbyknivblade..spartel2
Hobbykniv >> ……………..Blade til hobbyknive >>…..Spartel >>

Herunder er en fotoserie, der viser en beskæring og et godt råd til hvordan du får knækket “de helt korte stykker” af dine gipsplader ved beskæring. Vi bruger herunder gipsstykker, som er i overskud og beskære dem til de små huller, der skal dækkes i loftet.

Gips - Efter_lapning af hul (2)_Gips - Efter_lapning af hul (3)Gips - Efter_lapning af hul (4)_Gips - Efter_lapning af hul (5)

Figur 4. Montering og beskæring af “skæve” gipsstykker.

Det er svært at knække helt små og korte stykker gips over, og derfor kan det være en god idé at tegne, skære og spænde gipsen fast og sidst men ikke mindst slå gipsen af i et fast og hårdt slag. Du kan også alternativt save de små beskæringer af gips over, men det forudsætter, at du saver helt lige, så beskæringen bliver pæn.

.

4. Spartel og fugning af gipspladerne

Når gipsloftet er monteret skal der spartles og fuges i alle mellemrum og eventuelle ujævnheder spartles ud. Afslutningssvis sparles med sandspartel eller finspartel betinget, af hvilken struktur du ønsker at male på.

Akryl_fugemasse..Spartelmassespartel2Fugemasseholder

Køb akryl fugemasse …..Køb spartelmasse …….Køb en spartel …………..Køb fugemasseholder

.

.

Se også den store guide her hos XL-Byg >>

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content