Gode råd om udluftning


Det er vigtigt at få luftet ud i boligen, og dette gælder i endnu højere grad om vinteren, hvor man ellers nemt kan glemme det. Gode vaner i forhold til udluftning minimere risikoen for fugtskader og sikre dig generelt et bedre indendørs miljø. Vi har samlet nogle gode råd omkring udluftningen i hjemmet om vinteren. Gør det til en god vane at lufte ud, det vil både du og din bolig blive glade for.

 1. Udluftning 2-3 gange om dagen i korte intense 5 minutter.
  1. Det er ekstra vigtigt at få luftet ud om vinteren, men da det er koldt kan du let spilde en masse varme, ved at have vinduerne åbne i længere tid. Det mest effektive er at åbne flere vinduer og skabe gennemtræk. På denne måde behøver du ikke at have dem åbne i mere end 5 minutter af gangen.
 2. Udluftning efter madlavning og hvis du har haft stearinlys tændt
  1. Hvis du lige har lavet mad, har haft stearinlys tændt eller haft mange gæster, så vil luften ofte være fyldt med fugt og partikler. Så er det en god ide at få luftet ud.
 3. Undgå at have åbne vinduer i længere tid
  1. Det kan være fristende bare at have et vindue stående på klem i længere tid. Så kommer der jo masser af frisk luft ind. Det er dog ikke den smarte måde. Det vil medfører kolde vægge og overflader, og det kræver derfor meget mere energi at få varmet rummet op igen. Samtidig kan de kolde vægge skabe kondens, som kan medfører skimmelsvamp.
 4. Sluk for varmen i de korte perioder du har vinduerne åbne.
  1. Du bruger mindre energi ved ikke at have tændt for varmen imens du lufter ud.
 5. Luk døren til badeværelset
  1. Efter du har været i bad, så er det en god ide at holde døren til badeværelset. Før du holder døren til badeværelset åben, er det vigtigt at lade dampen forsvinde første, enten via udluftningsanlægget eller et åbent vindue i i badeværelset. Gør du ikke dette, så spreder fugten sig til resten af hjemmet hvor det kan være årsag til skimmelsvamp.

Det er en rigtig god ide at få udluftet hver eneste dag. Udover at du minimere risikoen for skimmelsvamp, så vil det generelt give et bedre indendørs miljø.

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content