Gode tips til køkkenindretning – Indretning af små køkkener


Som alt andet i vores bolig, afspejler vores køkken en del af os selv – og ikke mindst det sted vi er i livet og de værdier vi har. I denne artikel får du tips og inspiration til, hvordan du kan gribe køkkenindretning an, hvis du ønsker at lave en større eller mindre renovering af dit køkken.

pizza-dough-and-ingredients-1318713-639x424

Fra tanke til handling – skab afklaring

Før du begynder at renovere eller købe nyt, hvad enten det er inventar eller mindre initiativer til at give et frisk pust, er det en god idé at skabe et overblik over det køkken, du allerede har og dets muligheder. Et par hurtige, men langsigtede tanker om dine køkkendrømme sparer dig for indretningsmæssige blindgyder og impulsive køb, som potentielt blot ender med at udsmykke din kælder eller dit loft.

Hvilke muligheder har du reelt at lege med i dit nuværende køkken? Hvor stort er det, og hvor længe regner du med at blive boende? Er det meningen, at der på sigt skal være flere brugere af køkkenet – enten en roomie, kæreste og/eller et barn? Hvordan bruger du selv dit køkken – går du op i mad, laver du meget mad, og har du meget grej? Det er eksempler på gode overvejelser, som du kort kan gøre dig, og som vil give dit kreative eventyr et godt fundament. Det er ganske enkelt lettere at få lavet renoveringen – og at få et tilfredsstillende resultat, når man har et godt overblik at arbejde ud fra.

Men hvad er det så for et køkken du gerne vil have? Har det en særlig stil, en vis funktion, noget særligt inventar eller er det baseret på en særlig drøm, som du ønsker at tage udgangspunkt i?

Er du eksempelvis vild med en romantisk stil og lyse farver eller en mere moderne, minimalistisk eller nordisk stil? Du kan også overveje hvilke relationer du ønsker, at dit køkken skal være rum for. Er det et samlingssted for venner, for du og din partner eller din familie? Og skal der være plads til andre aktiviteter end madlavning – har køkkenet eksempelvis også funktion som kontor eller studieplads? Eller har du altid ønsket dig mintfarvet SMEG inventar eller en kæmpe kridttavle på væggen, som både du og dine børn kan have glæde af?

.. ..Klik og læs mere om denne lille praktiske kridttavle >>

. .

. .

Se det store udvalg af unikke SMEG produkter samlet her >>

Resten af artiklen inddeles i to; indretning af henholdsvis små og store køkkener, fordi størrelsen på dit køkken er afgørende for de muligheder, som du har at arbejde med.

.

Det lille køkken: Få det meste ud af pladsen

Hvad enten du er ejeren af et lille køkken i eksempelvis lejlighed, på kollegium eller i hus gælder ét; udnyt den plads du har. Få det meste ud af dit rum og skab plads.

Pænt OG praktisk! Alt med funktion – ikke megen plads til lir

For at få det meste ud af den plads du har, er det en god idé at tage højde for, at dine nye initiativer skal være ikke bare pæne, men også praktiske. Køkkenindretning kan optimere mange af dine områder i køkkenet enkelt og effektivt.

Udvælg dine særligt æstetiske køkkenredskaber

Prøv eksempelvis at se det æstetiske i det køkkengrej du allerede har – har du måske en flot, farvet KitchenAid røremaskine eller smukke fade fra din oldemor? Et smukt knivsæt eller forskellige, charmerende drikkekopper?

kitchenaid_røremaskine_rød

Klik og læs mere om denne KitchenAid røremaskine >>

Leg med dine flotte, funktionelle køkkenredskaber og se, om ikke du kan bruge dem på en dekorativ måde. Tænk også på design og udseende, når du indkøber inventar til dit køkken.

.

Udnyt pladsen

Tænk vertikalt – opad

Udnyt hele rummet og den vægplads du har. Med eksempelvis gulv til loft-skabe, -reoler og panelskuffer udnytter du din plads bedst muligt. Der skal ikke meget til før små rum kommer til at se rodede eller proppede ud. Derfor er lukkede skabe gode i små rum, fordi de gemmer tingene væk. På den måde kan du lege med at få rummet til at syne større, end det egentligt er. Andre fine muligheder for at stable opad, som dog ikke skjuler inventar ligeså godt, er hylder eller stiger. Begge kan bruges på ”traditionel” vis – stående, men er faktisk også sjove at bruge liggende. Prøv eksempelvis at vende en kort stige på langs og hænge den på væggen, så den kan bruges som holder til dine kogebøger.

Klik og læs mere om denne stige >>

Du kan også lave en enkelt hylde som følger væggen i hele rummet, eksempelvis så højt, at den sidder over døren, så man gør mindre notits af den. Vær opmærksom på, at de ”åbne” opbevaringsmuligheder kan skabe et rodet udtryk, hvis de fylder for meget eller du opbevarer for mange ting på dem. Hvis du ellers har det meste gemt væk i skabe og skuffer, kan det skabe en god balance at vise en smule frem. Det er en vurderingssag.

Apropos pænt og praktisk – kan du jo overveje, om du kan bruge hylder eller ophæng på væggene. Med små billedehylder kan du eksempelvis bruge dine smukt illustrerede kogebøger i stedet for plakater og malerier eller anrette dine krydderier derpå i små dekorative glas. Ved at skrue små kroge i hylden kan du hænge kobber, gryder eller andet fint og personligt køkkengrej nedenunder.

kobber_stegepande

Klik og læs mere om denne kobber stegepande >>

.

Møbler med dobbeltfunktion

Møbler med indbyggede rum til opbevaring er en fordel. Eksempelvis kan du få flere borde med skuffer under bordpladen eller langs benene. Her er kunsten at finde en løsning, som giver dig noget ekstra opbevaringsplads, men uden at syne af mere end den løsning, du ellers ville have valgt!

 

Små overraskelser

Bagsiden af dine køkkenlåger kan udnyttes til opbevaring. Med små knager eller ophæng kan du gemme eksempelvis viskestykker, grydelapper eller opvaskebørster i skabene. Hvis din vægplads går til hylder, kan du også bruge indersiden af køkkenlågerne til vægdekoration. Her kan der hænge små noter, indkøbslister, en kridttavle til indkøb, plakater eller madlavningsinspiration.

 

Køkkenindretning: Skab plads og rum

Lyse farver og lys

Som du nok også har hørt det i forbindelse med påklædning, skaber farven hvid og nuancer heraf et indtryk af, at noget er større end det egentligt er. I boligsammenhænge kan farven hvid få et rum til at syne større. I denne sammenhæng har lys samme egenskab, om det så er fra lamper eller naturligt lys fra vinduer. Sommetider kan det være hyggeligt med små og mørke rum, men kender du ikke den dejlige fornemmelse af at træde ind i et lyst og åbent rum? Har du et køkken som ikke får meget naturligt lys ind ad vinduet, kan det være rigtig fint at overveje den belysning, som du ellers har. Mange køkkenlamper har et skær, som ikke er særlig hyggeligt. Hvis du har mulighed for at belyse rummet godt, kan det både give mere plads rent visuelt, mens det også bliver hyggeligere at opholde sig i.

.

Klik og læs mere om disse samt øvrige lamper >>

.

Udvælg én overflade

Måske husker du det fra billedkunsttimerne i folkeskolen eller gymnasiet, måske har du selv gjort dig overvejelsen eller erfaringen; når du ser på et meget mørkt billede, kan det virke som om, at baggrunden tårner sig op omkring billedets centrum og bliver meget voldsomt. Det samme gælder mørke rum – at de nemt kan give dig følelsen af, at det er indelukket og voldsomt at være i rummet, fordi væggene tårner sig op omkring dig og ”overfalder” dig. Måske har du endda fået vejledning af maleren i farvehandlen med udgangspunkt i samme: Mal aldrig et helt rum i en helt mørk farve – udvælg en væg eller to, og lad der gerne være en hvid kant udenom.

Læs mere om valg af maling i denne artikel >>

Køkkenindretning gør en stor forskel. Et køkken med mange ting kan skabe en lignende effekt, som et rum med alle væggene malet i mørke farver. I nogle tilfælde kan de mange ting eller de mørke farver dog også skabe en følelse af hygge – overvej om det passer til dit køkken og den stemning, som du ønsker at skabe. Af samme grund kan det være godt at udvælge én enkelt overflade eller væg, som du enten maler en anden farve, udsmykker med fliser, hylder, ophængsløsninger eller dekoration.

Store, frie overflader

I forlængelse af forrige pointer om både åbne og proppede rum, belysning og farver, så giver ”store” – eller blot relativt frie overflader uden dekoration en fornemmelse af, at der er plads. Frie overflader er en måde at åbne rummet på og igen, få det til at syne større. Skab gulvplads og bordplads. Gerne vha. førnævnte tips om at udnytte pladsen ved eksempelvis at udvælge én overflade på væggen, så du kan samle småting fra borde, hjørner mm. på et mere hensigtsmæssigt sted.

Vælg én stilart

Igen, med udgangspunkt i følelsen af, at rummet vælter ned over dig – kan det være et godt udgangspunkt kun at indrette dit køkken efter én stilart.

Du kender sikkert udtrykket ”kill your darlings”. Nogle gange kan man have mange idéer, men når pladsen er knap, er det ofte godt at udvælge den eller de bedste for ikke at komme til at skabe et lille uoverskueligt kaoskøkken i stedet. Især hvis de ikke har den samme stilart som fællesnævner. For mange forskellige stile og indtryk kan hurtigt skabe en følelse af, at der indretningsmæssigt foregår for meget. Hold det simpelt.

Dette er første del af artiklen ”Gode tips til køkkenindretning”. Del 2 handler om hvordan du kan gribe boligindretningen an i forhold til store køkkener og kan sagtens give dig inspiration til refleksion, selvom dit køkken er relativt småt.

.

LÆS OGSÅ: Gode tips til køkkenindretning – del 2: Store køkkener >>

.

Recent Content