Guide til klargøring af din have – Råd om ukrudt, græsplæne, beskæring, rensning af drivhus mm.


Vi præsenterer oprydning i haven, hvordan du fjerner ukrudt, ordner græsplænen, hvordan du gør din have klar, gødning, beskæring af træer og buske, rengøring af drivhus, haveskur og terrassen

Foråret er en dejlig tid med masser af lys og god energi til at få fat på havearbejdet, og få startet på de haveprojekter, du har drømt om hele sommeren. Herunder er en stor guide med gode råd og tips til, hvordan du kan komme i gang med at klargøre haven, så det bliver klar til forår og sommer.

Gør din have klar til sommeren

Der er et væld af planter, du kan starte med. Indledningsvist er det en god idé, at tænke din have ind i sektioner, da forskellige planter kræver forskellige forhold for at vækste optimalt. Du kan tænke en sektion af haven til et drivhus, højbede, en sektion med en græsplæne, en sektion til din grøntsagshave med plads til krydderurter og måske en særlig sektion endelig med plads blomster og/eller beplantning af blomster, hvor det pynter. Endelig masser blomster og træer, som kan pynte og give nyt liv til din have.

I foråret anbefales det eksempelvis at få styr på følgende ting i haven

  1. Klip din græsplæne første gang efter vinteren
  2. Ryd op i haven og bedene efter vinteren blæst, sne og is
  3. Fjern ukrudt
  4. Gør din køkkenhave klar
  5. Overvej at gøde din have
  6. Beskær dine træer og buske
  7. Valg af planter, buske og træer
  8. Rengøre dit drivhus, dit haveskur og din terrasse
  9. Bekæmp dine dræbersnegle
  10. Klargøre dine havemøbler og fin grillen frem

.

1. Slå din græsplæne første gang – Valg af græsslåmaskine

Foråret starter og solen er begyndt at varme jorden op over 5 til 6 grader celsius og fuglene begynder for alvor at synge. Når der ikke er mere frost tilbage efter vinteren, så trænger græsplænen til en solid omgang med græsslåmaskinen. Få gode råd til din græsplæne og pleje af dine plæne.

Skal jeg lade græsset ligge efter klipning? Få svaret her

Kort græs: Du kan sagtens lade dit afklippede græs ligge på din plæne, hvis græsset er forholdsvist kort. Regnorme og bakterier omdanner det nyslåede græs til naturlig gødning som kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K). Udover dannelse af naturlig frisk gødning, så mindsker det afklippede græs ovenpå græsplænen afdampning af vand fra din græsplæne. På den måde får du en mere fugtig græsplæne.

Højt græs: Er dit græs meget højt efter en tur på eks. ferie, så er det en meget god tommelfingerregel, at du klipper græsset ned til en 3 til 4 cm i længden, da græsset kan blive for tørt. Dernæst bør du fjerne en del af det klippede græs, så den vigtige fotosyntese kan forløbe, så græsset kan forblive grønt og vokse. Smid store dele af det afklippede græs i kompostbunken.

.

Typer og valg af plæneklippere og græsslåmaskiner

En god græsslåmaskine er guld værd, når man skal i gang med at slå græs i en ny sæson. Der  findes et vælg af muligheder for køb af maskiner, og det kan være svært at navigere i det store udvalg af græsslåmaskiner. Herunder er givet et lille indblik i de forskellige typer af græsslåmaskiner, der kan købes.

Der findes et væld af græsslåmaskiner såsom robotplæneklippere, benzin og eldrevne græsslåmaskiner, og en håndskubber græsslåmaskine.

AL_KO_plæneklipper_Highline

Klik, køb og se udvalget af plæneklippere her >>

Klik og se mange flere robotplæneklippere her >>

.

.

.

.

2. Ryd op i haven og bedene efter vinteren blæst, sne og is

Når vinteren er ved at være slut, så er din have blevet rusket godt og grundigt i vind og vejr, og har du ikke fået ryddet det hele op, så er det en god idé at benytte de tidlige forårsmåneder til at få ryddet gamle blade, grene og andet naturligt haveaffald.

Udstyrsmæssigt er førnævnte græsslåmaskine et godt værktøj, dernæst er en løvfaldsrive, en ordinær rive samt en havesaks og en hækkeklipper.

Løvfaldsrive til at rive mange blade og grene, klik og se et udvalg af løvfaldsriver her >>

Ordinær rive, klik og se et udvalg her >>

Grensakse, klik og se et udvalg her >>

Hækkeklippere, klik og se et udvalg her >>

3. Fjern ukrudt

Det bedste tidspunkt at fjerne ukrudt er i det tidlige forår. Teknisk er det ret nemt at se ukrudt, da ukrudt oftest begynder at gro før de øvrige planter og praktisk er ukrudt svære at hive op ad jorden hen imod sommeren, da rødderne har implementeret sig kraftigere i jorden.

Vi anbefaler at du også løbende luger ukrudt ud i dine bede og fjerner ukrudt i perioden fra marts og frem til midsommer. Om vintren dør ukrudtet, men det begynder at spire igen fra frøene eller rødderne i jorden i det tidlige forår, så det er her du skal sætte ind.

Der findes et væld af ukrudtsplanter såsom: Skvalderkål, mælkebøtte, fuglegræs, dueurt, brændenælde, kvikgræs, burresnerre, tusindfryd, mælde, Agersnerle og mange flere typer.

Der er masser af udstyr til at bekæmpe ukrudt i haven, men hvorfor ikke prøve med fysisk håndkraft i stedet for kemikalier? Af udstyr til at fjerne ukrudt, der anbefaler vi et par handsker og en ukrudtsstikker, se eksempler herunder:

Klik, køb og læs mere om disse ukrudtshandsker >>

Klik, køb og læs mere om denne ukrudtsstikker >>

4. Gør din køkkenhave klar

For at få optimeret din køkkenhave, så bør du overveje en muld/jord, der er en mellemting mellem en leret jord og en sandet jord. Klik og få et overblik over tilgængelige typer af muld, spagnum og jordtyper lige her >>

Vil du gerne gøre din køkkenhave klar til sommer, så findes der en køkkenhavemuld, klik og læs mere om den her >>

Hvilken jordtype har jeg? Få svar her

Er du i tvivl om hvilke jord du har, så tag et hurtigt kig her:

Besøg Plantetorvet her >>

Kan jeg dyrke grøntsager i min jord? Få svar her

Du kan sagtens dyrke grøntsager i din jord ude i haven, så længe din jord ikke består af en mosejord, stiv ler, eller af sand. Du bør dog altid tænke i en forbedring og pleje af din jord for at få et bedre udbytte.

Jordforbedring – Hvad kan man bruge til at forbedre jorden?

Du kan eksempelvis bruge Champost til at forbedre din jord, se denne lille video herunder og klik og læs mere om Champost og andre former for forbedring af din jord lige her >>

5. Overvej at gøde din have

Se denne video, der rådgiver til gødning af din have både kunstgødning og organisk gødning. Klik og se alle gødningsprodukter her >>

Organisk gødning er sammensat som navnet indikere af organisk materiale. Organisk gødning er sammensat af eksempelvis hønsegødning, hestegødning, kogødning, gødning der er produceret af tangprodukter, benmel og mange andre former.

Fordelen ved at bruge indkøbt organisk gødning er at gødningskoncentrationen er standardiseret.

Klik her og find alt lige fra rosengødning, gødning til græsplænen, hæk og stedsegødning, m.fl. >>

Kunstgødning består af de tre essentielle atomer målrettet vækst af dine planter, som Nitrogen (kvælstof), Phosphor (fosfor) og Kalium og man kalder denne form for kunstgødning for en NPK-gødning.

Klik og find kunstgødning herinde >>

6. Beskær dine træer og buske

Det tidlige forår er tiden til at beskære buske og frugttæer. Du skal dog undlade at beskære kirsebærtræer og blommetræer nu. Man går efter krydsende grene, som kan sidde og skrabe på hinanden, da busken ellers svækkes. Sådanne grene kan med fordel beskæres fra jorden af. Se et eksempel i videoen nedenfor.

Kigger vi på lavendler og roser, så bør du vente til omkring april med at beskære disse, men du kan starte med ovenstående i marts måned.

7. Valg af planter, blomster og træer

I efteråret kan det være en god idé at plante en række blomsterløg som Plantetorvets Arne Biering præsenterer bør plantes i efteråret. Se videoen med inspiration til, hvordan du nemt kan plante blomsterløg.

Claus Dalby foreslår, at det er en god idé at plante de smukke Anemoner indledningsvist i dit drivhus. Klik, køb og se det store udvalg af Anemoner her >>>

Klik, køb og se det store udvalg af planter, blomster, træer mm. her >>

8. Gør dit drivhus, dit haveskur og din terrasse klar

Foråret er også et godt tidspunkt at få rengjort drivhus, terrasse og haveskuret. Det nemmeste tidspunkt at rengøre drivhuset på er netop i foråret inden, du planter alt til forår og sommeren.

Lav en stor spand med universalrengøringsmiddel og vask drivhuset godt ned. Skift til en vinduesrens og puds alle vinduer. Du kan også bare tilføre en hættefuld salmiakspiritus til din friske spand med sæbevand med universalrengringsmiddel og pudse dine vinduer i drivhuset med denne opløsning, det virker ganske fint, hvis du ikke lige har en vinduesrens.

Klik og se artiklen “Valg af nyt drivhus” her >>

Terrassen er også en tidsrøver, men det kan klares nemt med en højtryksrenser. Klik og se et udvalg af højtryksrensere og tilbehør her >>

Haveskuret kan også klares med en fejning og oprydning, dertil skal der pudses vinduer og vaskes gulv og hylder. Du kan sagtens anvende universalrengøringsmiddel til rengøringen, men du skal være opmærksom på, at hvis dit træværk er lak-behandlet, så vil jeg ikke anbefale universalrengøringsmiddel. Der skal du anvende en såkaldt “Lak-sæbe”. Hvis dit træværk er oliebehandlet, så kan du godt vaske med natursæbe eller sæbespåner. Virker dit træværk affedtet, så kan du overflladebehandle dit træ med en trææolie.

Klik og køb laksæbe >>

Klik og køb træolie >>

Klik og køb lak >>

Klik og køb universalrengøringsmiddel >>

Klik og køb gulvplejemidler >>

9. Bekæmp dræbersnegle

Klik og læs vores store guide til at bekæmpe dræbersnegle lige her >>

10. Klargøre dine havemøbler og fin grillen frem

Klik og læs vores store guide til rengøring og vedligeholdelse af havemøbler her >>

 

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content