Guide: Brug den sunde fornuft når du bruger opvaskemaskinen


Det kan på mange måder betale sig at bruge opvaskemaskinen med omtanke. Måderne, som man kan bruge opvaskemaskinen på, er mange. Men det er ikke helt lige meget, hvordan du bruger og vedligeholder din opvaskemaskine.

Mange skyller enten for meget eller for lidt af deres service, inden det kommer i maskinen. Mange glemmer at vedligeholde opvaskemaskinen optimalt. Og mange overfylder deres maskine med sæbepulver.

Heldigvis er der håb forude for dig, der er den heldige ejer af menneskets bedste ven, opvaskemaskinen. I denne artikel giver vi dig en kort guide til, hvordan du bruger din opvaskemaskine fornuftigt. Bruger du den sunde fornuft, når du bruger din opvaskemaskine, er du allerede godt i gang med at forlænge levetiden på maskinen, som du ikke kan være foruden.

Hvor meget skal man skylle sit service, inden det kommer i opvaskemaskinen?

Om man skal skylle sit service totalt rent eller ej, er et omdiskuteret emne, når det drejer sig om brug af opvaskemaskiner. Og det kan i høj grad være svært at komme med et entydigt svar på, hvor meget man skal skylle sit service, inden det sættes i opvaskemaskinen.

Sagen er den, at svaret på hvor meget du skal skylle dit service, kan variere end del. Det afhænger af, hvor beskidt servicet er. Medmindre madresterne er ved at gro fast på bestikket og tallerkenerne, er det ikke en nødvendighed at skylle servicet, så det er fuldstændigt slikket for snavs. Alment snavs kan opvaskemaskinen godt klare.

Det er dog nødvendigt at give servicet en grundigere skylning, hvis madresterne samler sig i større klumper og ikke nænsomt glider af, når du hælder madresterne i skraldespanden. Skulle det være tilfældet, at noget er brændt fast eller er størknet på tallerken, skal man ikke skylle, men fjerne de overflødige madrester med en kniv. I værste fald kan sådanne madrester sætte sig fast i opvaskemaskinens filter – eller slet ikke komme nogen veje. Så bliver det blot siddende på servicet, der ellers skulle have været rent efter en tur i opvaskemaskinen.

Det er ikke kun opvaskemaskine og service, som du skåner ved at fjerne hårde madrester med bestikket. Også vandregningen kan få gavn af, at du fjerner de værste madrester fra dit service, inden du kommer det i opvaskemaskinen. Dette skal dog ikke forstås således, at servicet skal skylles, så det ser spejlblankt ud, inden det kommer i opvaskemaskinen. En opvaskemaskine skyller selv servicet inden vasken – og du kan derved nemt spilde store mængder vand ved at skylle dit service alt for grundigt, inden du sætter det i opvaskemaskinen!

Vedligeholdelse af opvaskemaskinen er alfa og omega for en effektiv opvask

Det lyder rimeligt logisk, at en beskidt opvaskemaskine ikke giver en ren opvask. Derfor er det vigtigt at vedligeholde opvaskemaskinen, så den kan levere en ren opvask, når opvaskeprogrammet er færdigt. Det er heldigvis ikke særligt kompliceret at vedligeholde sin opvaskemaskine, således at den til enhver tid vasker upåklageligt.

Det vigtigste, som du skal huske, er at fjerne snavs, der sætter sig i opvaskemaskinens filter. Kommer der for meget snavs i opvaskemaskinens filter, sker det nemlig, at opvaskemaskinen ikke længere kan vaske dit service rent for bakterier og madrester. Men det er ikke kun opvaskemaskinens filter, som du bør henlede din opmærksomhed på, når du sørger for vedligeholdelsen af din opvaskemaskine.

Det er også vigtigt at holde øje med skimmel i opvaskemaskinen. Skimmel kan være yderst sundhedsskadeligt, men det kan heldigvis nemt spottes i opvaskemaskinen, da skimmel typisk vil optræde som mørke belægninger inde i maskinen. Heldigvis er løsningen på skimmelproblemer i opvaskemaskinen enkel: Med citronstyre kan du nemt afkalke din opvaskemaskine – og på den måde få bugt med skimmelsvampen!

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content