Guide: Byg dine egne højbede – Sådan bygger du nemt et højbed


Det er enormt dejligt at høste og plukke friske krydderurter og grøntsager fra haven, men du kan hurtigt få ondt i både arme og ryg, af de mange ture op og ned i skæve stillinger. Så hvorfor ikke bygge et højbed, så er din høst nemt indenfor rækkevidde.

Højbede i lærketræ

Se et udvalg af højbede her >>

.

Fordele ved et højbed

Fordelene ved et højbed er mange, dels er det nemmere at arbejde ved bedet, da det er hævet over jorden, men derudover varmes jorden nemt op, da solens stråler både kan varme overfladen af jorden op, samt at solens stråler kan opvarme siderne på højbedet. Betinget af vejret kan det resultere i, at du kan så og dernæst høste dine planter tidligere på sæsonen og endda i en bedre arbejdshøjde.

Dertil kan et højbed også give god læ i haven, hvis jeres spiseplads er forstyrret af vind. Et højbed behøver jo ikke kvadratisk og kan også bygges både buet, trekantet, mm. efter behov. Det er kun fantasien der sætter grænser for et funktionelt læhegn/højbed.

.

Kan et højbed være lavt?

Et højbed kan bygges i den højde, som du finder god at arbejde i. En god tommelfingerregel er at den optimale højde sjældent bør overstige højden på det køkkenbord, som du og familien spiser ved, da højden skal være rimelig til både at kunne rode i jorden, luge og høste. Men en halv meter og op til ca. 70-75 centimeter centimeter i højden er et meget godt bud på en god anvendelig højde til et højbed. Den optimale højde afhænger naturligvis af din egen højde.

.

Hvilket design skal jeg vælge til mit højbed?

Vi anbefaler, at du leger med mulige designs og mål på dine højbede. Start med at måle pladsen op i haven, hvor du tænker at implementere et højbed. Placer dernæst haveredskaber i den zone, som du påtænker at bygge dit højbed, på den måde kan du se om det areal, som du planlægger at bygge dit højbed er et areal, du  vil være tilfreds med at omstrukturere til en sektion for jeres nye højbede.

Du kan overveje at bygge ens højbede eller kombinere forskellige størrelser af højbede for at få et pænere og mere æstetisk flot udtryk i haven, men det er jo en smagssag, hvilke former og størrelser i foretrækker hos jer. Du kan lege med designet af de højbede, du tænker at bygge. Tegn eventuelt en serie kladder af bede på et papir. Sidst men ikke mindst bør du også overveje muligheden for et mere kunstnerisk design og eventuelt bygge højbede i forskellige størrelser både højde- og arealmæssigt. Et eksempel på tre højbede, der ønskes placeret side om side i en trekant, midt i haven, kunne være i disse mål: højde hhv. 50, 60 og 70 cm, eller hvad med et ensartet overfladeareal af de tre højbedekasser på 50 x 50 cm.

Når du har besluttet dig for et design og placering, så skal der blot måles op, indkøbes materialer og bygges. Du kan også vælge at købe de færdigproducerede højbede her >>

.

Guide: Sådan bygger du nemt et højbed

Højbedet kan bygges enten med eller uden bund, vi gennemgår opskriften på konstruktion af et højbed uden bund. Herunder illustreres, hvordan det ene af i alt fire sneglehegn kan monteres på dit hjemmelavede højbed. Så har du en idé om det design vi beskriver nedenfor.

.

Materialer til et firkantet højbed uden bund

4 stk. pæne solide hjørnestolper i den farve du ønsker. Husk at, hvis du køber træpæle, så medregn at pælene skal bankes godt ned i jorden.

4 lange planker i den farve og træsort du ønsker, køb her >>

4 korte planker i den farve og træsort du ønsker, køb her >>

Laves højbedet uden bund anvendes dræningsmateriale i bunden af højbedet. Lav eksempelvis et 8 til 10 cm højt lag med lecanødder eller øvrigt dræningsmateriale.

Løs højbedsjord, der også kan anvendes som pottejord, hvis du ikke bruger det hele til højbedet.

Evt. et sneglehegn af galvaniseret stål, der monteres på ydersiden af hele træværket, se eksempel på illustrationen ovenover. Du skal naturligvis købe hele fire sneglehegn, så der er et hegn på hver side af højbedet.

Monter evt. en havedug (fiberdug) til at beklæde træværket på indersiden, som en skærm mod ukrudt.

.

Sådan bygger du et højbed

1. Når du modtager alle materialer, så vær opmærksom på, om du har fået træet i de rigtige mål og mål hurtig plankerne op. det er så ærgerligt at mangle materialer, når du går i gang med at bygge.

2. Dernæst stikkes kanten ud i græsplænen, der hvor højbedet skal bygges.

3. Jorden vende mange gange så jorden bliver blødgjort.

4. De fire hjørnepæle placeres i de første to ønskede hjørner. Start med den lange side og vær nøjsom med at placere hjørnepælene.

5. Monter plankerne mellem de første to hjørnepæle.

6. Dernæst monteres de to øvrige hjørnepæle sammen med de tilhørende planker. Her er det en fordel at være to mennesker til at montere disse.

7. Nu er de fire hjørnepæle og de 8 planker monteret. Så nu kan du eventuelt montere haveduge som en skærm mod ukrudt.

8. Sidst men ikke mindst, så kan du vælge at montere et sneglehegn, men i første omgang kan du prøve uden og så vurdere om du får behov for et sneglehegn, som eksemplet på figuren ovenfor. Det gode ved sneglehegnet er at der er en skarp vinkel på den øverste kant, som forhindre sneglene i at komme op i højbedet.

9. Så hældes et lag dræningsmateriale i et 8 til 10 cm lag i bunden af højbedet inden det fyldes op med jord.

10. Fyld en god næringsrig jord i højbedet, men vær opmærksom på at du ikke skal fylde højbedet helt op, da der arealmæssigt skal være plads til de planter, du ønsker at plante i højbedet, så fyld jord op til et par centimeter fra kanten og fyld efter med jord, når alle planter og urter er plantet i højbedet – Bon Appetit.

.

Køb færdige højbede – klik her >>

.

.

lecanødder

Køb lecanødder her >>

.

plus-hoejbed-pipe-10a-i-sort-og-af-naaletrae

Køb et composit højbed her >>Køb et højbed her >>

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content