Guide: Sådan laver du hjemmelavet æblesaft af dine æbler


Der er intet som lyden af det første bid af det friske Danske modne æble plukket fra dit eget æbletræ. Sensommerens og efterårets æbler er jo den dejlige danske sommer kapslet ind i lækker smag krydret med lækre flavours, saft og kraft.

Har du flere æbler end dem du kan nå at spise, så kan du nemt mose dem til lækker æblesaft. Vi har lavet en let guide til en dejlig hjemmelavet æblesaft.

..

Du kan sagtens bruge nedfaldsæbler
Smagen af frisk æblesaft afhænger naturligt af, hvilke sorter, der kombineres i en hjemmelavet æblesaft samt modningsgraden af æblerne.

Har du ikke et æbletræ i haven, kan det være svært at beslutte sig for, hvilke spiseæbler du skal vælge, når du står i supermarkedet for at indkøbe lækre nye danske æbler til produktion af hjemmelavet frisk æblesaft. Vi kan varmt anbefale, at du går på opdagelse i det paradis af fantastisk udvalg af kulinariske danske æblesorter. Vælg 1, 2 eller 3 sorter som du og familien derhjemme er glade for og kombiner gerne søde æbler og sure æbler med et par bitre æbler. Hvis I er meget glade for en sød æblesaft bruges en større andel af de søde æbler vice versa.

Der kan laves æblesaft af mange fantastiske æbler. Tidlige efterårsæbler som Guldborg, Discovery, Sunrise, Gråsten og Aroma og de lidt senere æbler som Filippa, Ingrid Marie og Cox Orange er rigtig gode. Alle disse æbler er meget søde, syrlige og saftige og har en fin aroma, og du kan med fordel kombinere dem med eksempelvis 10 procent bitre æbler, som for eksempel paradisæbler som Malus.

Tidlige æbler som for eksempel Skovfogedæbler og Transparente blanche er ikke så velegnet til at lave æblesaft af. Heller ikke de sene madæbler som for eksempel Belle de Boskoop dur. De er al for syrlige.

Køb en frugtpresser til at lave æblesaft her >>

.

JuicepressereKøb også en juicepresser her >>
.

Har du et eller flere æbletræer i haven bør du også smage dig lidt frem, inden du samler og plukker æbler til presning af æblesaft. Brug som beskrevet ovenfor gerne en overvægt af søde eller syrlige æbler betinget af, om du ønsker en sød eller syrlig æblesaft.

Har du en masse nedfaldsæbler, kan du sagtens bruge dem til produktion af æblesaft, det bedste er dog at skærer alle kernehusene ud og fjerne de værste brune pletter. Når du skærer nedfaldsæblerne over opdager du nemt eventuelle orme og andre uønskede dyr i æblerne og får sorteret de gode æbler fra til din æblesaft. Er æblet fyldt med skimmelsvamp må æblet ikke spises og skal smides ud.

.

Se også vores lille e-Bog med 1 opskrift målrettet dig, der gerne vil prøve kræfter med en hyggelig egenproduktion af æblecider. Det er ikke særlig svært at producere en rimelig eller en rigtig god cider.

Køb den lille e-bog her >>

Opskrift på æblecider – Sådan brygger du din egen cider, 1. ed. 2014 af Michael René, Praktiskbolig Forlag, ISBN 978-87-997633-0-6, e-Bog. Se indholdsfortegnelsen her >>

 

.

Den store bog om produktion af æblecider

Du kan også prøve kræfter med vores store bog om produktion af æblecider, hvor der også er masser af gode råd om fælder under produktionen, som man bør undgå. Der er en grundig præsentation, af de mange æbler, man eksempelvis kan finde nede i de danske supermarkeder. For det er nemlig ikke umuligt, at producere en rimelig og til tider fantastisk æblecider hele året rundt, når bare man anvender den rigtige gær og den bedste kombination af æblesorter. Denne bog præsenterer 34 æblesorters smag, flavour/aroma, konsistens, mundfølelse. Bogen præsenterer en oversigt over æblernes syre/sødme profil af alle 34 æblesorter fra de danske supermarkeder. På den måde kan du let kombinere den beste sødme og syreprofil i din hjemmelavet æblecider.  Køb den fysiske bog med flere opskrifter på æblecider her >> 

.

Produktion af æblesaft
Alt udstyr der anvendes til produktion af æblesaft skylles over med kogende vand for at få steriliseret alt udstyr, dernæst håndteres alt udstyr med omhu. Det er meget enkelt at få kontamineret æblerne med skimmelsvamp, uønskede bakterier mm. og så er produktionen i værste fald ødelagt.

Alle æbler vaskes med en ny ren opvaskebørste eller nylonsvamp og det er vigtig at få fjernet al jord. Æbler der er stødte kan være inficeret med skimmelsvamp, så vær omhyggelig med at udvælge egnede æbler.

Æblerne udkernes, presses og saften smages eventuelt til med lidt sukker. Laves saften i en almindelig køkkenblender filtreres saften gennem et dørslag og saftens konsistens justeres eventuelt med lidt kogt nedkølet vand fra køleskabet, så du får en god flydende æblesaft.
.
Æblesaft laves nemt i en saftpresser og der findes en lang række af varianter – Bom så er der hjemmelavet æblesaft, velbekomme.

FrugtpresserPres nemt dine æbler og andre frugter og bær med denne elegante  og billige saftpresser.

Køb frugtpresseren her

.

.

.

.

.

Er du i tvivl om, hvornår og hvilke æbler og pærer, der modnes og er i sæson netop nu, så læs sæsonguiden her: Sæsonguide for danske æbler og pærer >>

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content