Sådan klargør du haven til vinteren


Vinteren er begyndt, og fra nu af begynder det kun at blive koldere. Af netop den grund bør du kigge på at få gjort din have vinterklar, så du ikke risikerer at miste dine planter, eller at din græsplæne kommer til at tage skade af frosten. For at hjælpe dig bedst på vej har vi her i artiklen samlet en række anbefalinger til dig, så du og din have bedst muligt bliver rustet til vinter og kulde.
Der kan være mange gode grunde til, at du gerne vil gøre din have vinterklar. Måske har du planter, som du helst vil undgå at miste. Eller måske har du haveredskaber, som du gerne vil undgå at få ødelagt af vinterkulden. Uanset hvad kan du finde gode råd her i artiklen, som kan hjælpe dig på vej til en bedre vinter med din have.
Artiklen er skrevet i samarbejdet med havebureauet.dk – stedet hvor du finder inspiration til din have.

Byg et redskabsskur

Du kan overveje at købe et redskabsskur, hvis du i dag opbevarer dine haveredskaber, værktøj og plæneklipper ude i det fri. Det gør det nemmere, så du ikke behøver bekymre dig om, hvorvidt dine ting kommer til at klare sig gennem vinteren. Samtidig kan du også være mere sikker på, at du kommer til at undgå at dine ting ruster, eller de bliver skadet af frosten. Særligt din græsslåmaskine kan blive udsat for frostskader, hvis motoren bliver påvirket af frosten.
Du kan også overveje at stille dine havestole og andre møbler ind i skuret, før du lukker ned for vinteren. Så slipper du for, at der kommer frostskader på dem, og de kan holde flere år ud i fremtiden.

Overvej en terassevarmer

Hvis du har planter på terrassen, kan du overvej en terrassevarmer (link). Derudover kan terassevarmeren sørge for, at det bliver mere behageligt at opholde dig på din terrasse i vintermånederne. Det er trods alt mere behageligt at være udenfor, når du ikke sidder og klaprer tænder.

Vær forberedt på hård frost

De fleste danske planter plejer at kunne håndtere en dansk vinter, hvor kulden ligger stabilt og ikke kommer ned på et arktisk frostniveau. Det kan dog ske, og derfor er det noget, du bør være forberedt på. En typisk dansk vinter plejer at blive intensiveret hen mod slutningen af perioden, hvor man typisk kan forvente at januar og februar bliver betydeligt koldere end de temperaturer, vi har i starten af vinteren. Derfor er det vigtigt at du er forberedt på, at vinteren muligvis kommer til at svinge i temperaturer, og dine planter er klar til det. Den bedste måde at imødekomme det på er ved at lægge halm eller visne blade omkring planterne, så de bliver bedre isolerede.

Vær klar på sne

Frost og kulde kan, om end det ikke er sikkert, bringe sne med sig. Her er det vigtigt, at du er opmærksom på at børste sne af dine mere skrøbelige planter og blomster. Ellers kan du risikere, at planterne kommer til at tage skade af den vægt, som sneen bringer med sig. Sne er ofte tungere end man lige tror, og dine planter kan komme til at tage skade af det tunge lag sne. Hav derfor et øje på vejrudsigten og vær klar på at tage børsten med ud til dine planter i haven.

Tag dine planter med indenfor

Hvis du har dyrket planter i haven, som normalt ikke findes i Danmark, er du nødt til at tage dem med indenfor eller finde på en anden løsning. Ellers risikerer du, at planterne ikke kommer til at overleve vinteren. Du skal være særligt opmærksom, hvis du eksempelvis har citron- eller oliventræer. Det er træer, der er vant til varmere temperaturer, og derfor ikke kan klare en kold, dansk vinter. Oliven- og citrontræer trives typisk ved 10 grader og høj luftfugtighed, hvilket er svært at få skabt indenfor. Derfor kan du eventuelt kigge på, om du skal investere i et opvarmet drivhus eller noget tilsvarende før den næste vinter kommer.

Slå græsplænen inden vinteren

Når efteråret går på hæld, og vinteren begynder at vise sig, skal du sørge for at få slået græsplænen en sidste gang. Sørg dog for ikke at klippe det for kort, da det så vil have svært ved at overleve vinteren. Her er det vigtigt, at du sørger for at indstille længden på din græsslåmaskine, så der ikke bliver klippet for meget af.

Uanset hvilken plan du vælger, håber vi, at du din have og planter kommer til at klare sig godt igennem vinteren. Held og lykke i årets kolde måneder.

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content