Her er de fire typiske fejl vi laver, når vi klipper hæk


Det er måske lidt kedeligt at klippe hæk. Det er til gengæld også belønnende, når det er gjort. En lige hæk er nemlig et skønt syn. Til gengæld er der fire typiske fejl, som vi danskere laver, når vi går i gang med projekt hæk.

Du får det slet ikke gjort

Den første fejl er simpel: Du klipper slet ikke din hæk. Det er ikke alle som synes, at en hæk er særlig vigtig. Slet ikke særligt spændende at klippe. Bor du til gengæld i et af Danmarks mange smukke villakvarterer, så bør du have en skarp hæk som resten af grundejerforeningen. Manger du lysten, kan det anbefales, at du kontakter en Handyhand, som nemt og billigt kan hjælpe dig med hækken.

Du klipper hæk på det forkerte tidspunkt

Mange ved ikke, at du skal klippe din hæk på bestemte tidspunkter. Det er nemlig ikke tilfældigt, hvornår det skal gøres. Du skal gerne klippe din hæk mindst to gange om året. Du skal gerne gøre det sidst på foråret, når din hæk har vokset en masse på sit hurtige stadie. Efter dette kan det anbefales, at du klipper den igen sidst på sommeren, når den vokser langsomt. Det er godt at klippe efter din væk har vokset alt det, den skal. En hæk vokser hurtigst om foråret, når hækken endelig kommer retur efter vinter. Det betyder for dig, at du bør klippe hæk engang i juni måned. Det anbefales, at du venter med at klippe hæk, indtil sidst på foråret, hvor den begynder at vokse langsommere. Da hækken stadig vokser resten af sommeren, kan det anbefales, at du også klipper hækken igen i slutningen af august eller starten af september, inden efteråret kommer med sin kulde og visne blade. Elsker du at klippe hæk, så kan du med fordel gøre det flere gange om sommeren, end disse to gange som er minimum.

Du former ikke din hæk og klipper ikke lige

Når du klipper hæk, sker det ofte, at du glemmer at forme hækken. Du glemmer, at hækken har kanter og sider som gerne skal være lige. Samtidig skal hækken også være ens hele vejen rundt om matriklen. Dette handler ikke kun om højden, men også alle andre sider af hækken, der også skal formes. I denne sammenhæng kan det anbefales, at du bruger en snor som hjælp. Spænder du snoren op i den rette højde, skal du blot følge denne snor, når du klipper hækken. For mange er det ellers uoverskueligt, at få en hæk lige. Når du ligger med en kold øl i solsengen på terrassen, er det rigtigt kedeligt at se på et skævt og ulige stykke arbejde. Desuden er det vigtigt at huske, at du bør klippe hækken nedefra og op.

Du husker ikke højde og bredde

En hæks højde og bredde er en smagssag. Derfor kan du selvfølgelig lade den vokse sig så høj, som du vil. Dog er der visse anbefalinger. Bor du for eksempel i et ganske almindeligt villakvarter, kan det anbefales, at du nøjes med en højde på hækken på omkring halvanden meter til 1,8 meter. Det er en god standard som gerne skal matche resten af kvarteret. Samtidig betyder det for dig, at du ikke skal til at bruge stige, når du klipper hæk næste gang. Skal du i gang med stige, bliver det hurtigt mere problematisk for dig at klippe hækken og at holde en lige linje. Det er heller ikke alle, som husker bredden. Ønsker du lys og lethed i din have, kan det anbefales, at du klipper din hæk lettere i toppen, og tykkere i bunden. Det betyder, at du skal klippe din hæk i en skrå A-form.

Klik og find ting til haven her >>

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content