Bekæmpelse af hvepse og hvepsebo


Det sker ret ofte, at hvepsene begynder at bygge deres hvepsebo et sted hvor det er i vejen for vores liv og færden. Vi vil alle gerne undgå at blive stukket af dette sort-gule væsen, og er hvepseboet kommet for tæt på vores bolig, så er der ikke andet for end at få det fjernet. Bekæmpelse af hvepse er ikke sådan lige til, da man helst skal omgås hvepsene med en vis respekt på grund af det smertefulde og for enkelte også farlige hvepsestik. Min kæreste er allergisk overfor bier og hvepse, og i sådan en situation, er det helt naturligt at hvepseboet skal fjernes omgivelserne omkring hjemmet.

Information om hveps og gedehams

I Danmark findes der 7 forskellige arter af gedehams, hvoraf den mest almindelige bliver kaldt hveps (eller skovgedehams). Gedehamsen bygger sit bo af papir, som den fremstiller af afgnavet træ. Det er derfor ganske normalt at se hvepse flyve omkring ved trædelene af sit hus, eller ved brændestakken ude i haven.  Når gedehamsen afgnaver træet med kindbakkerne blandes det automatisk med dens spyt, og den fremstiller på den måde en papirmasse, som kan bruges til at bygge hvepsebo af. Hvepseboet er rundt, og hullet hvor hvepsene flyver ind, er forneden og består af koncentriske skaller. Hvepsedronningen er den eneste af hvepsene der overlever, det vil også sige, at det er hvepsedronningen der om foråret begynder at bygge hvepseboet. I starten står hun for både at bygge bo, og fodre de første laver, men efterhånden som flere voksne hvepse bliver flyveklare, overlader hun mere og mere arbejde til dem. Slår du en lidt større hvepse ihjel først på året, kan du derfor være heldig at det er en hvepsedronning, og du har på denne måde bekæmpet et hel kuld af nye hvepse.

Mange lægger først rigtigt mærke til hvepsen sidst på sommeren. Her er der masser af forskellige frugter som er modne, og det er noget som hvepse elsker. Derudover har han-hvepsen fri sidst på sommeren, da der ikke er mere for den at lave. Det betyder at de har masser af tid til at “fulde sig” i den overmodne frugt, og måske også til at flyve hen og sætte sig på mad eller i glasset med sodavand. De bliver også lidt mere aggresive sidst på sæsonen, og det kan næsten mærkes at de ved deres liv lakker mod ende.

Bekæmpelse af hvepse og fjernelse af hvepsebo

hvepsSkal du have fjernet et hvepsebo, er det vigtigt at du tager højde for hvor hvepseboet befinder sig. Er det højt oppe i et træ, på husgavlen eller har de sneget sig til at lave hvepseboet inde i et skur eller lignende? TIlgængeligheden betyder rigtig meget for hvad du kan gøre ved det, eller om det måske endda kan svare sig at skaffe professionel hjælpe til bekæmpelse og fjernelse af hvepsebo.

Har du eller andre i familien allergi overfor hvepse, er der ingen tvivl om at hvepseboet skal væk. Hvis du selv har allergi, så vil jeg fraråde dig selv at give dig i kast med at fjerne hvepsebo. Hvepsene bliver selvfølgelig mere aggresive, når de føler sig truet, og risikoen for at blive stukket er derfor betydelig større end ellers.

Sådan kan hvepsebo fjernes

Lige meget hvilken metode du vælger at benytte til fjernelse af hvepsebo, så er det en rigtig god ide at du gør det efter mørkets frembrud. På dette tidspunkt er hvepsene nemlig gået til ro, og du får arbejdsro til at få det fjernet.

Jeg vil her komme med tre muligheder til at få fjernet det effektivt:

 1. Fjern hvepsebo med en pose
  1. Dette er i følge flere eksperter en rigtig god måde at bekæmpe hvepse. Det du skal bruge, er en sort affaldssæk, beskyttelse til hænder og øjne og eventuelt en hækkesaks hvis boet hænger på en gren eller lignende.
  2. Ved denne metode, tager du ganske enkelt affaldssækken rundt om hvepseboet, og fanger på den måde deres hjem. Derefter binder du en knude på posen.
  3. Det er rigtig smart at få dækket sig godt til, når dette råd bliver taget i brug, da hvepse selvfølgelig bliver aggresive, når du vælger at smide deres hjem i en affaldssæk. Det kan eventuelt være en god ide at tage to affaldssække inden i hinanden, for at gøre risikoen for at de kan stikke igennem plastikken mindre.
 2. Brug insektgift til bekæmpelse af hvepse
  1. Den anden metode til bekæmpelse af hvepse, er med insektgift. Dette er nok den metode flest bruger, da mange finder den nemmest. Du kan holde en vis afstand til boet i forhold til tricket med affaldsposerne, og det er let hurtigt at slippe væk fra gerningsstedet.
  2. Du kan enten købe f.eks. Ecostyle Hvepsefri Skumspray (klik og køb her), som er en skum, som er klar til brug, eller du kan vælge at mikse en dåse insektgift med eddikesyre, og blande det i sprøjte/forstøver. Fordelen ved at købe en skumspray til bekæmpelse af hvepse, er at når du sprøjter det op i hvepseboet, så vil skummet også sørge for at hvepsene ikke kan flyve ud igen. Bortset fra det virker begge del ganske effektivt.
  3. Vent til hvepsene er gået til ro, og sprøjt da enten skummet eller blandingen af insektgift og eddikesyre op i hullet. Husk beskyttelse! Du har med gift at gøre, så det er vigtigt at du har beskyttelse foran øjne og luftveje. Derudover er det også smart med hansker. Udover at sikre dig mod at skade dig selv med giften, så forhindre beskyttelse jo også imod eventuelle angrebslystne hvepse.
 3. Brug benzin til bekæmpelse af hvepse
  1. Dette er den lidt dristigere måde, og du egentlig bange for hvepsene, så vil jeg ikke råde dig til at gøre det sådan her. Det er dog ellers en gang effektiv måde at slå hvepse ihjel på.
  2. Du skal bruge en sprøjte med kanyle på mindst 20 ml, og benzin til at fylde den med, samt en smule køkkenrulle, som du også skal have vædet i benzin. Ved denne metode er det ekstra vigtigt at du venter til hvepsene er faldet helt til ro. Når de er det, så bore du kanylen ind i hvepseboet, og samtidig med at du injicere benzinen ind i hvepseboet, så holder du det benzinvåde køkkenrullen op til indgangshullet. Her holder du det i min et halvt min. indtil du kan høre at der ikke er noget aktivitet inde i dit hvepsebo mere.
  3. Husk beskyttelse. Dette er den af de tre metoder, hvor du har størst risiko for at blive stukket af en hveps, og det er derfor smart  at være klædt ordenligt på, så det bliver sværre for en hvepse at komme til at stikke dig.

Hvepsebekæmpelse infografik

Bekæmpelse-af-hvepse-infografik-51

Del denne infografik. Kopier nedenstående ind på din hjemmeside:

Produkter til hvepsebekæmpelse online

[shopello_products]

Hjælp jeg er blevet stukket af en hveps

Hvad gør jeg hvis jeg er blevet stukket af en hveps eller gedehams? Hvis du oplever svimmelhed eller åndedrætsbesvær så er anbefalingen at du hurtigst muligt kontakter en læge eller din nærmeste skadestue. Det samme gælder, hvis du oplever meget store hævelser der hvor du er blevet stukket.

Generelt gælder det, lige meget hvad, at se om man kan få noget af gifte ud af såret. Dette kan gøres med en giftsuger, som kan købes på dit lokale apotek. Har du ikke fået købt sådan en, så er der et godt gammelt husråd, der siger, at du kan presse en sukkerknald imod stikket, som så vil suge noget af giften. Dette brugte jeg selv flere gange, da jeg var barn, og blev stukket af bier og hvepse, og det vil gøre smerten ved et hvepsestik mindre.

 

Hvepsefælde

Ved du at der er hvepse i dit område, men ved du ikke hvor de holder til, så kan en hvepsefælde måske være en måde at holde antallet nede. Den er ganske nem at lave, og kan være ganske effektiv.

Du skal bruge en tom sodavandsflaske og noget lokkemad. Dette kan eventuelt være resten af sodavanden.

Med en kniv skære du toppen af sodavandsflasken. Put lokkemad i bunden af den tomme sodavands flaske, og vend den afskårende top, og put den ned i flasken. Inden da skal du tage låget af sodavandsflasken, og det er vigtigt at flaskehalsen ikke røre din lokkemad i bunden af flasken. Din sodavandsflaske vil sandsynligvis holde tæt, men gør den ikke, skal du have fat i noget gaffatape, som du tætner kanten.

Stil nu fælden hvor du har problemer med mange hvepse. Hvepsene vil flyve ned i fælden, men have meget svært ved at finde ud igen. De vil efter et stykke tid, ende med at drukne i saften eller sodavandet nede i bunden af flasken.

Held og lykke med bekæmpelsen af hvepse omkring din bolig. Har du nogle spørgsmål eller kommentarer til fjernelse af hvepse, er de meget velkomne nedenfor.

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content