Indhold
Det er ofte en rigtig god ide at investere i en havefræser, hvis du har have, men hvornår og ikke mindst hvilken havefræser skal du vælge til din have. Det er hvad jeg vil forsøge at besvare i denne lille artikel om en af de vigtige havemaskiner.
Hvordan virker en havefræser og hvorfor bør jeg have en?
Havefræseren er en havemaskine til at vende jord. Det er vigtigt at få vendt jorden for at du kan få tilført ilt og mieraller ned i jorden. Dette gør at du giver de planter du senere planer de bedste betingelser. I teorien kan du godt gøre det hele med en spade og en god del håndkraft. Dette kan dog være et særdeles hårdt arbejde, specielt hvis du skal lige så dybt som havefræseren kommer ned. Grundlæggende består en havefræser af fire dele: knive, motor, gear og et par stænger til at få disse dele til at hænge sammen, og havemaskinen er lige til at betjene.
Valg af havefræser til den store og til den lille have
Hvilken havefræser du skal være afhænger i høj grad af dine behov. En stor havefræser har mange fordele, men har du kun en lille have, kan det være helt fint med den lidt mindre model. Udover størrelsen på haven, er det dog også en god ide at se på hvilken jordtype du har. Er det en hård jord du har, så er det ikke sikkert den lille havefræser vil klare jobbet særlig godt, hvor i mod du sagtens kan vælge en mindre hvis jorden er blød.
Hvor stor skal min havefræser være: fordelen ved de små havefræsere er at de er billigere, meget nemmere at styre. Er jorden blød og allerede opdyrket, kan du godt nøjes med at den har 5-6 hestekræfter. Fordelene ved de større modeller er at de kan gøre jobbet hurtigere, og du samtidig når længere ned i jorden, og dermed vendt jord og mineraler bedre.
Benzin havefræser eller elektrisk havefræser?
De elektriske havefræsere er ofte også i den billige og lette ende af skalaen. Udover at de er lette, og du dermed nemmere kan manøvre dem rundt i din have, så er de også mindre støjsvage, hvilket gør dem til et godt valg i områder, hvor der er mange naboer, som måske vil se lidt skævt til dig, hvis du støjer for meget. Dette passer normalt også meget godt sammen med at den elektriske version er velegnet til den mindre have.
De benzindrevne havefræsere er til de større haveopgaver, som kræver en mere robust model, for at klare arbejdet hurtigere, og for at kunne klare en eventuelt lidt hårdere jord med flere sten. Derudover holder havefræserens motor på en benzinversion normalt længere end dem der er drevet af elektricitet, og sidst men ikke mindst behøver du ikke at bekymre dig om nogen ledning der kan komme i vejen. Ulempen ved den benzindrevne havefræser er dog at de er tunge, og at du er nødt til at bære høreværn, da larmen fra dem er ganske betragtelig.
En sidste lille ting, som er værd at overveje, og som er forskelligt på havefræserne, er om knivene sidder foran eller bagpå. Har du en stor have, kan det være en fordel at du vælger havefræseren med knivene bagpå. Disse er typisk selvkørende, og derfor også nemmere at have med at gøre. Prisen har det dog også tit med at være i den høje ende.
Du kan læse beskrivelser af nogle af de populære havefræsere der findes her:
Elektriske havefræsere
El Tex 750 – Fin lille havefræser til blomsterbede m.m.
El Tex 1400 – Perfekt til mindre urtehaver og blomsterbede
Benzin havefræsere
Hobby 370tg – Lækker benzindrevet fræser
Hobby 300B – Let benzin havefræser til små og mellemstore bede
Hobby 400B – Ergonomisk havefræser på 29 kg
Har du selv nogle gode råd til fræsning af haven, som ikke er dækket i ovenstående, så er kommentarer meget velkomne. Vi besvare også gerne spørgsmål om havefræsere så godt som vi kan.