Hvordan sætter man fliser op? Udskiftning og opsætning af fliser


Hvordan sætter man fliser op? Det forsøger vi at give effektivt svar på her. Fliser og klinker på et badeværelse kan sagtens blive slidte. Samler er der måske ikke så stort et fokus på netop udskiftning af fliser og klinker på badeværelset. Der er ofte andre presserende reparationer, som presser sig på og tager fokus. Men det er faktisk ikke så svært at skifte fliser eller klinker på et badeværelse. Du får her en række gode råd, der kan hjælpe dig lidt på vej.

Hvordan sætter man fliser op?Introduktion til opsætning af fliser

Herunder deler vi en god video, der introducerer til opsætning af en flisevæg. Det er dog store fliser som illustreres i videoen nedenfor, men stadig en god guide om opsætning af fliser:

Liste over udstyr som du skal bruge til at sætte fliser op

 1. Stor spand til spartelmasse, link >>
 2. Stor spand til Vand, link >>
 3. Boremaskine med et piskeris til omrøring af spartelmasse, link >>
 4. Fliseklæb, link >> og fugemasse, link >>
 5. Tandspartel til at smøre spartelmasse på væggen, link >>
 6. Fugesnor eks. 4 mm., link >> eller flisekryds, link >>
 7. Fliser, link >>
 8. Fliseskærer (vådskæremaskine), link >>
 9. Stiksav, link >> og boremaskine, link >>
 10. Forankringsgrunder, link >>
 11. Et godt Waterpas, link >> Eller en cirkellaser, link >>
 12. Flisefugesæt, link >>

1. Forankringsgrunder – Hvordan får man fliserne til at sidde fast på væggen?

Hvordan sætter man fliser op? Ja man starter med at tørre væggen over med en forankringsgrunder for at fliserne til at sidde godt fast på væggen.

Efter behandling med forankringsgrunder, så skal der måles op.

2. Hvordan får du fliser til at sidde perfekt i vater?

Hvordan sætter man fliser op del 2? Det er ikke nemt at få fliser til at sidde 100% i water, når man selv skal sætte fliser op. Det kræver et grundigt arbejde med opmåling og markering af, hvor fliserne bør sidde samt en ordentlig tur med vaterpasset.

Du kan gøre arbejdet en hel del nemmere ved at investere i et lille apparat benævnt som en cirkellaser. En cirkellaser er en apparat, der kan udseende en laserstråle, som kan stilles på et stativ, og så har du røde laserstråle markeringer på dine vægge og så kan du egentlig bare gå i gang, så længe udstyret er sat korrekt op. Så er det bare med at komme i gang med at sætte fliser op.

Klik og se et udvalg af eks. cirkellasere samt øvrige lasere her >>

3. Hvordan sætter man bedst fliser op i hjørner?

Ved hjørner er det vigtigt at flisevæggen afsluttes pænt og at vende den pæne del af flisekanten ud mod det synlige område. Meget oplagt vi ved det godt, men det er vigtigt lige at understrege.

Skær fliserne i de korrekt størrelse med en vådskærer eller en vinkelsliber og begge med en diamantklinge. Husk beskyttelse af øjne og ører.

Hvodan får man skåret flisen med plads til en stikkontakt?

Start med at måle op, og tegn op, hvor hullet skal være. Bor et hul midt i flisen, hvor stikkontanten skal sidde. Brug en stiksav med en diamantklinge.

Når fliserne er klargjort, så er det tid til at røre fliseklæb op.

4. Opsætning af fliser

4. Hæld vand i bunden af spanden afmål dernæst fliseklæb og sæt et piskeris på din boremaskine og husk kikke at holde for luftindtaget, så din boremaskine ikke brænder sammen. Lad fliseklæben stå og trække lidt og rør fliseklæben godt op, når du starter lidt tid efter.

Kom fliseklæb på en tandspartel og fordel fliseklæben på vægen.

Så skal fliseklæben smøres på og dernæst skal det fordeles jævnt med tænderne med tandspartlen.

Placer et par trækstykker ved gulvet til at stille fliserne på indledningsvist.

Efter første række af opsætning af fliser, så skal der monteres en flisesnor. Efter påsætning af flisesnorene, så stilles næste række af fliser op.

Vær opmærksom på at fliserne alle vender samme ved, så sørg for at en eventuel pil bag på fliserne peger samme vej. På den måde får du vendt eventuelt mønster korrekt.

5. Hvordan påføres fugemasse mellem fliserne?

Hvordan sætter man fliser op del 5. Start med at røre den gode fugemasse op i henhold til vejledningen og opskriften på den pose, du har købt med fugemasse.

Start med at hæld vand i spanden først og hæld dernæst fugemassepulveret og rør det grundigt op med piskeriset påført din boremaskine.

Vær opmærksom på, hvilken hårdhed du køber af fugemasse. De fås nemlig i forskellige hårdheder, som afhænger af størrelsen på mellemrum mellem fliserne.

Rensning af fugerne

Efter påføring af fugemasse og tørring af fugemassen. Så bruges et fugerensesæt med et svampebræt til at rense overskydende fugemasse væk fra fliserne.

Afslut med at aftørre flisernes overflade med en tør bomuldsklud for at fjerne resterende fugeslør.

Materialer til opsætning af fliser

 1. Stor spand til spartelmasse, link >>
 2. Stor spand til Vand, link >>
 3. Boremaskine med et piskeris til omrøring af spartelmasse, link >>
 4. Fliseklæb, link >> og fugemasse, link >>
 5. Tandspartel til at smøre spartelmasse på væggen, link >>
 6. Fugesnor eks. 4 mm., link >> eller flisekryds, link >>
 7. Fliser, link >>
 8. Fliseskærer (vådskæremaskine), link >>
 9. Stiksav, link >> og boremaskine, link >>
 10. Forankringsgrunder, link >>
 11. Et godt Waterpas, link >> Eller en cirkellaser, link >>
 12. Flisefugesæt, link >>

FAQ – Hvordan sætter man fliser op?

👉 Hvordan sætter man fliser op?

Du kan nemt sætte fliser op. Klargør væggen: fjern eksisterende fliser og puds væggen op og plan den ud. Brug dernæst en forankringsgrunder, mål op og marker streger, som du kan følge. Rør spartelmasse og påfør den væggen med en tandspartel. Sæt træklodser langs gulvet og påfør fliser. Rør fugemasse, påfør og afvask overskydende fugemase. Tør efter med tør klud.

👉 Hvilke materialer skal man bruge for at sætte fliser op?

Til at sætte fliser op skal du bruge følgende materialer:
1. Stor spand til spartelmasse. 2. Stor spand til Vand. 3. Boremaskine med et piskeris. 4. Fliseklæb. 5. Fugemasse. 6. En tandspartel. 7. Fugesnor eks. 4 mm. eller flisekryds. 8. Fliser. 9.
Fliseskærer (vådskæremaskine). 10. Stiksav. 11. boremaskine. 12.
Forankringsgrunder. 13. Et godt Waterpas/cirkellaser. 14.
Flisefugesæt.

👉 Gode tips til opsætning af fliser

Når man skal sætte fliser op, så er det vigtigt at der bruges god tid på at få målt korrekt op, og her er et kryds midt på væggen og masser af linjer med blyantstreger rundt på væggen vigtigt. Så brug god tid til at få målt korrekt op i vater og marker med linjer.

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content