Klargøring af vægge inden maling – vask dine vægge før du maler


Det er en rigtig god idé at klargøre vægge inden, du maler dem, også selvom de ikke umiddelbart ser beskidte ud. Så hæfter malingen meget bedre, og du får renset væggen i dybden.

Her kan du købe grundere, pensler, maling og hvad du ellers skal bruge

Du skal bruge lidt forskellige ting til klargøring af væggene

  1. Handsker af naturgummi (latex)
  2. Plastikspand
  3. Klude
  4. Grundrens (malerrens)
  5. Stige
  6. Arbejdstøj
  7. Evt. Gulvskrubbe

Fortynding af grundrens

Påfør dig handsker af naturgummi (latex) og læs på emballagen, hvilken fortynding, der anbefales og fortynd grundrens med varmt vand efter anbefalingerne. Det er nemlig lidt forskelligt, hvilke koncentrationer de forskellige mærker af grundrens og malerrens fabrikeres og sælges i. Et godt bud på en fortynding, der tager fat og opløser snavs kunne være 1 del grundrens plus 9 dele vand.

 

Vask og klargøring af væg

Der er to måder at gribe arbejdet med væggen an. 1. Du kan vaske ned med klude eller svampe på en stige eller 2. Du kan vaske ned med en gulvskrubbe påmonteret klude. Det er lidt en praktisk smagssag, hvilken metode du foretrækker.

1. Start med at tøm rummet for inventar, afdæk gulvet med plastik og fastmonter plastikken hele vejen rundt i kanten med malertape. Sæt en stige op og find svampe eller klude frem til arbejdet. Husk at du skal være iført handsker og egnet arbejdstøj, når du arbejder med grundrens. Gennemblødes dit tøj ved et uheld med grundrens så tag tøjet af med det samme, gå i bad og skift tøj.

Vrid en stor klud op i den fortyndede opløsning med grundrens og skrub og vask væggen godt ned. Start i det øverste venstre hjørne af væggen oppe ved loftet og arbejd dig ned mod det fjerneste højre hjørne. Skift vand efter behov, hvis vandet er mørkebrunt af snavs så lav en ny opløsning af grundrens. Husk at skifte handsker, hvis der slides hul på handskerne.

Når du er færdig med at vaske ned med grundrens, så vaskes væggen og restsnavs efter med rent koldt vand. Væggen tørres i en række timer, og så er væggen klar til maling.

 

2. Start med at tøm rummet for inventar, afdæk gulvet med plastik og fastmonter plastikken hele vejen rundt i kanten med malertape, så gulvet ikke tager skade. Påmonter klude fugtet i den fortyndede opløsning af grundrens på gulvskrubbehovedet. Husk at du skal være iført handsker og egnet arbejdstøj, når du arbejder med grundrens af sikkerhedsmæssige årsager. Gennemblødes dit tøj ved et uheld med grundrens så tag tøjet af med det samme, gå i bad og skift tøj.

Skrub og vask væggen godt ned. Start i det øverste venstre hjørne af væggen oppe ved loftet og arbejd dig ned mod det fjerneste højre hjørne. Skift vand efter behov, hvis vandet er mørkebrunt af snavs så lav en ny opløsning af grundrens. Husk at skifte handsker, hvis der slides hul på handskerne.

Når du er færdig med at vaske ned med grundrens, så vaskes væggen og restsnavs efter med rent koldt vand. Væggen tørres i en række timer, og så er væggen klar til maling.

Læs om maling af vægge og lofter her.

Flere rengøringstips

Rengør og efterbehandle dine trægulv såsom afsyret træ, bøg, eg, fyr, mahogni, palisander, samt en lang række behandlingsformer som lakering, olie-, voks-, politur- og ludbehandling og rengøring af ubehandlet træ. Læs de gode råd i Håndbog i praktisk hjælp.

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content