Jordvarme, fjernvarme, olie eller træpiller – fordele og ulemper


[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Følgende artikel vil omhandle forskellene på de mest anvendte varmeanlæg i de danske hjem. Derudover vil vi klæde dig ordentligt på, så du kan træffe det helt rigtige valg, når du vil investere i et varmeanlæg. Læs videre og find ud af hvilke fordele og ulemper der er forbundet med de mange varmeanlæg. Rigtig god læselyst.[/vc_column_text][vc_button title=”Få uforpligtende tilbud på jordvarme” target=”_self” color=”btn-success” icon=”none” size=”wpb_regularsize” href=”http://praktisklink.dk/jordvarme-tilbud”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Jordvarme – Den miljøvenlige opvarmningsmetode

En af de mest populære, og effektive, opvarmningsmetoder er jordvarme. Benytter du jordvarme til opvarmning af din bolig, kan du mindske helt op til 50% i CO2-udledning sammenlignet med de almindelige opvarmningsanlæg. Bliver strømmen til jordanlægget tilført fra vindmøller? Så skåner det miljøet endnu mere.

Et jordvarmeanlæg består typisk af en slange, der bliver gravet 80 cm ned. Derefter bliver slangen fyldt med væske, som opvarmes af jorden. Efterfølgende ender den nedgravet slange i en varmepumpe, som omsætter den tilførte væske til varmt vand klar til benyttelse. Modsat de traditionelle opvarmningsanlæg har du med et jordvarmeanlæg mulighed for, at tilføre varme til din husstand hele året rundt – også i vinterhalvåret.
Er du ved at bygge nyt hus kan det være en økonomisk fordel at bygge et jordvarmeanlæg sammen med huset. Det giver en økonomisk besparelse på hele 60.000 kr. modsat en etablering af et jordvarmeanlæg i et allerede eksisterende hus som tit kan koste helt op til 100.000 kr.

Fordele ved et jordvarmeanlæg

 • Du halverer din varmeregning sammenlignet med traditionelle opvarmningsanlæg
 • Du får et støjsvagt anlæg
 • Lang levetid
 • Der er en lille vedligeholdelse forbundet med et jordvarmeanlæg
 • Anlægget passer sig selv

Ulemper ved et jordvarmeanlæg

 • Det er dyrt at montere – varierer fra 35.000 til 100.000 kr.
 • Et jordvarmeanlæg er afhængig af el
 • Det kræver rigeligt med plads at etablere anlægget og grave slangen ned

Er du i tvivl om jordvarme er det bedste for dig og din bolig? Så er det altid en god idé at gå i dialog med fagkyndige personer som kan vejlede dig, så er du sikker på, at du får det bedste varmeanlæg til den bedste pris.

Fjernvarme – Varmeværkets vidunder

Står du og skal til at efterisolere din husstand kan det virke som et uoverskueligt projekt. I følgende afsnit vil vi give dig 6 gode råd som har til formål, at klæde dig ordentligt på, inden du kaster dig ud i efterisoleringen.

En af de mest benyttede metoder til opvarmning af husstanden er fjernvarme som kommer direkte fra udvalgte varmeværker. Varmeværkerne opvarmer fjernvandet, hvorefter de pumper det direkte ud til de mange husstande i Danmark. Fjernvarme bliver oftest brugt i radiatorer og andet brugsvand. Efterfølgende løber fjernvarmevandet direkte tilbage til varmeværket, hvor det bliver afkølet i en cirkulær proces hele tiden.

Måden hvorpå varmeværket leverer fjernvarmen til dit hus på kan skitseres op på følgende måder:

 • Varmeværket sender det varme vand fra fjernvarmerørene direkte ud til dit hus. Dette gør de ved at pumpe dine radiatorrør op med varmt vand som efterfølgende bliver pumpet rundt.
 • Varmeværket opvarmer vandet, der løber rundt i dine radiatorer ved, at benytte en varmeveksler samt cirkulationspumpe.

En af fordelene ved at benytte fjernvarme er, at det er en langt billigere opvarmningsmetode modsat gas og olie. Når varmeværket producerer strøm og varme, sparer det helt op til 35 procent af det samlede fossile brændsel, der ellers ville være blevet brugt, hvis varmeværket kun skulle fremstille én af delene.

Fordele ved fjernfarme

 • Det er billigt og nemt
 • Det er miljøvenligt
 • Det er den mest udbredte opvarmningsform i Danmark
 • Nemt at vedligeholde – bør efterses hvert andet år

Ulemper ved fjernvarme

 • Mange af anlæggene passer ikke i størrelse og indstilling til huset, hvori de er installeret
 • Varmen bliver ikke udnyttet ordentligt
 • Prisen på fjernvarme kan hos nogle barmarkværker kan være høje

Træpiller – Et godt alternativ til oliefyr?

Træpiller minder meget om et oliefyr, når det kommer til producering af varme. Forskellen på en træpiller og et oliefyr er dog, at der skal benyttes små træpiller som består af sammenpressede træspåner og savsmuld. Anvender du et pillefyr er det muligt at opnå en besparelse på varmeregningen på op til 75 procent sammenlignet med almindelig elvarme.

På selve pillefyret er der monteret et træpillemagasin, en brænder og en kedel. Når pillefyret skal fyldes op, påføres træpillerne forsigtigt i magasinet. Efterfølgende føres træpillerne automatisk over i brænderen i takt med forbrændingen. I de fleste træpillefyr er der monteret en røgsuger, der forsigtigt sørger for, at forbrændingen får tilført tilstrækkeligt med luft.

Hvad skal du være opmærksom på?

Overvejer du at montere et pillefyr i dit hjem, er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom på, hvad det helt konkret kræver. Det er ikke nogen hemmelighed at et pillefyr kræver en stor arbejdsindsats end det eksempelvis ses ved et traditionelt oliefyr.

Det er vigtigt at du er ekstra opmærksom på rengøringen af anlægget, da det kræver en regelmæssig rensning for aske og andet snavs, der kan oplagres over tid. Du kan selvfølgelig mindske omfanget af vedligeholdelsen ved at investere flere penge i pillefyret. Gør du dette, er det muligt, at få monteret forskellige hjælpefunktioner som automatisk sørger for, at pillefyret bliver renset igennem.

Derudover kan du med fordel gør dig tanker om følgende:

 • Find ud af hvor stort et varmebehov du har – vælg altid anlæg ud fra dit behov, så sparer du penge på længere sigt
 • Hvor stort et område skal pillefyret opvarme og skal det kunne fyre med brænde?
 • Hvor store er udgifterne forbundet med træpiller og skal pillefyret kunne fyre manuelt eller automatisk?
 • Har du styr på de forskellige energimærker? Et A-mærket pillefyr har som regel et lavere elforbrug

Slutteligt kan det også være en rigtig god idé at notere alle ekstra udgifter ned, så du har et overblik over dit forbrug. Denne fremgangsmåde er simpel, men kan spare dig for en masse penge på længere sigt.

Hvilke fordele og ulemper er der ved et pillefyr?

Nu ved du hvad du med fordel kan være opmærksom på, når du investerer i et pillefyr. Herunder kommer der en overskuelig oversigt over, hvilke konkrete fordele og ulemper, der er forbundet med det populære pillefyr.

Fordele ved et pillefyr

 • Et pillefyr er en utrolig billig og effektiv måde, at opvarme dit hus på. Du slipper for at betale den omtalte CO2-afgift for det tilhørende brændsel
 • Træpillerne bliver som udgangspunkt brændt helt ned. Det resulterer i en mindre forurening
 • Investerer du i et automatisk pillefyr, får du den samme varmekomfort som det traditionelle oliefyr

Ulemper ved et pillefyr

 • Pillefyret kræver, at du er opmærksom på selve opfyldningen. Det er ikke unormalt at fylde magasinet op 1 gang om ugen
 • Vær opmærksom på, at et pillefyr kræver mere arbejde end et traditionelt oliefyr
 • Kvaliteten af træpillerne kan variere utroligt meget. Vær derfor opmærksom på, at du køber træpiller fremstillet af restmateriale fra fx møbelproduktion
 • Et pillefyr er sæsonpræget. Det vil sige, at det som regel ikke kan svare sig, at fyre op i pillefyret om sommeren. Gør du dette, producerer du mere varme end din husstand reelt set har brug for. Supplér gerne med en elvarmer i sommerperioder

Er du i tvivl om noget herover? Så er det altid en god idé at spørge fagkyndige personer, som kan hjælpe dig med, hvilket fyr, der passer bedst til din husstand. Rundt omkring i de danske byggemarkeder, er de som regel også utrolig gode til at pege folk i den rigtige retning. Spørg altid fagpersoner først, inden du investerer i et varmeanlæg.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content