Malertips – Maling af vægge og lofter


Der er flere ting som er godt at vide inden du skal igang med malingen. Her i artiklen kommer jeg med nogle af de ting som kan gøre dit arbejde både lettere og gøre det til en større succes. Malertips til både før du maler, imens du maler og bagefter. 

Her kan du købe maling online

Malertips før du køber maling

Du ved selvfølgelig hvilket rum du skal have malet, men det er ikke kune vigtigt at vide i forhold til hvilke møbler du skal have rykket rundt på, men også i forhold til valget af maling.

Maling af opholdsrum

Når du skal til at male i køkkenet, entreen, børneværelset og bryggerset, kan det være en god ide, at vælge en maling som har en høj glans. Dette gør, at det er nemmere at gøre rent med en våd klud, og det gør ikke noget at væggene er lidt mere glansfulde i disse rum.

(Hvis du er på jagt efter gode råd til rengøring i en af disse rum, så kan du læse artikler om dette her: Rengøring af køkken og Rengøring af entre).

Skal du have malet i andre rum, som stuen, børneværelset eller soveværelset, så kan du snildt vælge en maling med en mindre glans. Maling er opdelt efter glanstrin, hvor 0-5 kaldes helmat, 6-10 mat, 11-29 halvmat, 30-59 halvblank og 60-100 helblank. Til stue, børneværelse og soveværelse, vil man normalt vælge en mat maling til vægge og en helmat til loftet. Køkkenet og på badeværelset vil det som oftes få en gang maling med glans halvmat.

Maling af badeværelse

Det kan der udover være en fordel at vælge en vådrumsmaling til rum som badeværelset. Rum hvor der er stor påvirkning fra vand og fugt, f.eks. fra når du er i bad, være en god ide med vådrumsmalingen, da væggene ellers kan have svært på sigt at holde på malingen.

Maling af kælder

Kælderen er lidt speciel. Det er lige som de andre rum vigtigt at vælge den rigtige maling, og det skal være en maling, som tillader fugt at trænge igennem. Skal det være rigtig godt, kan du eventuelt rense den gamle kalk, maling eller puds af væggene, pudse op igen og derefter give væggene en gang maling.

Når du skal til at male

maler-penselStart med at dække eventuelle huller til med spartelmasse, og find lidt sandpapir frem og slib ujævnhederne til. Derefter er det vigtigt at du sørger for at rense væggene grundigt. Dette kan f.eks. gøres med grundrens. Start oppe fra og ned, altså først loftet og derefter væggene, så snavs fra loftet ikke render ned og gør væggene beskidte efter du har gjordt dem rene.

Gulvet skal nu dækkes til, for ingen kan undgå at dryppe maling på gulvet, hvis det ikke er dækket til. Du kan enten dække gulvet med plastisk eller papir, brug eventuelt gamle aviser, og fastgør det med malertape.

Når du går i gang med at male, så starter du med at tage alle kanterne med en lille pensel. Det vil sige, kanterne op til loftet, rundt om døre, vinduer og langs skabe. Det er en god ide at have en våd klud i nærheden, hvis du ved et uheld skulle komme til at male lidt ved siden af, så du hurtigt kan få det af inden det tørre. Når alle kanterne er taget, kan du finde en malerrulle frem, og give de store flader. Hvis du gerne vil slippe for at skulle vaske malerbakken, så kan du snildt putte en pose rundt om malerbakken, inden du hælder malingen op.

Maling er ikke altid det bedste at indånde, og det kan derfor være en rigtig god ide at sørge for ordentlig ventilation i rummet man maler i.

Opbevaring af malingsrester efter du har malet

Er der lidt malingsrester tilbage efter du har malet, er det en god ide at tørre låget af, så tørre flager af maling ikke falder ned i resten af malingen. Derudover kan det være en ide at ligge et lille stykke plastisk ovenpå malingen i i malingsspanden, for på den måde at undgå at der kommer skind på malingen.

Køb maling online

Det kan ofte være en god ide at være i god tid, altså ikke at købe malingen samme dag som du skal bruge den. Det betyder nemlig at du kan købe malingen online, hvor du ofte kan spare betydelige beløb.

Følgende steder har et godt udvalg af maling online (og tilbehør):

Malgodt – Klik her

10-4 online byggecenter – klik her

 

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content