Nyt træ rækværk: Havehegn, stakit eller hegnspæle?


Når det blæser så rusker det kraftigt i både plankeværk, havehegn, stakit, og de kan godt nemt tage skade og kan have brug for reparation eller en udskiftning. Det kan også friske haven godt op med et ny plankeværk. Her får du en guide til valg af udstyr.

Introduktion

Når der skal vælges en indhegning af haven, kan du vælge mange forskellige løsninger. Skal hegnet være lille, stort, tæt eller gennemsigtigt? Hvilken type træ foretrækker du og skal træet være lyst eller mørkt?

Ønsker du at sætte hegnet op selv eller vil du hellere udlicitere opgaven til en god håndværker, så kan du få et håndværkertilbud gratis her >>

3tilbud

.

Valg af plankeværk – saml selv

Der er rigtig mange forskellige muligheder, når du skal have lavet et plankeværk. Der findes flere forskellige materialer, som oftes vil det være en form for træ, men du kan f.eks. også vælge at have stolper af beton eller et helt tredje materiale.

stolpehat

De mest populære typer af træ der bliver brugt til plankeværk er: Fyr, Gran, Lærk, Eg, Pil og Robinie. Dertil er der mange forskellige muligheder for at lave en afslutning øverst på plankeværket med f.eks. fletværk eller zinktoppe. En aluminiumstop til stolperne, vil gør plankeværket mere dekorativt, men endnu vigtigere beskytter det også stolperne mod vand og råd, køb her >>

Regler i forbindelse med plankeværk og hegn

Når du sætter dit eget plankeværk op, så er det ofte en passende højde på 180 cm. Hvis du gerne vil have et højt hegn, så skal du være opmærksom på at det ifølge hegnsloven ikke er lovligt at have et hegn der overstiger 2 meter i højden uden at du først har fået et samtykke fra din nabo. Hvis du placere dit hegn inde på din egen grund i stedet for i selve skellet må det være højere, og her gælder følgende regel. Her må det være 1,8 meter højt plus afstanden til skellet. Det vil sige, at hvis du har det 45 cm inde på egen grund, så må plankeværket være 2,25 meter højt.

Vil du lave et højt hegn, er det dog altid en god ide at komme til enighed med din nabo først.

.

Det skal du være opmærksom på, når havehegnet skal laves af hegnspæle

Hegnspæle er ofte en oplagt måde at få et virkelig lækkert havehegn. Der er mange muligheder hegnspæle af træ. Der findes mange typer af træ og afstand og mønstre er noget du helt bestemmer. Du kan f.eks. vælge at have enkelte huller hvor du har en busk eller lignende. Hvis havehegnet skal laves af træ hegnspæle, så er det nogle ting som er gode at overveje inden du går i gang.

.

Graver du hegnspælene ned, kræver det ekstra godt træ – Så dybt skal du grave dem ned

Hvis du vælger at grave hegnspæle ned i jorden, så kræver det at du graver dem godt ned for at gøre hegnet stabilt. Hegnspæle skal altid graves ned i frostfri dybde, hvilket vil sige 80-90 cm, men hvis dine træstolper skal være mere end 1,8 meter over jorden, så kræver det at du mindst graver dem en meter ned. Du får på denne måde stabile stolper, men det gør også at træet får mere jordkontakt. Det gør at træet i højere grad vil blive mindre udsat for råd og svampeangreb. Derfor kræver det at du vælger den rette træsort. Hvis du ikke ønsker at bruge trykimprægneret træ, så bør du gå efter følgende træsorter: Eg, Robinie og Western Red Cedar, da det er de mest holdbare og kan holde mellem 15 og 30 år. Du bør holde dig langt væk fra fyr og gran, da disse slet ikke fungere hvis der er jordkontakt. Det er kun en mulighed hvis de er trykimprægnerede, og i dette tilfælde kan de holde cirka 20 år.

.

Støb et fundament til dine hegnspæle

En anden løsning er at støbe et fundament til hegnspælen. Dette gør at stolpen slipper for jordkontakt og dermed ikke er så udsat. Hvis du vælger denne løsning, er det vigtigt at du støber et stort nok fundament. Dimensionerne skal passe med stolpens størrelse og højde. Skal det være ekstra stærkt, kan du bruge tørcement. Efter du har lavet et hul, f.eks. med pælebor, så anbringes hegnspælen. Det er vigtigt at dette gøres inden der hæles beton ned i hullet, da der ikke må være beton understolpen, da vandet ellers ikke kan løbe bort.

En anden løsning er at støbe punktfundamenter til hegnspælene. Her bruger du plastrør eller betonrør på cirka 1 meters længde. Her sætter du røret ned i hullet, og fylder beton rundt om dette. Igen er det vigtigt at sætte røret ned inden du starter med at fylde hullet. Røret skal stikker cirka 10 cm over jordoverfladen.

Her kan du købe hegnspæle og pælebor

pælebor

.

.

Hos 10-4 Byggemarked sælger de dette Fiskars pælebor til omkring 489 kroner. Du kan finde det lige her

Du kan enten vælge at skære hegnspælen skråt øverst eller du kan købe topinddækning til stolperne, se et udvalg her >>

Et godt valg af hegnspæl kunne være NSH hegnspæl som du kan købe lige her

Valg af havehegn – monter selv

Her får du en lille fin guide til, hvordan du nemt kan montere dit havehegn. Det er ikke så svært, når bare du har styr på rekvisitter og udstyr. Til at montere dit havehegn skal du bruge følgende materialer:

1. Stolper både start- og endestolper, midterstolper samt vinkelstolper til hjørnerne i haven.

2. Havehegn.

3. Skruer.

4. Evt. træstykker til toppen af hegnet.

5. Snor og vaterpas til montering.

6. Spade eller pælebor.

1. Mål din have godt op og sørg for at dobbelttjek dine mål, så du får indkøbt de nødvendige materialer i korrekte mål.

2. Når du modtager dine havehegn incl. start-, ende-, midter- og hjørnestolper, topstykker, så fordel stykkerne langs haven og kontroller, at du har alt, hvad du skal bruge.

3. Mål op og grav hul i hver ende af der, hvor du vil montere hegnet med et hælebor.  Monter de to endestolper i hver ende af haven, stamp jorden godt fast i hullet, så de står godt fast. Træk en snor fra den ene stolpe og hen til endestolpen, men sørg for at snoren trækkes helt stramt. Derefter kan du mærke de øvrige huller op og sikre at dit hegn bliver monteret pænt og lige. Husk at sikre med et snor-vaterpas at dine hegnspæle står i vater både i længde og bredde. Dette vaterpas kan hænges og køres langs snoren.

snor-vaterpas

Det er en god idé at sørge for at hullerne er 80 til 90 cm. dybe for så vidt muligt at undgå frost, desuden kan det være nødvendigt at støbe stolperne i jorden med tørbeton. Dertil er det vigtigt, at hvis du vælger at styrke huller og montering af pælene med tørbeton, så hold betonkanten under niveau med jorden, så du ikke får synligt beton, men jord i toppen ved hegnet. Du kan også anvende stolpebeslag eller det der teknisk er benævnt som stolpesko, der hvor stolperne monteres.

4. Efter montering af de to yderste stolper, så monter en ny stolpe tæt på den første stolpe. Når denne stolpe monteres, så sikre dig, at den er i vater samt i vinkel med de øvrige stolper og sørg for, at når den næste stolpe er monteret, så monter en ny snor mellem denne stolpe og endestolpen og hold monteringen i vinkel. Lav gerne en lille stolpepind, som passer til dit indkøbte hegn jf. videoen ovenfor.

Hvis du anvender stolper med not og fjer, så sørg for at tørre stolper (ikke våde) har 2 til 3 mm slip (plads), så træet kan arbejde. Hvis du arbejder med vådt træ, så skal træet slås helt i og monteres helt tæt i not og fjer.

5. Monter de forskellige hegn trinvist og wupti, så er du færdig. Herunder er en serie at forskellige typer af hegn.

.

.

Plus Rustik hegn er et enkelt og klassisk sort hegn til dig der gerne vil montere selv. Hegnet fås i mange varianter og størrelser >>

Hegnet måler 180 cm x 158 cm og er produceret og belagt med et “Fungicid” mod skimmelsvampeangreb og så er det malet gråbrun. Træværket på hegnet er lavet af fyr og gran.

Læs mere om denne model af Plus Rustik hegn her >> .

.

Rondo hegn1

.

Rondo Hegn er et flot hegn der er 180 cm bredt og mellem 142 cm til 150 cm højt. Hegnet fås i mange varianter, typer og træsorter samt størrelser >>

Rondohegnet er et flot kunstnerisk hegn, der skiller sig positivt ud og ser flot ud. Hegnet er let at sætte op, du skal blot bruge et par hegnspæle og skrue hegnet op på to hegnspæle i hver side. Læs mere om Rondo Hegn her >>

.

.

SilencehegnSilence hegn1 måler 176 cm i højden og er 170 cm bredt. Hegnet fås i mange varianter og størrelser >>

Hegnet er inddelt så der er zoner, hvor man kan skimte igennem hegnet, hvilket også medvirker til at der kan trænge mere sollys igennem hegnet.

Læs mere om Silencehegn her >>

.

.

-.

.

Bergen Plus hegn til haven er et lyst og enkelt hegn, der er fremstillet i trykimprægneret træ og er 180 cm højt og 180 cm bredt.

Hegnet er et forholdsvis tæt hegn, så du kan gå i fred uden at blive overvåget.

Læs mere om Bergen Plus Hegn her >>

..

,

.
Bambal hegn1

.

Bambus hegn giver et japansk touch til din have. Bambushegnet på billedet måler 120 cm i bredden og 180 cm i højden. Hegnet fås i mange varianter og forskellige størrelser, se udvalget her >>

Læs mere om Bambus hegn her >>

 

.


stakitholdere
Supplerende udstyr til montering af hegn og stakit. Denne type stakitholdere monteres på bagsiden i vinkel mellem hegnspæl og stakit med skruer, læs mere her >>

Klargøring og træbeskyttelse af hegn og stakit

Du kan nemt friske dit hegn eller stakit op ved at skrabe eventuel maling af, rense og male det. Du får her en let spiselig guide til at rense og male dit hegn.

1. Rensning og vask af stakit og hegn

Før du starter på at male bør du skrabe eventuel gammel maling af og vaske hegnet ned med grundrens for at fjerne al snavs fra hegnet. Grundrens er en stærk basisk opløsning, så du skal bruge handsker.

Borup-grundrens-malerrens

2. Grunder til dit hegn og stakit

Er dit plankeværk af træ helt nyt og ubehandlet på overfladen, så giv det ubehandlede træværk en gang grunder til udendørs træværk. Vi anbefaler at du også bruger grunder på afvasket og slebet træværk. Efter du har påført grunderen, så lad træværket tørre et par dage før du maler stakittet.

3. Træbeskyttelse af hegn og stakit

Transparent træbeskyttelse: Når du vælger træbeskyttelse til dit stakit eller dit hegn, så kan du vælge en transparent træbeskyttelse, hvis du gerne vil kunne ane strukturen i træet. Vi anbefaler at anvende en transparent træbeskyttelse, hvis du stadig gerne vil kunne nyde træets struktur efter overfladebehandling af dit træstakit og træhegn.

Dækkende træbeskyttelse: Du kan  også vælge en dækkende træbeskyttelse, der dels gør træet modstandsdygtigt overfor det hårde danske vejr, samt råd og svamp. Dertil dækker det træet fuldt ud, men det er lidt en smagssag, hvad man synes er bedst. En dækkende træbeskyttelse kan være god, hvis du eksempelvis gerne vil have en flot ensartet overfladebehandling på dit træstakit og træhegn.

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content