Rengøring af entréen – Er din entré klar til kongeligt besøg?


Entréen er det første man møder, når man som gæst træder ind i dit hjem, men hvordan præsenterer din entré sig overfor nye gæster? Entréen er også et godt sted for jordbakterier og fækale toiletbakterier fra efterladenskaber under dine skosåler. Det er vigtigt at komme til bunds med alle disse mikrobiologiske risici for at optimere din hygiejne indenfor.

Husk: Organiser dit arbejde, hvis der er elementer, der er meget beskidte, start med iblødsætning og gå i gang med de andre elementer i entréen imens.

Hvor tit: Vask gulvet efter behov, når der er synligt snavs eller mindst en gang hver 14. dag. Køkkenbordflader tørres af samtidig med resten af huset og gerne en gang om ugen.

Hvorfor: Du kan meget let flytte snavs og uønskede mikroorganismer til resten af din bolig. Du og din familie risikerer at blive syge med disse uønskede sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Derfor er det vigtigt at holde entréen ren.

Rengøring af hylder og reoler i entréen

Start med at tørre støv af med en støvkost på alle hylder og reoler i entréen. Dernæst tørres de hylder, reoler og andet inventar, der kan tåle vand af med en fugtig klud vredet op i lidt opvaskesæbe og der tørres efter med en klud vredet op i rent koldt vand.

Rengøring af gulvet i entréen

Betinget af hvilket gulv du har i entréen skal det rengøres forskelligt. Har du et flisegulv er en fortynding af universalrengøringsmiddel en enkel løsning. Har du stengulv kan gulvet rengøres med sæbespåner eller universalrengøringsmiddel. Trægulv rengøres forskelligt betinget af trætypen og overfladebehandlingen af træet.

Start med at ryste alle dørmåtter udenfor og lad dem trække lidt frisk luft. Efter en vask af hylder, reoler og andet inventar fejes gulvet i entréen indledningsvis eller støvsuges.

Rengøring af Linoleumsgulv

Har du linoleumsgulv i din entré, skal du vaske det i en speciel sæbe til linoleum, spørg hos din forhandler eller læs på deklarationen på rengøringsmidlet. Skyl gulvet efter et par gange med koldt vand. Gentag behandlingen, indtil pletterne er væk. Hvis der ikke er kokosolie i den sæbe, du har, skal du efterbehandle gulvet. Bland linolie og mineralsk terpentin, og vask gulvet efter med det, så får det en silkemat overfalde. Vil du have et blankt gulv, så giv det en efterbehandling med voks.

Hvis gulvet er meget snavset

Vask det i en brun sæbe, som er lavet specielt til linoleum. Vær opmærksom på at der findes mange forskellige brune sæber og det er ikke alle sæber der egner sig til linoleum. Bland fem liter varmt vand med cirka en håndfuld brun sæbe. Sørg for, at sæben er helt opløst. Sæt gulvet i blød. Lad det stå og arbejde i cirka ti minutter, og skyld gulvet efter et par gange med koldt vand.

Vigtigt: Brug altid handsker, når du bruger brun sæbe, grundrengøringsmidler eller universalrengøringsmiddel.

Håndbog-i-praktisk-hjælpHåndbog-i-praktisk-hjælp-E-BogLæs flere gode råd og tips indenfor hygiejne, rengøring og pletfjerning og meget mere i rengøringsbogen:

Håndbog i praktisk hjælp (bog) >>

eller som

E-bog: Håndbog i praktisk hjælp >>

.

.

Rengøring af stengulv

Har du stengulv i din entré, som beton, cement, granitsten, marmor, mursten, sandsten, skifer, terrazzo eller ølsandsten så kan rengøres alle disse sten på samme måde. Det skal understreges at der aldrig må bruges syre på disse sten.

Ugentligt eller efter behov fejes, støvsuges eller tørres stenene over med en klud vredet op i varmt vand.

Sten rengøres lidt grundigere i sæbespåner. Afmål 1 dl. sæbespåner i en spand og tilsæt ca. 5 liter varmt vand. Vask stenene grundigt i sæbeopløsningen med en moppe eller en klud. Gentag behandlingen indtil stenene er rene.

Vigtigt: Sæbespåner er stærkt ætsende, hvilket fjerner al fedt fra huden og kan medføre åbne sår. Brug altid handsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, ved håndtering af sæbespåner.

Sten rengøres hver fjerde gang i universal rengøringsmiddel. Tilsæt 1/4 dl. (1½- 2 spiseskefulde) universal rengøringsmiddel til 5 liter varmt vand. Vask stenene grundigt i sæbeopløsningen med en moppe eller en klud. Gentag behandlingen indtil stenene er rene.

Vigtigt: Brug altid handsker, som naturgummi (latex) eller nitrilhandsker, ved håndtering af universal rengøringsmiddel.
Efterpolering af stengulv:

Sten poleres op efter behov med stenpolish eller stenolie for at bevare glansen. Det er vigtigt at stenene er rengjort grundigt med sæbespåner inden stenene poleres. Se vejledning på emballagen eller spørg hos din forhandler.

Rengør og efterbehandle dine trægulv såsom afsyret træ, bøg, eg, fyr, mahogni, palisander, samt en lang række behandlingsformer som lakering, olie-, voks-, politur- og ludbehandling og rengøring af ubehandlet træ.

Håndbog-i-praktisk-hjælpHåndbog-i-praktisk-hjælp-E-BogLæs flere gode råd og tips indenfor hygiejne, rengøring og pletfjerning og meget mere i rengøringsbogen:

Håndbog i praktisk hjælp (bog) >>

eller som

E-bog: Håndbog i praktisk hjælp >>

 

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content