Rengøring af grill – Sådan gør du grillen klar


Så er det tid til at få grillen gjort klar og/eller optimeret til gode hyggelige grillarrangementer med venner og familie. Du får her en guide til, hvordan du nemt får gjort grillen klar til din lækre grillmad.

Der findes mange produkter til klargøring og rengøring af din grill. Som udgangspunkt kan du nøjes med en grillbørste, lidt stanniol og stærk base som eksempelvis brun sæbe, men der er et væld af muligheder indenfor både tilbehør og sæbe som sprayflasker med ovn- og grillrens, natrium- og kaliumhydroxid i et væld af fortyndinger o.lign. Herunder uddybes valg af tilbehør og sæbe med en let introduktion, så du kan få grillen hurtigt i gang.

Læs også om køb af ny gasgrill.
.

.

Daglig rengøring og vedligeholdelse af din grill

Det nemmeste er at tage den værste rengøring med det samme, så sparer du tid og letter arbejdet for dig selv.
.

Hurtig rengøring og klargøring

Gør altid din grill ren, imens den stadig er lun, så kan du lettere fjerne snavset . Børst grillristen ren ca. 20 til 30 sekunder med din grillbørste og vask risten af med varmt vand og sæbe. Tag gerne risten med indenfor og vask den i køkkenvasken eller i din brusekabine eller badekarret. Når risten er vasket med varmt vand og sæbe kan du med fordel smøre risten godt ind ny frisk madolie lige inden du tænder grillen igen, så undgår du at maden sidder fast.
.

Vask den indvendige side af grillen

Til en hurtig rensning af den indvendige side af grillen kan du efter et døgn til halvandet, når den er helt afkølet, tømme indholdet såsom aske og madaffald og tørre indersiden af med lidt sammenkrøllet stanniol (aluminiumsfolie).

.

Grillbetræk

Når grillen ikke er i brug er det en god idé altid at dække den til med grilllåget og/eller et lækkert grillbetræk, der beskytter mod vejr, vind og snavs.

.
Drypbakke og madrester

Tøm drypbakken og vask den hurtigt af i en mild sæbeopløsning og varmt vand og skrab bunden af grillen ren for madrester og fedt.
.

Vask den udvendige side af grillen

En hurtig rensning og vask af den udvendige side laves en mild sæbeopløsning med opvaskemiddel og varmt vand. Vask ydersiden hurtigt af og skyl efter med koldt vand. Tør og poler den udvendige side af grillen op med et rent viskestykke eller køkkenrulle.

.

Rust

Er din grill begyndt at ruste hist og pist kan du opløse rust nemt med en mild syre. Husk at anvende vinyl- eller latexhandsker ved håndtering af syre. Tag lidt husholdningseddikesyre fra køkkenskabet og fortynd det i forholdet 1 til 4. Bland 3 dele lunkent vand med 1 del eddikesyre og vask på det rustne område med en blød svamp eller klud og bemærk, der skal bruges lidt knofedt. Gentag behandlingen indtil rusten er reduceret eller fjernet. Hvis metoden ikke virker så effektivt, så prøv at lav en lidt stærkere fortynding af syre, eks. 2 dele vand tilsat 2 dele eddikesyre.

.

Gasgrill

Har du en gasgrill kan du også nemt rengøre dine Flavorizer Bars, der normalt giver den gode grillsmag. Skru alle varmelegemer op på max styrke i ca. 10 til 15 minutter. Husk at tage din grillrist op, hvis den er lavet af støbejern. Lad grillen køle ned og børst dine Flavorizer Bars med din grillbørste.

.
.
.
.
..

 

Metode til hovedrengøring af grill

NB: Læs sikkerhedsinstruktion nederst på siden.

Efter en gennemgang af en simpel daglig rengøring, se ovenfor, kan du nemt nemt klare hovedrengøringen.

1. Lav en sæbeopløsning med varmt vand og opvaskemiddel. Brug en klud eller en blød plastikbørste og vask grillen af indeni og udenpå i den varme sæbeopløsning. Benyt aldrig metalsvampe, skurepulver o. lign. produkter, da de nemt ridser betinget af hvilket materiale din grill er lavet af. Skyl efter med koldt vand. Er den meget snavset, benyt da en opløsning af brun sæbe.

2. Brun sæbe kan købes i flere typer af fortyndinger. Krystalsæbe er en meget koncentreret og stærk basisk sæbe, der konsistensmæssigt er en mere fast sæbe, der er geleagtig i konsistensen. Dertil kan brun sæbe købes som en lidt tyndere sæbeopløsning i forskellige styrker med lidt variation i, hvilke materialer de kan anvendes til. Alle brune sæber uanset fortynding kan alle anvendes til grill ligesåvel som de klassiske ovn- og grillrens. Grill og ovn-rens fås bl.a. som en sprayflaske, hvor opløsningen kan sprayes direkte på komponenterne. Klik og køb grill og  ovnrens her >>

Produkter til rengøring af grill
A. Krystalsæbe
B. Brun sæbeopløsning
C. Ovn- og grillrens til rengøring
D. Øvrige stærke basiske opløsningsmidler
E. Grillbørste 

3. Når der anvendes krystalsæbe eller øvrige stærke sæber til rensning af grill, skal der altid anvendes latexhandsker. Påfør et tykt lag brun sæbe på de sorte fastbrændte og beskidte  områder og pletter med en klud eller engangssvamp. Skrub med en svamp eller en klud fugtig  varmt vand indtil sæbe og pletter er opløst. Fortsæt behandlingen og vask et stykke tid og brug gerne lidt knofedt.

4. Hvis pletterne på grillen er brændt rigtig godt fast så følg dette punkt ellers fortsæt med punkt nr. 5. Kan det være en fordel at lade sæben arbejde lidt tid. Dæk grillen til med husholdningsfilm, sørg for at få “filmet” hele godt ind, så filmen slutter tæt til alle de områder af grillen, hvor der er fastbrændte pletter og den tykke brune sæbeopløsning. På den måde hindres det at sæben tørrer ud og ubehagelige dampe undgås fra den brune sæbe. Lad sæben stå og arbejde en række timer, gerne natten over og smid filmen ud og vask og skyl komfuret rent efter følgende. Følg punkt 6.

5. Hvis ikke pletterne på grillen er brændt så godt fast, så fortsættes behandlingen med svampen på de fastbrændte pletter.

6. Efter behandlingen og afvaskning med sæbe skal grillen skylles godt  igennem for sæberester og snavs. Vask med en fugtig svamp eller en klud med koldt vand. Fortsæt indtil al sæben og snavset er skyllet af. Bemærk at der kan være resterende pletter, der atter kræver en vask og eventuel iblødsætning med brun sæbe.

7. Har du en gasgrill. Så læg også dine Flavorizer Bars i blød i varmt sæbevand. Brug en blød klud eller svamp og lidt knofedt til at rengøre dem, skyl efter med koldt vand og tør dem af i et rent viskestykke eller i køkkenrulle.

* Brun sæbe er stærkt ætsende, hvilket fjerner al fedt fra huden og kan i værste fald medføre åbne sår. Brug altid handsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, ved håndtering af brun sæbe.

* Benyt aldrig en alkoholbaseret opløsning til at rengøre eventuelle knapper på grillen, da alkohol i værste fald resulterer i at tallene på knapperne kan vaskes af. 

 

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content