Indhold
Rengøring af stuen – Opnå en velduftende stue
Det er en fornøjelse at træde ind i sin stue om aftenen efter en dejlig dags rengøring og hyggeligt selskab med familien og mærke den friske luft fra den velduftende og strålende stue. Herunder er en række tips til, hvordan du let kommer i gang med rengøring af din stue.
Husk:
At når der støvsuges under en hovedrengøring, så skal der suges ekstra lang tid på hver kvadratmeter. Et råd er omkring 10 til 15 sekunder på hver kvadratmeter. I denne tid på 10 til 15 sekunder for støvsugning af en kvadratmeter her regnes ikke støvsugning af møbler med. Støvsugning af møbler tager naturligvis længere tid end de 10 til 15 sekunder pr. kvadratmeter.
Hvis du vælger at støvsuge alle dine møbler og gulvtæpper, samt alle hjørner og kanter manuelt med mundstykket på støvsugeren nede på alle fire, så skal du ikke blive overrasket, hvis du lander på en samlet tid pr. kvadratmeter for en hel stue på 2 til 3 minutter.
Start med at rydde op, tørre støv af og vask alt af. Afslut med støvsugning og/eller gulvvask.
Luft ud, når du alligevel suser rundt. Der skal luftes ud 2-3 gange om dagen i 5 til 10 minutter. En god regel er at lufte ud om morgen, når man står op, om eftermiddagen, når man kommer hjem og om aftenen efter, man har spist eller alternativt lige inden, man går i seng.
Hvor tit: Almen rengøring efter behov eller som minimum en gang om ugen.
Hvorfor: For at opretholde en generel god hygiejnisk standard i alle de rum du færdes i og undgå udvikling af allergi overfor husstøvmider.
Rengøring af vinduer
Vask af vinduer klares nemt med en opløsning af universalrengøringsmiddel følg anbefalingerne til fortyndingen på produktet. Der anvendes typisk en halv hættefuld universalrengøringsmiddel til 2 L varmt vand. Vask vinduet grundigt med en blød svamp fugtet i sæbeopløsningen. Skrab vinduet rent med en vinduesskraber fra øverste venstre hjørne ned mod det nederste højre hjørne. Tør kanten af vinduet efter med et viskestykke eller en mikrofiberklud på den måde undgås striber. Gentag behandlingen, hvis der stadig er pletter.
Vigtigt: Brug altid handsker, når du arbejder med universalrengøringsmiddel.
Tørre støv af
Start med at tør støv af med en støvkost på alle bøger, billedrammer mm. Dernæst tørres reoler, hylder og elementer der kan tåle vand af med en fugtig klud vredet op i lidt opvaskesæbe og der tørres efter med en klud vredet op i rent koldt vand.
Rengøring af gulvtæppe
Start med at støvsug møbler. Flyt dernæst så mange ting fra gulvet op på møblerne, så gulvet er frit. Saml alt det møg op dukker frem ved denne rydning af gulvarealet. Under en hovedrengøring skal der støvsuges ekstra lang tid på hver kvadratmeter. Et råd er omkring 2-3 minutter på hver kvadratmeter.
Rengøring af gardiner
Vaskes efter anvisninger på stoffet i henhold til anbefalingerne fra producenten.
Rengøring af sofa
Støvsug alle møbler før gulvet støvsuges.
Pletter på sofa
Opdager du pletter på din sofa under rengøringen eller er sofaen blevet mørk af snavs fra bukser, legetøj og andet, så kan det rengøres nemt. Som udgangspunkt har du muligheder, enten kan du rengøre med sulfo og varmt vand ellers kan du anvende en opløsning med salmiakspiritus.
1. Rengøring af pletter på sofa med sulfo.
Bland en teskefuld sulfo til to liter lunt vand. Pisk sulfoen op så det skummer og gnid skummet ind i sofaens pletter med en blød klud. Fugt med lunt vand og gnub sæbeskummet ekstra godt in i pletterne. Pas på ikke at gennemvædde sofaen.
Mens sæbeskummet arbejder specifikt på pletterne så gnub resten af sofaen ind i sæbeskum og fugt atter med lunt vand. Sørg for at randzonen ~ kanten af de første vaskede pletter gnubbes ekstra godt. Lad al sæbeskummet stå og arbejde ca. 20 minutter.
Lav en spand med lunt vand sammen med en frisk opvredet klud. Gnub hele sofaen ren. Pas på ikke at gennemvædde sofaen. Lad det tørre og dub atter sæben af med lidt lunt vand på en blød svamp eller klud. Gentag behandlingen indtil sæben er forsvundet og pletterne er mindsket eller væk.
2. Rengøring af pletter på sofa med salmiakspiritus.
Bland 1 liter vand med 2 dl. salmiakspiritus (8 %). Hvis der anvendes 3 dobbelt salmiakspiritus skal der kun tilsættes 2/3 dl 3 dobbelt salmiakspiritus til 1 liter vand. Åben vinduet og sørg for, at der er gennemtræk i lokalet, da salmiakspiritus er et stærkt organisk opløsningsmiddel.
Inden du anvender salmiakspiritus, skal du afprøve om sofaens stof kan tåle opløsningen uden at der sker en affarvning af stoffet. Afprøv salmiakopløsningen et sted på sofaen, hvor man ikke kan se en eventuel affarvning af stoffet. Du kan eksempelvis tippe sofaen om på siden og afprøve opløsningen med salmiakspiritus på den stofkant, der sidder på undersiden af sofaen. Tager stoffet ikke skade eller affarves, så kan du give dig i kast med hele sofaen. Men vær meget opmærksom på resultatet af denne lille test.
Skrub grundigt på pletterne på sofaen med opløsningen med salmiakspiritus. Skyl eller dub efter med koldt vand. Pas på ikke at gennemvædde sofaen for meget. Gentag behandlingen indtil pletterne er reduceret eller væk. Dub sofaen en ekstra gang med koldt vand og lad det tørre. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.
Salmiakspiritus er stærkt ætsende, hvilket fjerner al fedt fra huden og i værste fald kan medføre åbne sår. Læs altid vejledningen på emballagen inden anvendelse. Brug opløsningen et ventileret sted og undgå indånding af dampe og benyt gummihandsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, ved håndtering af salmiakspiritus.
.
Læs flere gode råd og tips indenfor hygiejne, rengøring og pletfjerning og meget mere i rengøringsbogen:
Håndbog i praktisk hjælp (bog) >>
eller som
E-bog: Håndbog i praktisk hjælp >>
.
.
Rengøring af brændeovn og pejs
Den mørkebrune og sorte farve på brændeovne eller pejse fjernes med 3-dobbelt salmiakspiritus. Tilsæt 2 spiseskefulde til fem liter varmt vand og vask brændeovnen eller pejsen af med en svamp. Skyl efter med koldt vand. Gentag indtil pletterne er væk.
Vigtigt: Salmiakspiritus er stærkt ætsende og skal bruges et sted med ventilation og må ikke indåndes. Brug altid handsker, når du arbejder med salmiakspiritus.
Rengør og efterbehandle dine trægulve og træmøbler som afsyret træ, bøg, eg, fyr, mahogni, palisander, samt en lang række behandlingsformer som lakering, olie-, voks-, politur- og ludbehandling og rengøring af ubehandlet træ. Læs de gode råd i Håndbog i praktisk hjælp. Klik og se en rengøringsguide her >>