Rengøring og rensning af dine sofaer – Er din sofa blevet beskidt?


Støvsug altid sofaen meget grundigt før en eventuel pletfjerning eller rengøring påbegyndes.

Pletter på sofa
Opdager du pletter på din sofa under rengøringen eller er sofaen blevet mørk af snavs fra bukser, legetøj og andet, så kan det rengøres nemt. Som udgangspunkt har du flere muligheder, enten kan du rengøre med sulfo og varmt vand ellers kan du anvende en opløsning med salmiakspiritus.

Det er vigtigt, at du er meget påpasselig med ikke at få gennemvædet sofaen, så interiøret ruster eller danner grundlag for vækst af skimmelsvamp. Lad os komme i gang.

 

1. Rengøring af pletter på farvede sofaer med sulfo
Bland en teskefuld sulfo til to liter lunt vand. Pisk sulfoen op så det skummer og gnid skummet ind i sofaens pletter med en blød klud. Fugt med lunt vand og gnub sæbeskummet ekstra godt ind i pletterne. Pas på ikke at gennemvædde sofaen.

Mens sæbeskummet arbejder specifikt på pletterne så gnub resten af sofaen ind i sæbeskum og fugt atter med lunt vand. Sørg for at randzonen ~ kanten af de første vaskede pletter gnubbes ekstra godt. Lad al sæbeskummet stå og arbejde ca. 20 minutter.

Lav en spand med lunt vand sammen med en frisk opvredet klud. Gnub hele sofaen ren. Pas på ikke at gennemvædde sofaen. Lad det tørre i 3 til 5 timer og dub atter sæben af med lidt lunt vand på en blød svamp eller klud. Gentag behandlingen indtil sæben er forsvundet og pletterne er mindsket eller væk.

.

Håndbog-i-praktisk-hjælpHåndbog-i-praktisk-hjælp-E-BogLæs flere gode råd og tips indenfor hygiejne, rengøring og pletfjerning og meget mere i rengøringsbogen: 

Håndbog i praktisk hjælp (bog) >>

eller som 

E-bog: Håndbog i praktisk hjælp >>

.

 

2. Rengøring af pletter på sofa med salmiakspiritus
NB: Læs sikkerhedsinstruktion nederst.
Bland 1 liter vand med 2 dl. salmiakspiritus (8 %). Hvis der anvendes en stærkere opløsning som 3 dobbelt salmiakspiritus skal der kun tilsættes 2/3 dl 3 dobbelt salmiakspiritus til 1 liter vand. Åben vinduet og sørg for, at der er gennemtræk i lokalet, da salmiakspiritus er et stærkt organisk opløsningsmiddel og undgå indånding af opløsningen.

Inden du anvender salmiakspiritus, skal du altid afprøve om sofaens stof kan tåle opløsningen uden, at der sker en affarvning af stoffet. Afprøv salmiakopløsningen et sted på sofaen, hvor man ikke kan se en eventuel affarvning af stoffet. Du kan eksempelvis tippe sofaen om på siden og afprøve opløsningen med salmiakspiritus på den stofkant, der sidder på undersiden af sofaen, hvor man ikke kan se en eventuel svag affarvning.

Tager stoffet ikke skade eller affarves i ovenstående test, så kan du give dig i kast med hele sofaen. Men vær meget opmærksom på resultatet af ovenstående meget vigtige test.

Skrub grundigt på pletterne på sofaen med den fortyndede opløsning med salmiakspiritus. Husk også at gnubbe hele sofaens overflade ind i opløsningen med salmiakspiritus, så der ikke kommer små zoner med rene synlige markerede områder. Det er vigtigt at fordele salmiakopløsningen ligeligt og selvfølgelig gnubbe ekstra på de synlige pletter.

Skyl eller dub efter med koldt vand. Pas på ikke at gennemvædde sofaen for meget og lad det tørre 3 til 5 timer. Gentag behandlingen indtil pletterne er reduceret eller væk. Dub sofaen en ekstra gang med koldt vand og lad det atter tørre 3 til 5 timer. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk og lad sofaen tørre helt.

Salmiakspiritus er stærkt ætsende, hvilket fjerner al fedt fra huden og i værste fald kan medføre åbne sår. Læs altid vejledningen på emballagen inden anvendelse. Brug opløsningen et ventileret sted og undgå indånding af dampe og benyt gummihandsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, ved håndtering af salmiakspiritus.

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content