Renovering af badeværelse


Selvom badeværelset normalt er et af de mindste rum i ens bolig, så er der stadig meget at se til når det skal renoveres. I denne guide har vi forsøgt at give dig et godt overblik over hvad der er vigtigt at tænke på ved en renovering af dit badeværelse. Har du spørgsmål eller egne erfaringer som du gerne vil dele, så er kommentarer mere end velkomne under indlægget.

Tilbud på renovering af badeværelse – Klik og få 3 tilbud >>

Gør det selv eller få professionel hjælp

Det giver rigtig meget energi, når du afslutter en opgradering af din bolig. Jeg elsker selv personligt, at få afsluttet projekter. Jeg bruger dog altid lang tid på at undersøge og beslutte mig, og når beslutningen er taget, holder jeg vejret og nyder rejsen gennem installation af et nyt badeværelse, et nyt køkken eller blot små ting som en justering af en dør og andet. Men bagefter svæver jeg på en sky og nyder at projektets blev iværksat og vel udført. Men der er mange udfordringer undervejs både kalkulerede og uventede?

Mange for et energiboost, mens de er igang, men for mig mest, når jeg er færdig, men der kan være perioder undervejs, hvor man har lyst til at prioritere sin tid anderledes og ville ønske man havde indhentet et godt tilbud fra en række håndværkere, som kunne udføre opgaven for os.

Der kan spares mange penge ved at renovere badeværelset selv. Hvis du skal lave det hele selv, så kræver det dog, at du har dine hænder skruet rigtigt på. Har du en god fornemmelse af, hvad du er god til, så kan du også dele opgaverne lidt op, og klare noget selv, og lade håndværkerne om resten.

I dette indlæg vil vi give mange gode råd til, hvordan du bedst kommer i gang med at renovere dit badeværelse, hver enten du vælger et nyt badeværelse, gør det selv stilen eller du finder en god og billig håndværker.

Få gratis 3 tilbud på håndværker her >>
3byggetilbud

.

 

Valg af badekar eller brusekabine

badekar-uden-fodBadekaret og/eller brusekabinen er en central del af badeværelset, og derfor er det også vigtigt at finde den rigtige løsning i forhold til renovering af badeværelse. Hvilken løsning, der er at foretrække, kommer selvfølgelig meget an på mulighederne. Mange badeværelser vil ikke have plads til både badekar og brusekabine, og det er derfor nødvendigt at finde ud af, hvad der passer dig bedst. I de fleste tilfælde er der ikke plads til begge dele, men hvis der er, kan det godt give mening at indrette det nye badeværelse på en måde, så der er plads til begge.

Om du vælger badekar eller brusekabine er mest en smagssag, men følgende ting er værd at tænke over inden du vælger eller fravælger:

 • Hvor vigtigt er det for dig at kunne tage et karbad? Der er ikke nogen tvivl om at et karbad er virkelig dejligt, men det man skal også tænke på, at du normalt bruger 2-3 gange så meget vand ved et karbad i forhold til et brusebad. I forhold til at et karbad tager længere tid, så er det vigtigt at gøre sig klart, om denne forkælelse er noget, der er vigtigt i dit badeværelse eller ej.

 • En brusekabine fylder mindre end et badekar.

 • Når du vælger et badekar er det vigtigt, at du vælger et kar, der er skridsikkert i belægningen eller monterer en skridsikker bademåtte.

 • Et badekar kan være et stort hit, hvis du har børn i familien.
  .

Typer af badekar

Alt efter, hvor stort dit badeværelse er, så har du tre muligheder for renovering af badeværelse i kategorien “badekar”. Du kan vælge det typiske indbyggede rektangulære badekar, et hjørnebadekar og et fritstående badekar.

Det indbyggede badekar vil ofte være mere integreret i badeværelset, hver enten det er et rektangulært badekar eller et hjørnebadekar, end et fritstående. Samtidig kan du få mange lækre detajler med, hvis du bygger en kant rundt om badekaret, og en kant hvor det er muligt at stille ting fra sig når du ligger og nyder badet. Der er rigtig mange forskellige typer af integrerede badekar at vælge imellem.

Se forskellige typer af rektangulære indbygge og fritstående badekar her og se hjørnebadekar her >>>

.

Fritstående badekar kan bestemt også have sin charme, f.eks. når de har løvefødder eller andet. Samtidig har fritstående badekar den fordel, at de ikke kræver så meget arbejde at få ind i badeværelset, og det vil være lettere at udskifte, hvis ens smag forandre sig. Et fritstående badekar, kan derfor ofte være en god ide, hvis du blot ønsker at opfriske dit badeværelse med et nyt badekar.

Klik og se forskellige fritstående badekar her >>

Her kan du købe badekar online:

Vvs.dk >>

Elvvs.dk >>

.

Bud på badekar


Kan købes her

Kan købes her
Kan købes her >>

Typer af brusekabiner

Der findes i dag rigtig mange forskellige typer af brusekabiner. Det betyder at det er muligt at finde en brusekabine, som både er funktionel og som designmæssigt passer til netop dit badeværelse. I langt de fleste tilfælde, så vil brusekabinen være, hvad vi kan kalde et hjørneskab, men det er også muligt at få brusekabiner, der er beregnet til at stå midt på væggen eller mere midt i rummet. Den mest normale dør til en brusekabine er skydedøren og her sparer du meget plads foran kabinen, men i nogle tilfælde vil det også give mening, at købe den med en svingdør. Hvilken type, der passer bedst, afgøres i høj grad af, hvor meget plads du har på badeværelset i de forskellige retninger. Det er dog rart at vide, at du har mange forskellige muligheder for at placere din brusekabine.

 

Du kan se forskellige typer af brusekabiner og brusesystemer lige her >>

.

Vælg det bedste toilet

valg-af-toiletEt godt toilet er et toilet du sidder godt på samt et toilet, der skyller godt, men som samtidig kan spare på vandet og et toilet, der ikke behøver meget vedligehold. Her er en guide til ting du bør overveje, når du installerer et nyt toilet:

 • Ventil: skal der kunne lukkes nemt for vandet til toilettet?

 • Størrelse: overvej hvor stort det skal være, men husk at medtænk din omgangskreds af besøgende nu og i fremtiden.

 • Højde: hvilken højde skal toilettet installeres i?

Ventil: Du vil øjensynligt få behov for i fremtiden at skifte dele eller hele dit toilet ud igen. Derfor er det en rigtig god idé, at få installeret en simpel ventil på rørsystemet, så du nemt kan lukke for vandet, når eller hvis du i fremtiden får behov for at skifte toilettet uden at lukke for al vandet i boligen/ejendommen. Så sparer du allerede et par VVS-timer der.

Størrelse: Toiletter fås i mange størrelser og former, og det er vigtigt, at du har det godt med størrelsen og formen af dit toilet. Det er et design, der vil pryde dit badeværelse i mange år frem. Med hensyn til størrelsen skal du ikke kun tænke på, om du selv er veltilpas, når du sidder på det nye toilet, men overvej også om din familie, alle dine venner og veninder og kommende familie, venner og veninder, sidder behageligt, når de får behov for det.

Højde: Hvor højt ønsker du at toilettet skal sidde for, at du og dine gæster som minimum kommer til at sidde godt eller tilnærmelsesvist godt i de få minutter de besøger det lille badeværelse? Typisk hænges toiletter i en højde, der svarer til lige under en halv meter. Aftal med din lokale VVS-mand, hvad han vil foreslå, hvis du ikke selv er i stand til at tage en beslutning om, hvilken højde dit toilet skal monteres i.

Du kan købe dit nye toilet online her:

Vvs.dk

10-4 Byggemarked

Elvvs

.

Vælg den rigtige håndvask

 

 

håndvaskHåndvasken skal passe til designet i hele badeværelset, men skal samtidig også have en størrelse, der matcher dine ønsker og behov. Måske har dit badeværelse mange runde former, og derfor vil det passe rigtig godt med et håndværk i blødt design eller omvendt måske er dit badeværelse sammensat af mange skarpe kanter. Her er en liste med gode råd du bør overveje, når du vælger en god håndvask:

 • Størrelse: skal du have plads til klatvask, vask af fødder?

 • Farve: hvilken farve skal din vask have, sort, hvid, modefarve?

 • Belægning: skal din vask stråle og funkle som ny eller skal den være rå og mat?

 • Design: skal din vask være design eller traditionel?

 • Bundprop: hvad skal bundproppen i din vask være fremstillet af, rustfrit stål, kobber?

 • Greb: har du behov for en børnesikring på vandangrebet, der holder husstandens forbrug af vand reduceret?

 • Modulhåndvask til badeværelsesskabet eller vægophængt håndvask?

Størrelse: Det er svært, at vælge en korrekt størrelse, dels fordi håndvaske ser ofte lidt mindre ud i byggemarkederne end, når du kommer hjem med dem. Så sørg for at have nogle mål med hjemmefra, så du ved med sikkerhed, hvor meget plads I maksimalt og minimalt vil anvende på en håndvask både mht. højde, dybde og bredde.

Farve: Det bedste farve til din håndvask afhænger af, hvilket design, og hvilke farver du anvender i dit badeværelse i forvejen, samt hvilke farver du gerne vil præge. Den typiske vask er jo den klassiske hvide porcelænsvask, men du kan bryde rammerne og vælge en sort vask i stedet, her skal du bare være opmærksom på at en sort vask let bliver hvidtonet pga. kalkaflejringer. Du kan også prøve en modefarve, men sørg for at farverne i badeværelset passer godt sammen og skaber harmoni.

Belægning: Håndvaske kan både købes matte og funklende i porcelænet, vælg den vask du bedst kan lide, men vær omhyggeligt med dit valg.

Design: Håndvasken er et bærende element i dit badeværelses design, og du har faktisk mange designmæssige muligheder for at vælge forskellige stile. Du kan også vælge en traditionel “noname” vask, men du kan også vælge et lækkert design, det er op til dig?

Bundprop: Bundproppen i din håndvask er ofte lavet af rustfrit stål, men kan også være lavet af kobber. Det er altid en god idé at spørge ind til, hvad bundproppen er lavet af inden du beslutter dig. Så kan du også bedre vælge et anvendeligt og optimalt rengøringsmiddel.

Greb: Du har fat i dine greb på vandhanen hver eneste gang, du vasker dine fingre, så hvis du vælger armatur med greb, så vælg nogle greb, der ligger godt i hånden og som er nemme at åbne og lukke. Du kan også undersøge mulighederne for at få monteret en børnesikring på vandanegrebet, der holder husstandens forbrug af vand reduceret. En børnesikring kan indstilles, så vandhanegrebet ikke kan åbnes mere end til en given gennemløbshastighed, så holder du forbruget under kontrol.

For nylig holdte vi en kæmpe børnefødselsdag for vores dreng med over 20 børn, derhjemme.  Efter en times tid var jeg (faderen) på toilettet og der strømmede vand ud af vandhanen, da en af de søde børn havde glemt at lukke for vandet i farten. I denne situation blev jeg enormt glad for, at vi havde en børnesikring, så vandspildet var reduceret.

Moduler eller vægophæng: Du kan vælge mange typer af vaske. Vaske, der passer til badeværelsesmoduler og møblement. Du kan også kigge efter håndvaske, der kan bores op på din badeværelsesvæg? Hos os har vi valgt en håndvask, der er boret op på vores badeværelsesvæg, lad dig inspirere før du vælger.

 Køb en håndvask her >>

.

Armatur

armaturDet klæder et godt badeværelse med noget ordentligt armatur, der pryder oplevelsen i rummet dagligt. Hvilket armatur skal du vælge? Her er en guide med ting du bør overveje, når du vælger armatur til dit badeværelse.

 • Betjening af vand: automatisk sensorstyret betjening eller manuelle greb?

 • Design: vælg et flot design som du kan lide.

 • Funktionalitet: et produkt der opfylder dine forventninger.

 • Vinkel: et produkt der sender en vandstråle af sted i den vinkel du ønsker, og som let kan nå rundt i hele håndvasken, hvis du har behov for at skylle hele vasken efter.

Betjening af vand: Hygiejnisk og praktisk anbefaler vi, at du vælger en automatiseret løsning til vand. Der er mange varianter og løsninger med sensorstyret tænd og slukfunktion til din vandhane, så du er fri for at røre ved vandhanen. Klik og se  eksempler her >>

Design: Når du vælger design af dit armatur til dit badeværelse, hvad enten det er en vandhane eller en bruser, så skal armaturet se godt ud, og det skal også ligge godt i hånden for du og din familie, venner og gæster kommer til at bruge det mange gange dagligt, og så er det vigtig at designet er lækkert og pryder øjet.

Funktionalitet: Dit armatur som vandhane, bruser mm. skal også funktionelt kunne opfylde dine behov, hvad enten det er styring af vandtryk, hastighed, modstand mod slag og stød eller modstand mod snavs og andet utøj.

Vinkel: Overvejer du at købe en ny vandhane, så skal vandstrålen og styrken også kunne tilpasses dine forventninger. Har du behov for at kunne spule håndvasken efter, at du har vasket dine fingre, så er det meget rart med en vandhane, der kan komme rundt i håndvasken. Overvej om du har behov for at din bruser spreder vandet meget eller lidt i brusekabinen, og overvej om det kunne være en fordel at få et stabilt og nemt ophæng, som du kan indstille i højden, så både børn og voksne nemt kan tage et brusebad og samtidig spare lidt på vandet.

Klik og køb en vandhane her >>

.

Badeværelsesskabe

Der er rigtig mange forskellige muligheder indenfor badeværelsesskabe. Nedenfor har vist et udsnit af de mange muligheder du har.

 Vil du gerne se flere eksempler på badeværelsesskabe, så er der masser af god inspiration at hente her (2-3 links til badeværelsesskabe).


Badeværelsesskabe eks.1
>>

Badeværelsesskabe eks. 2 >>

Alle badeværelsesskabe >>

.

.

.

Læs også mere om rengøring af badeværelse her >>

.

VVS og murerarbejde til renovering af badeværelset

VVS arbejdet er en vital del af renoveringen af et badeværelse. Det starter allerede tidligt i forløbet, hvis der skal etableres nye rør, hvor det er en god ide at få hjælp af en erfaren VVS-installatør og en god erfaren murermester. Specielt hvis du har planer om at rykke rundt på håndvask, toilet, opsætning af en ny flisevæg, gulv og andet, som kræver at der bliver installeret en masse nye rør, afløb og måske noget afsluttende flisearbejde. Se også en guide til rengøring af fliser her >>

Efter elektrikeren har været på besøg og muren har støbt gulv og lagt fliser, så skal du have VVS’eren forbi igen til montering af armaturer, afløb, vaske og toiletkummer. Er der kun tale om udskiftning af mindre ting, så kan man ofte godt selv klare VVS arbejdet, men er der tale om en total renovering, kan det være en god ide at få tilbud fra en professionel VVS’er inden du går i gang.

Få et godt håndværkertilbud på VVS her >>

Ofte er det også en god ide med professionel hjælp til noget af murearbejdet. Du kan let få fat i gode lokale murere på her >>

.d

Når du har fået et godt tilbud, så skal du vide at der er enkelte installationer, der kræver en autoriseret VVS-installatør. Du kan kontrollere om den VVS’er, du får et håndværkertilbud fra er autoriseret hos sikkerhedsstyrelsen. De fører nemlig et register over Autoriseret VVS-installatører. Tilsvarende er der også EL-installationer, der kræver en autoriseret EL-installatør og dem kan du også finde i registeret hos sikkerhedsstyrelsen. Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside på www.sik.dk inden du får renoveret dit badeværelse.

.

Renovering af badeværelse – Andre ting, der er værd at overveje

Det er ofte de små detaljer, som gør et badeværelse rigtig lækkert. Nedenfor er tre ting, som det godt kan svare sig at overveje også selvom din renovering af badeværelse er et større projekt.

Håndklædetørre: det er ofte rigtig rart at have en håndklædetørre på badeværelset. Den kræver selvfølgelig lidt vægplads, og du bør derfor tænke over, hvor du gerne vil have den hængende.

Belysning: belysning af badeværelset er vigtigere end man lige tror. Det er f.eks. vigtigt at have god belysning, hvis du eller andre i familien gerne vil kunne lægge make-up på ude på badeværelset. Samtidig giver belysningen også hele badeværelset ret forskellige helhedsindtryk, alt efter om det f.eks. er spots eller lamper. Overvej i denne sammenhæng også strømbesparende muligheder som installation af lamper med LED lys samt øvrige strømbesparende muligheder.

Spejle: du kan ikke komme udenom spejle på badeværelset. Men hvor skal de hænge, og skal der være flere? Måske er det en god ide at have et spejl mere end det traditionelle hen over vasken. Store spejle medfører også at rummet ofte virker en smule større.

.

Hvad koster et nyt badeværelse?

Normalt er renovering af badeværelse det rum i boligen, som koster mest pr. kvadratmeter at få renoveret. Dette er først og fremmest fordi der er mange ting, der skal udskiftes og laves i de relativt små rum. For et basis badeværelse vil prisen være i omegnen af 15.000 kroner pr kvadratmeter og opefter til en pris omkring de 45.000 kroner pr. kvadratmeter, hvis der skal være ekstra luksus derude. De fleste vil lande på en pris midt i mellem.

De materialer, der vælges har selvfølgelig en enorm stor betydning for den endelige pris på badeværelset. Der er ret stor forskel i priser på fliser, alt efter om det er marmor, natursten, almindelige fliser eller noget helt fjerde. Køb fliser her finder du ikke de fliser du skal bruge, så har vi gode erfaringer at skrive til dem og så kan de skaffe lige det du skal bruge til en god pris.

Dertil kan øvrige enkelte ting som beskrevet tidligere, som eksempelvis toilet, armaturer m.m. have ret store prisforskelle, så kig dig altid godt for.

En tredje ting, der hurtigt kan gøre dit nye badeværelse dyrere, er hvis der er usynlige installationer, der skal flyttes. Vil du gerne have håndvasken til at stå et andet sted end den gør nu, så koster det ekstra at få flyttet vandrør og afløb.

Som med alle andre projekter, så er håndværkerne ofte en af de poster, som tager en stor bid af kagen. Det er en god ide at indhente flere forskellige tilbud fra håndværkere, inden du vælger hvem, der skal stå for opgaven med renovering af badeværelse. Samtidig bør du så vidt muligt sørge for at få et fast tilbud fra håndværkeren. Så er du helt klar over, hvad arbejdet ender ud med at koste. Sørg for at give en så detaljeret beskrivelse af opgaven som muligt, når du søger efter håndværkertilbud.

Få gratis 3 tilbud på håndværker her >>
3byggetilbud

.

Regler i forbindelse med renovering af badeværelse

I de fleste tilfælde vil der være tale om en renovering badeværelse eller etablering af et nyt badeværelse. I disse tilfælde er det ikke nødvendigt at få en byggetilladelse eller anmelde det til kommunen, hvis du bor i et ganske almindeligt hus. Du skal til gengæld anmelde din renovering af badeværelset, hvis du placerer et badeværelse i en ny tilbygning eller et uudnyttet loftrum. Her er der tale om en udvidelse af beboelsesarealet, hvilket kræver at du får en byggetilladelse.

Du kan ansøge om byggetilladelse hos din kommune på din kommunens lokale hjemmeside. Kan du ikke finde information hos din lokale kommune, kan du ofte søge efter byggetilladelse og læse mere om lovgivning og regler på www.borger.dk.

 

Få gratis 3 tilbud på håndværker her >>
3byggetilbud

FAQ: Hurtige spørgsmål om renovering af badeværelse

👉 Hvordan renoverer man sit badeværelse?

Renovering af badeværelse kan gøres på mange måder. Vi anbefaler at du renoverer hele badeværelse på én gang. Du bør dog også overveje om du skal tage det i etaper. Husk på – det kan nemlig hurtigt blive dyrere at udføre renoveringen ad flere omgange i etaper.

👉 Hvad skal jeg starte med at renovere på badeværelset?

Når du skal renovere dit badeværelse. Så anbefaler vi, at du starter med at renovere “hele” badeværelset. Renoverer du kun dele af badeværelset, så start med de våde zoner, for her er det højst sandsynligt muligt for at spare lidt på vandregningen efter en udskiftning til mere bæredygtige og miljøvenlige VVS-udstyr.

👉 Hvilke typer af toilet findes der?

Når du skal renovere dit badeværelse, så findes der flere typer af toiletter. Du kan få både væghængte toiletter, hvor cisternen kan ses eller er muret ind i væggen. Dernæst er der fritstående toiletter. Overvej også, hvilken størrelse du ønsker, samt om du ønsker et bidet i toilettet.

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content