Renovering af køkken


Så er tiden inde til at få renoveret køkkenet, måske har du haft tanken i årevis, men det ene huslige projekt har taget det andet, men nu skal det være. Vi giver dig en god guide til, hvad du bør overveje i forbindelse med en renovering af dit køkken. Lad os komme i gang.

Gør det selv eller få professionel hjælp

Når køkkenet skal istandsættes og renoveres er løsningen betinget af dels praktiske muligheder, egne evner, muligheder for hjælp af familie og venner samt økonomi. Er du i tvivl om, hvilken økonomisk ramme du kan forvente, anbefaler vi at du starter med at indhente et godt håndværkertilbud. Klik og få 3 tilbud her og skab overblik over, hvad du kan forvente prismæssigt og arbejdsmæssigt i forhold til, hvor lang tid du kan forvente en installation tager.

Prisen på montering og materialer varierer naturligt mellem håndværkere og byggemarkeder. Derfor er det altid en god idé at indhente minimum 3 byggetilbud. Klik og bestil 3 håndværkertilbud her >>

 

Håndvask, armatur og Quooker

En ny håndvask, nyt armatur eller en Quooker giver masser af nyt liv til dit køkken, og du bruger sikkert som alle andre masser timer i køkkenet med forberedelse til hyggelige middage, morgener samt både større og mindre arrangementer. Vi giver et par gode råd til, hvordan du kan vælge blandt de mange muligheder, der er indenfor området..

Valg af håndvask

Ved udskiftning af håndvaske i køkkenet har du flere muligheder for at vælge i mellem. Hvilken type håndvask hænger sammen med, hvorledes du ønsker håndvasken monteret og hvad du designmæssigt foretrækker. Du kan vælge 1. Den klassiske nedfældning af vasken, hvor du skærer et hul i bordpladen og derefter monterer vasken i køkkenbordet. Du kan også vælge 2. Planlimning, hvor vasken limes fast plant med bordpladen. Dette medfører at vask og bordplade går ud i ét. Du kan også vælge 3. Underlimning, hvor vasken limes op under bordpladen.

Kokkenvaske, limningstyper
.

1. Nedfældning af vasken.

2. Planlimning af vasken.

3. Underlimning  af vasken.

Se udvalget af køkkenvaske her >>

 

Valg af armatur

Ved udskiftning af armatur, som vandhanen i køkkenet, har du naturligvis flere muligheder. Du kan vælge en vandhane med kogende vand, der benævnes som en Quooker, se nedenfor. En vandhane med kogende vand sparer dig for enorm meget ventetid foran elkedlen eller foran komfuret. Du kan også vælge en ordinær vandhane med et eller to greb. Endelig kan du vælge berøringsfrie og automatiske armaturer med en sensor, der tænder vandhanen, når du holder hænderne foran vandhanen. Her er et kort overblik over udvalget af vandhaner. Se et udvalg af armaturer her.

.

1 grebs vandhane


Grohe Minta Køkkenbatteri af krom, C-tud 1-grebsarmatur

.

 2 grebs vandhane

Børma A2 køkkenbatteri

.

Automatisk berøringsfrit armatur med supplerende greb

Oras Optima automatiske berøringsfrie køkkenarmatur af Krom med supplerende greb

.

Se et udvalg af flere armaturer her >>

.

Quooker – den kogende vandhane

Når du alligevel er i fuld sving med istandsættelse af dit køkken, hvorfor så ikke overveje at købe en vandhane med kogende vand og spare ventetiden foran elkedlen.

En vandhane med kogende vand kaldes en Quooker og består af en beholder, der temperere et specifikt volumen vand, så du bare kan åbne for vandhanen og fylde kogende vand direkte op i din gryde, hvor du gerne vil koge pasta, ris eller du kan hælde kogende vand direkte op i en kop og lave en lækker kop te uden ventetid foran elkedlen. Du får her et par eksempler på smarte vandhaner med kogende vand.

Du kan købe både 4 liters og 7 liters Quookere, klik og se det store udvalg herunder.

Klik her og se det store udvalg af kogende vandhaner (Quookere) >>

Kogende vandhane – Grohe Red II Duo Køkkenarmatur med L-tud. Medium 4 Liter kedel

Grohe leverer også et væld af kogende vandhaner, klik her og læs mere om denne 4 liter kedel og vandhane (quooker) >>

 

Kogende vandhane – Grohe Red II Duo Køkkenarmatur med C-tud str. Large 7 Liter kedel

Grohe leverer også flere af de store kogende vandhaner på hele 7 liter, klik her og læs mere om denne 7 liter kedel og vandhane (quooker) >>

 

Klik her og se det store udvalg af kogende vandhaner (Quookere) >>

Hvad koster et nyt køkken

At spørge til hvad et køkken koster, er selvfølgelig på mange måder svært at svare på, fordi det kommer an på så mange ting. Alle de områder som bliver nævnt her i indlægget har indflydelse på, hvor dyrt et køkken du ender ud med at få.

Udover hvilket ting du skal have udskiftet så er en væsentlig faktor, hvor stort et køkken du har, og hvor gammelt det er. Har du et ældre køkken nu, så vil du alt andet lige være nødt til at udskifte både flere hvidevarer som komfur og køleskab, men du vil sandsynligvis også skulle have lavet både mere vvs arbejde, el arbejde og være nødt til f.eks. at skifte gulvet.

Til eksempel på prisen for et nyt køkken har vi her lavet et lille eksempel på hvad det vil koste at investere i køkkenet.

Vi går ud fra, at du har et køkken, der er mellem 15-20 år gammelt, er på omkring de 20 kvadratmeter. Prisen er derudover beregnet på, at du vælger at renoverer gulve, vægge og lofter, samt at der bliver investeret i nye hvidevarer som køleskab, komfur og emhætte.

Går du efter det billige køkken, så vil du i vores eksempel skulle af med mellem 80.000 og 110.000 kroner. Et standardkøkken vil være mellem 110.000 og 150.000 og et luksuskøkken vil snildt kunne komme op omkring de 200.000 kroner. Skal vandhanerne være af guld eller andet ekstraordinært, så er det selvfølgelig muligt at få det til at være endnu dyrere.

..

VVS i forbindelse med renovering af køkken

De fleste tænker mest på vvs i forbindelse med badeværelset, men der er faktisk ganske mange områder i køkkenet som påkræver at der bliver udført noget godt VVS arbejde. Køkkenvasken er måske den mest åbenlyse med dertil hørende armaturer, men du skal ikke glemme opvaskemaskinen som de færreste kan undvære i et køkken nu til dags. Hvis du ønsker dig et amerikansk køleskab så er det også vigtigt at have vvs installatøren med ind over dette.

VVS arbejdet i køkkenet er vigtigere end man måske lige tænker. Det er nemlig essentielt for hvor funktionelt dit køkken bliver, om det er gennemtænkt hvor håndvask og opvaskemaskine skal være.

VVS installatøren er ham der installere det intelligente armatur som måske både har koldt, varmt og kogende vand, rørene til køkkenvasken og de fleste vil også glædeligt installere det amerikanske køleskab. Du kan få 3 tilbud på VVS i dit område lige her.

.

Valg af køkkenskabe

Når du skal vælge køkkenskabe, gælder det om at vælge et miks af elementer som passer til dig og den type af køkken som du gerne vil have. En stor del af det er selvfølgelig selve udseendet, men vigtigere er det måske at de enkelte elementer har forskellige fordele og ulemper..

.

Underskabe

Det er svært at komme udenom underskabene. De har rigtig mange forskellige muligheder for indretning, hvilket også gør dem ganske anvendelige. Underskab kan selvfølgelig bruges som normale skabe med hylder eller skuffer under en bordplade, men du har også mulighed for f.eks. at indbygge en køkkenvask eller en opvaskemaskine. En mulighed med underskabe er at sætte dem sammen til en kogeø med en bordplade midt i rummet.

En ting der er værd at overveje, når du vælger underskabe er at underskabe med hylder kan være ret besværlige, når du skal have fat i det der ligger bagerst inde. Det er derfor en god ide at investere i hylder der kan trækkes ud..

.

Overskabe

Det er ofte nemt og overskueligt at finde køkkentingene som er placeret i et overskab. Det gode overblik gør det nemt at finde den tallerken eller det glas som man har brug for. Modsat kan det også godt være lidt svært at nå op på øverste hylde, især for børn. Sidst nævnte kan selvfølgelig også være en fordel, men hvis du gerne vil have dine børne til at hjælpe med at dække bord, så kan de have svært ved at nå tallerkenerne på øverste hylde.

Overskabe er med til at give køkkenet et godt varieret udtryk, specielt hvis du vælger andre farver end dem der eller er i køkkenet. En god ide kan også være at vælge overskabe med glaslåger. I dette tilfælde giver det ofte en god effekt at have lys i overskabet..

.

Hylder

Et alternativ til overskabe kan være hylder. Hvis du vælger hylder i stedet for overskabe, så får du dine ting ud så de bliver mere synlige og lettere tilgængelige. Modsat bliver ting på hylder også nemmere beskidte og fedtede. Hvis du ikke er så glad for rengøring, kan det derfor være en fordel at vælge overskabene med glaslåger, så du stadig kan se de ting du gerne vil vise frem..

.

Højskabe

Et højskab er et godt sted til opbevaring af nogle af de lidt større ting. Dette kan f.eks. være en støvsuger eller en kost. Højskabe er dog ofte også ideelle til f.eks. mikroovnen eller et køleskab. Da et højskab er ganske rummeligt er der plads til masse af konserves, glas, flasker og poser. Af denne grund kan højskabet også blive ret rodet. Noget af dette kan modvirkes ved at have et frontudtræk, så du nemmere kan finde de opbevarede ting i højskabet. Vælger du denne løsning, er det vigtigt at vælge et af god kvalitet da de ofte kan blive meget tunge..

.

Hjørneskabe

Den enkle løsning i et hjørneskab er hylder. Da det kan være svært at nå ind til tingene i hjørnet er det dog ikke længere den mest normale form for indretning i hjørneskabet. En anden løsning og bedre udnyttelse af hjørneskabet vil være at have en drejerondel, hvilket er en karrusel inde i skabet, så du lettere kommer til indholdet inde i hjørnet. En sidste løsning er et såkaldt magic corner, hvor du med et greb hiver alt indholdet ud på en gang.

Har du masser af skabsplads i dit køkken, så kan du selvfølgelig også vælge bare at lukke hjørnerne helt af.

.

Vælg det rigtige køkkenbord

Når køkkenet skal udskiftes og der skal sættes et helt nyt køkken op, så vil en meget simpel udskiftning af køkkenbordet medfører at køkkenet fremstår langt pænere, det ser nyere ud og dufter lækkert af eksempelvis nyt træ. Udskiftning af et køkkenbord kan gøres for relativ små midler sammenlignet med udskiftning af hele køkkenet. Du kan også sagtens beholde det gamle inventar og så friske køkkenet op med en ny køkkenbordplade, det tager typisk mellem en til to korte arbejdsdage at få indkøbt, klargjort og monteret det hele.

Der findes et væld af køkkenbordplader både lavet af stål, natursten eller træ. Du har din bordplade i mange år og betinget af dine køkkenmæssige aktiviteter skal bordpladen have en vis styrke. Vælger du en træbordplade, hvilken trætype er din type, skal det være egetræ eller ask. Måske er du mere til laminat? Se et par eksempler på træbordplader og laminatbordplader her.

Laminat
     
     

Valg af hvidevarer

 Det kan ofte være svært at beslutte sig, hvilket produkt der skal vælges, når der skal indkøbes nye hvidevarer. Hvilken ovn, køleskab, fryser mm. er den bedste for mig og min familie i de næste mange år frem både miljømæssigt, funktionelt og designmæssigt? Vi giver en guide herunder til, hvordan du bedst vælger fryse- og køleskabe og ovne til dit køkken..

Vælg det rigtige fryse- og køleskab

Vores fryse- og køleskabe kører i døgn året rundt, så der er god fornuft i at vælge en miljørigtigt strømbesparende løsning. Dertil fås køleskabe og frysere med en masse tillægsfunktioner, der gør det nemmere at styre temperaturen og dermed kvaliteten i køleskabet og/eller fryseren..

Hvor meget strøm bruger dit kølefryseskab?

Tjek hvor meget, eller hvor lidt strøm dit nuværende kølefryseskab bruger, samt hvor meget strøm dit kommende kølefryseskab anvender inden du køber det. Du kan tjekke strømforbruget (kwh) i dit kølefryseskab på energistyrelsens hjemmeside, eller du kan måle det nemt selv se vores guide nedenfor.

Når du har aflæst på energistyrelsens hjemmeside, hvor meget dit nuværende kølefryseskab bruger i strøm, samt hvor meget dit fremtidige kølefryseskab bruger i strøm, så skal du blot multiplicere det med prisen på din indkøbte strøm  (pris pr. kwh), punkt 6 på illustrationen nedenfor. På den måde kan du få et estimat for, hvor mange penge du eventuelt kan spare, eller hvor mange penge du eventuelt skal betale mere for det nye større kølefryseskab pr. år.
.

Eksempel på aflæsning af energiforbrug fra energistyrelsens hjemmeside

Kølefryseskabet fra Bosch KGE36VI4A er mærket med energimærket A+++ og dette skab er på 192 liter køle og 88 liter fryser. Det bruger 161 kwh årligt. Hvilket passer meget godt med Energistyrelsens hjemmeside, der estimere at et kølefryseskab på 200 liter køl og 100 liter fryser bruger 161 kwh/år. Klik og læs mere om kølefryseskabet fra Bosch KGE36VI4A >>

Kølefryseskabet nedenfor fra Siemens KG36NAW35 bruger eksempelvis 260 kwh pr. år og er mærket med A++. Dette skab er på hhv. 237 liter køl og 87 liter frys. Energistyrelsen estimerer at et kølefryseskab på 200/100 bruger lidt over 241 kwh timer om året, og ovenstående er jo 237/87, så det matcher meget godt. Tilgengæld får du et større køleskab sammenlignet med skabet fra det omtalte skab fra Bosch .

.

Eksempel på beregning af energiforbrug

Mål dit eget kølefryseskabs energiforbrug over 7 dage. Divider det totale aflæste antal kwh med 7 og multiplicer med 365 dage, så får du det årlige forbrug estimeret. Se vores guide herunder.

Køb en energimåler >>
.

Tjek om dit køleskab er indstillet til den korrekte temperatur

Temperaturen kan variere en anelse rundt i køleskabet. En god metode til at kontrollere temperaturen i dit køleskab er at placere et glas med koldt vand i på en hylde midt i køleskabet om morgenen eller om aftenen og kontrollere temperaturen på vandet, når vandet er tempereret og I har sovet eller, når I er hjemme fra arbejde.
.

Praktiskbolig anbefaler A+++ mærkede køleskabe, frysere og/eller kølefryseskabe

.

Her er angivet et par kølefryseskabe

Kølefryseskab fra Bosch KGE36VI4A, 192 liters køl og 88 liters frys

Energiklasse A+++

.

Kølefryseskab fra Siemens KG36NAW35, 237 liter køl og 87 liter frys

Energiklasse A++

 

Vælg den rigtige ovn

Når du alligevel er i gang med den store istandsættelse af dit køkken. Så er det et meget godt tidspunkt at overveje om din ovn trænger til en udskiftning eller om tiden er inden til at vælge en mere miljørigtig ovn. Herunder er en guide til ting du med fordel kan tænke over, når du skal anskaffe den rigtige ovn..

Energiklasse

Det er oplagt at du bør vælge den laveste energiklasse, når du køber nye køkkenmaskiner. Ovne købes i energiklasse A til G, hvor A er det mest energibesparende. Energistyrelsen anbefaler også at man køber en ovn, der er energimærket med energimærke A..

Hvilke ovntype?

Det kan være svært at beslutte sig for, hvilken type ovn der er den rigtige for ens køkken. Skal det være en almindelig ovn evt. med damp og/eller grill eller en kombiovn med mikroovn og integreret grillfunktion, en induktionsovn, en pyrolyseovn eller en katalyseovn? Vi giver et kort rids af dine muligheder her:

Almindelige ovne er meget forskellige, derfor bør du overveje om, du har behov for en 1. Indbygningsovn til et køkkenmøbel eller skab eller en fritstående selvstændig ovn, eller har du brug for en 2. Kombiovn med både mikrobølgefunktion og grill, eller skal du have en ovn til den travle familie som et 3. Induktionskomfur der hurtigt varmer maden op eller har du behov for en. Du kan også vælge en ovn med selvrensende programmer 4. Pyrolyseovn, så du ikke behøver at knokle med rengøringen eller skal det være alternativet, som er en 5. Katalyseovn med en speciel ru emalje, der katalyserer nedbrydning af stænk fra tilberedningen af mad..

Udseende, farve og volumen

Hvordan skal oven se ud? Skal den være firkantet med skarpe eller bløde kanter. Hvilken farve skal ovnen have? Skal den være hvid, sort eller grå eller skal der lidt farver i designet? Hvilken størrelse skal ovnen have? Skal du bruge en særlig lille ovn på helt ned til 22 liter eller skal du have en ordinær ovn på en størrelse mellem 54 til 76 liter eller skal du op i en stor størrelse på op til 109 liter. Overvej og gør dig klart, hvad dit og din families behov er..

Vi anbefaler ovne i energiklasse A

Her er angivet et par indbygningsovne samt en pyrolyseovn.

Klik, køb og læs mere om denne Electrolux indbygningsovn, energiklasse A på 71 liter >>

.

Klik, køb og læs mere om denne BOSCH Pyrolyseovn i energiklasse A med selvrensende egenskaber >> 

.

Klik, køb og læs mere om denne A+ mærket pyrolyse indbygningsovn fra Voss >>

.

Her er angivet fritstående ovne.

………………….SMEG TR93X >>   ………………..Klik og læs meget mere om komfurer >>

………………..Energiklasse A…………………………………..

 

Har du spørgsmål eller eventuelt selv gode tips til renovering af køkken, så er du meget velkommen til at skrive en kommentar nedenfor. Så prøver vi at besvare det så godt som muligt.

FAQ: Hurtige spørgsmål om renovering af køkken

👉 Hvilke typer af køkkenvaske findes, når der skal renoveres køkkener?

Ved renovering og udskiftning af håndvaske i køkkenet har du flere muligheder for at vælge i mellem. Du kan vælge en køkkenvask, der enten er 1. Nedfældet i bordpladen eller en køkkenvask der er 2. Planlimet plant med bordpladen eller en køkkenvask der er 3. Underlimet og som limes op under bordpladen.

👉 Hvilke typer af ovne findes, når der skal renoveres køkkener?

Ved renovering af køkken og udskiftning af ovn kan du vælge mellem 5 typer af ovne: 1. Indbygningsovn til et køkkenmøbel eller en fritstående selvstændig ovn. 2. Kombiovn med både mikrobølgefunktion og grill. 3. Induktionskomfur der hurtigt varmer maden op eller ovn med selvrensende programmer 4. Pyrolyseovn eller 5. Katalyseovn.

Michael René

Lektor på det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet og kendt fra DR1, DR2 og TV2 samt diverse radiokanaler, hvor han giver gode råd om hygiejne m.m. Her er vi så heldige at have ham som ekspert indenfor rengøringstips til boligen. Du kan finde endnu flere af hans tips i bogen: Håndbog i praktisk hjælp. Du kan også følge ham på Google+

Recent Content