Reparation af hvidevarer | Sådan udfører du reparationer selv – trin for trin!


Spar penge ved at reparere dine hvidevarer selv

Hjemmets hvidevarer har det med at falde i ét med tapetet – lige indtil den dag, de ikke virker mere. Så er gode råd dyre. Bogstaveligt talt.

Når vaskemaskinen står af, og vasketøjskurven allerede har top på, kan det nemlig sjældent gå hurtigt nok med at få den repareret.

Det betyder også, at de fleste hurtigt ringer til en hvidevarereparatør eller elektriker. Det medfører udgifter til både diagnosticering af problemet, selve de nødvendige reservedele samt arbejdslønnen. Alt sammen helt naturligt og forståeligt – men hvad nu, hvis du kunne spare en masse penge ved at ordne reparationen selv?

Mange reparationer af hvidevarer er nemme at udføre

De fleste defekter på hvidevarer er relativt almindelige. Det er nemlig ofte er de samme ting, der går i stykker fra hjem til hjem. Det betyder også, at der er mange andre end dig, der har stået i samme situation før.

Når det er tilfældet, er der næsten altid hjælp af hente online. Både i forhold til at finde ud af, hvad problemet er og hvordan man udbedre det. Særligt det sidste, er i mange tilfælde veldokumenteret gennem videoguides på Youtube. Her kan du derfor trin for trin blive guidet gennem de mest almindelige reparationer – også selvom du er nybegynder. Du finder blandt andet gode videoguides her

Dertil kommer, at det også er nemt at skaffe de dele, du står og mangler for at få din hvidevare at fungere igen. Der findes nemlig flere online forhandlere af netop reservedele til hvidevarer.

Inden du går i gang med at reparere dine hvidevarer, skal du imidlertid huske at tjekke, om garantien stadig gælder. For de fleste hvidevaremærkers vedkommende er garanti- eller reklamationsperioden på 2 år. Nogle fabrikanter tilbyder dog endnu længere garanti.

Du bør derfor undersøge, om du kan få udbedret fejlen for fabrikantens regning, før du selv går i gang. Ikke mindst fordi garantien oftest bortfalder, når der er foretaget uautoriserede reparationer. Det er derfor vigtigt, du ikke selv reparerer en nyere maskine, hvis der stadig er garanti på den.

Er dine hvidevarer af ældre dato og garantien ikke længere intakt, kan du imidlertid trygt gå i gang med reparationen, hvis du har mod på det.

Trin 1: Find ud af, hvad der er galt

Først skal du have fundet ud af, hvad der præcis er galt. Slår vaskemaskinen fra, når den centrifugerer? Tager maskinen ikke vand ind, når du starter vasken op? Eller vil den ikke pumpe det ud efterfølgende?

Når du har lokaliseret problemet, kan du gå online og prøve at google problematikken. Dermed kan du muligvis læse dig frem til, hvad der kan være galt. Husk dog at holde de forskellige løsningsforslag op mod hinanden og undgå at kaste dig over det første og det bedste.

Hvis du stadig er i tvivl, kan du altid kontakte en elektriker. Her vil du naturligvis blive tidsmæssigt faktureret for diagnosticeringen – men om du selv vil udføre den efterfølgende reparationen, står dig stadig frit for.

Trin 2: Forbered dig – og vær realistisk

Når du ved, hvad din hvidevare fejler, kan du undersøge, hvordan man reparerer den. Det gør du bedst ved at søge efter instruktionsvideoer på eksempelvis YouTube. Her er masser af hjælp at hente, også på dansk.

Se de videoer igennem der er relevante i netop din situation og vurdér, om det virker som en opgave, du selv kan udføre. I mange tilfælde ér det – men det er vigtigt, du er ærlig i forhold til dine egne evner. Så risikerer du ikke at gøre ondt værre og dermed ende med en endnu større reparatørregning.

Trin 3: Skaf de nødvendige reservedele

Det er nemt at finde nye reservedele til dine hvidevarer online. Du skal blot kende fabrikatet på eksempelvis din vaskemaskine samt modelnummeret.

Fabrikatet er det, de fleste af os kender som for eksempel AEG eller Miele. Modelnummeret kan være lidt sværere at finde, men sidder som regel trykt på en label som er placeret i lågeåbningen eller bag på maskinen.

Har du svært ved at skaffe alle oplysningerne, kan du kontakte kundeservice hos den forhandler, du vælger at handle hos. Her er ofte masser af hjælp at hente. Hos Quickparts.dk kan du hurtigt komme i kontakt med en medarbejder via chatten. De er også flinke til at hjælpe med den indledende diagnosticering, hvis du stadig er en smule i tvivl om denne.

Spørg i øvrigt hellere en gang for meget, end en for lidt. Det er nemlig vigtigt, du får fat i den korrekte reservedel, da du ellers risikerer, at den ikke passer til netop din maskine. Er du i tvivl om du har fat i den rigtige hvidevarereservedel, er det derfor en god idé at dobbelttjekke med webshoppens supportafdeling.

Undersøg også gerne, hvor hurtigt du kan få leveret den pågældende reservedel. Måske er én shop billigere end den anden, men måske er leveringstiden tilsvarende længere.

Når reservedelen er fremme og du har fundet værktøjet frem, er du klar til at reparere dine hvidevarer. Sørg blot altid for at koble maskinen fra strømmen først og at have god tid, så du kan være grundig og omhyggelig.

3 fordele ved at reparere dine hvidevarer selv

  • Du forlænger hvidevarens levetid. Når én ting går i stykker, er der nemlig stadig 99 andre som fortsat fungerer. Kasserer du din vaskemaskine i stedet for at reparere den, smider du med andre ord værdifuld elektronik og mekanik på genbrugspladsen. Her bliver det meste ganske vist genanvendt – men det kommer ikke din pengepung til gode på samme måde, som en reparation gør. Når du selv reparerer dine hvidevarer, kan du nemlig udsætte nyanskaffelsen et par år. Dermed bliver det samlede antal hvidevarer i dit hjem, set over en lang årrække, lavere.
  • Du skåner miljøet for en masse ressourcebelastning, hvis du vælger at reparere dine hvidevarer fremfor at anskaffe dig nye. Både udledningen af CO2 og forbruget af jernmalm, aluminium og kobber kan således begrænses.
  • Du sparer penge her og nu. Både på den timeløn du slipper for at betale til reparatøren og selve reservedelen. Sidstnævnte bliver nemlig også billigere, når du springer et forhandlerled over og selv køber delen direkte hos leverandøren.

Der er derfor både gode økonomiske og miljømæssige grunde til selv at reparere dine hvidevarer.

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content