Hurtigere salg af hus eller lejlighed


Salg af dit hus, din lejlighed eller sommerhus vil præge din økonomi langt ud i fremtiden. Derfor er det vigtigt at salget sker på bedste vis. Du har sikkert selv allerede været på boligmarkedet for at kigge efter en kommende ny bolig og du har indtryk af hvilke faktorer, der er væsentlige for dit fremtidige valg af ny bolig. Det er dog ikke altid man giver alle disse faktorer en tanke, når man selv skal sælge, da man har så mange ting at tænke på.

Denne artikel skal ses som en hjælp til at få optimeret dit salg af boligen, så du kan få så meget som muligt for den og få den solgt hurtigt. Husk tid er penge, lad os komme i gang.

 Selvsalg hos Robinhus

Første indtryk af boligen

Der er mange områder du ikke kan ændre på ved dit hus eller din lejlighed, men der er ofte mindst lige så mange områder omkring din bolig, du kan justere for at forbedre salgsmulighederne. Du kan selvfølgelig ikke ændre på placeringen af boligen, men du kan derimod godt ændre, hvordan selve huset eller lejligheden tager sig ud.

I de fleste tilfælde skal du bare tænke over, hvad du som køber eller hvad din nærmeste omgangskreds ville studse over. Måske ved du, at du har en lidt unik smag indenfor indretning. Er dette tilfældet, så kan det være en god ide, at tilpasse din bolig en smule, så et bredere udsnit af befolkningen ville kunne se sig selv i samme omgivelser. De fleste tænker måske, at de godt kan se udover, hvordan indretningen er nu og her, men i virkeligheden har de fleste mennesker svært ved, at se de mange andre muligheder for indretning der er. Er alle vægge f.eks. malet skriggule, så kan næsten ingen rigtig forestille sig hvordan det egentlig kunne se ud, hvis det var i deres eget farvevalg. Derfor er det i dette eksempel smart at få malet vægge i en mere neutral farve eksempelvis hvid, hvilket gør at lejligheden fremstår lysere og det er nemmere at forestille sig ens egne møbler og andet inventar stå i rummene.

Gode tips til forbedring af førsteindtryk:

1. Se altid kritisk på din bolig – ligesom du gør, når du selv køber.

2. Søg gode råd til forbedring af salg i din omgangskreds, men sorter i de mange råd.

3. Optimer din bolig så flere synes om boligen, mal eks. alle rum hvide.

4. Spørg altid folk til råds, hvis de afviser din bolig, om hvad årsagen var.

5. Små forbedringer af din bolig kan være det, der gør at den sælges hurtigt.

 

maling malertips

Renovering af boligen, så du kan få flere penge for den

Det er overordnet svært at sige, at det er en god ide at gå i gang med den store renovering af din bolig inden salg eller ej. Det kommer nemlig meget an på, hvilke ting du giver dig i kast med. Det er derfor vigtigt, at du undersøger, både priserne på hvad en renovering vil koste, men i lige så høj grad overvejer, hvor meget du kan sælge boligen for, hvis du går i krig med renoveringen.

En ide kunne være at tage kontakt til din lokale ejendomsmægler, for at høre deres mening omkring en renovering, og hvor meget de mener den kan sælges for, inden du starter på projektet. I nogle områder vil det f.eks. være en rigtig god ide at få installeret altan i forbindelse med sin lejlighed, hvor det i andre områder ikke vil indbringe andet end de udgifter du havde ved det. En altan er en stor renovering, men mindre renoveringer kan ofte også gøre en stor forskel.

Få malet hus og lejlighed inden du prøver at sælge. En af de områder, der ofte gør den største forskel for, hvordan din bolig fremtræder, er om væggene er nymalet og hvordan møblementet fremstår. Det koster ikke så meget at få malet de rum, som trænger mest, og vil give din bolig et meget bedre helhedsindtryk. Lige meget om vedkommende, der så ender med at købe det, gerne vil have det i en anden farve, og derfor vælger at male det igen, eller ej, så vil nymalede vægge give det indtryk at du har passet ordentligt på lejligheden/huset, og det derfor også er noget der er værd at investere i. De fleste vil vælge at male selv, men orker du simpelthen ikke selv at stå med det, så kan du også vælge at få 3 tilbud fra håndværkere her.

Dertil er det en god idé at nytænke sin boligs møblement og eventuelt luge lidt ud i møbelparken, så der kommer lidt mere luft i rummene. Omvendt kan der også være behov for at udskifte et møbel eller to, så indretningen fremstår lidt mere frisk ved din næste fremvisning.

 

Gode tips til renovering af boligen:

1. Kontakt til en ejendomsmægler og hør deres mening om hvor meget mere, de mener boligen kan sælges for efter en renovering.

2. Undersøg priser på hvad en evt. renovering vil koste.

3. Overvej både store og små renoveringer.

4. Mal din bolig i lyse farver, så den fremstår flot og nymalet.

5. Ryd ud eller udskift din møbelpark og skab lidt luft og et frisk pust i rummene.

 

Cleaning1

Rengøring af boligen, så den er klar til salg

Når boligen skal sælges er det vigtigt, at boligen fremstår flot og dufter rent. De gange jeg har solgt, motiverer det mig altid utroligt at tænke på, at når man hygger og knokler med en ordentlig rengøring, kan det være lige præcis det, der gør at du får solgt boligen til den rigtige pris. Lad os komme i gang 🙂

 

Overordnet er der tre trin til en ordentlig rengjort salgbar bolig:

1.    Oprydning
2.    Tør rengøring
3.    Våd rengøring

Det overrasker ikke, at alle rum skal oprydes, rengøres og luftes ud, men hvordan kan vi gøre det smartest på kortest tid. Start med indgangen hvor fremvisningen starter.

Indgang:
Ryst dørmåtten og støvsug indgangspartiet og tør gerne dørhåndtaget af med en fugtig klud og fjern alle synlige pletter.

Entre:
Tør støv af og støvsug hurtigt bagefter. Vask gulvet over med en fugtig klud og tag diverse hylder og synlige overflader med en fugtig klud vredet op i en mild sæbeopløsning.

Køkken:
Start med aftørring af alle hylder og synligt støvede steder. Vask derefter eventuelt opvask op og sørg for at både køleskab, kogeplader, komfur, herunder ovn fremstår rent. Som køber er man ofte interesseret i at eventuelt tilhørende inventar til opbevaring af mad og til tilberedning af mad fremstår pænt. Jeg personligt åbner gerne en ovnlåge, når jeg er til fremvisning for at se hardwaren. Afslut rengøringen i køkkenet med at vaske gulvet.

Sørg desuden for at der er lidt personlighed i køkkenet, køb lidt blomster og lad gerne en computer eller avis ligge fremme under en fremvisning, så får man en fornemmelse af, at det er et hyggeligt køkken, der bruges flittigt.

Stuer og værelser:
Start med aftørring af alle reoler, hylder, lampeskærme og synligt støvede steder. Støvsug hurtigt bagefter. Er der et vaskbart gulv, så vask gulvet hurtigt over med en fugtig klud i den sæbeopløsning, du plejer at anvende til dit gulv. Tør diverse hylder og synlige overflader over med en fugtig klud vredet op i en mild sæbeopløsning.

Ryst dyner, tæpper, puder herunder sofapuder udenfor og sørg for at soveværelset og stuen fremstår pæn og køb lidt blomster og lad noget arbejde, en bog, en computer eller andet ligge fremme, så de besøgende får en fornemmelse af et varmt og hyggeligt hjem.

Toilet:
Sørg altid for at toilettet er rengjort for nylig. Puds spejlet, vask toilet, gulv og brusenieche eller bad. Hæng desuden rene håndklæder op og gerne de nyeste og blødeste du har.

Alle arealer skal ses efter og rengøres inden en fremvisning med henblik på salg. Husk også altid at lufte ud. Husk, at hvis du sælger om vinteren, så sørg for at der er lidt varme på i alle rum. Sidst men ikke mindst så tilføj lidt personlighed i alle rum – en efterladt kaffekop, en tændt lampe, en bærbar, men tilpas omfanget så det matcher målgruppen, men husk, at det ikke må fremstå rodet.

Gode tips rengoring ved salg:

Læs mere om daglig rengøring i alle rum på vores andre sider. Læs mere om rengøring >>

 

håndværkertilbud

Dette bør du forbedre, for at få mere ud af din bolig

Det kræver ofte ikke særlig meget ekstra at få boligen til at fremstå frisk og indbydende.

Det visuelle i din bolig betyder rigtig meget i en fremvisning. Sørg for at der er lidt liv i boligen, vis gerne at du bor og hygger dig i hjemmet. Lad eksempelvis en bærbar computer eller iPad stå tændt ved siden af kaffekoppen. Det må dog aldrig fremstå rodet. Vis hvordan du bruger dit hjem, så køber kan se en række anvendelsesmuligheder, hvilket ofte ikke italesættes under en fremvisning.

Tænk over hvilke farver, der pryder dit hjem. Tilføj og juster med flotte velduftende blomster og grønne planter, som ofte indirekte betyder meget for det samlede billede af boligen. Det kan være en fordel at boligen fremstår flot med nye velduftende blomster og grønne planter. Kig dine blomster og planter igennem og beskær eventuelt enkelte og ryd ud i eventuelle visne blade og skaf dig af med gamle ødelagte planter.

Rum og værelser til børn er rigtig gode til at vise et familiært hyggeligt miljø i boligen. Sørg for at alle værelser er ryddet op og fremstår pæne. Hvis køber ikke selv har børn kan børneværelset nemt tænkes som et ekstra arbejdsværelse eller en ekstra stue med nye muligheder.

Gode tips til atmosfæren ved salg af hus og lejlighed:

1. Skab hygge i boligen, men tilpas omfanget.

2. Boligen må aldrig fremstå rodet.

3. Tænk over hvilke farver der pryder eller mangler i dit hjem og juster eks. med flotte blomster og planter.

4. Børneværelser er rigtig gode til, at illustrere et hyggeligt miljø i boligen. Har køber ikke har børn, så italesæt evt. rummet som et muligt kontor.

 

Ejendomsmaegler

Valg af ejendomsmægler eller bør du sælge selv?

Valget mellem selv at sælge din bolig, eller at tage fat i en ejendomsmægler, er ikke lige til. Der er selvfølgelig igen mange ting, der spiller ind. Ved du, at du absolut ikke vil bryde dig om, selv at fremvise dit hus, så er det klart, at du skal have fat i en ejendomsmægler. De fleste vælger per automatik at kontakte en ejendomsmægler, og så bruger de bare ham eller hende, men for en hel del mennesker, vil det faktisk give mening at sælge boligen selv. Går du udenom den traditionelle ejendomsmægler, kan du alt andet lige undgå nogle udgifter til salær. Denne besparelse gør, at du kan sætte en meget skarpere pris end dine konkurrenter i
området.

Andet du skal være klar på, hvis du sælger selv, er at du med selvsalg skal forvente en del såkaldt atypiske købere. Du skal ikke lade dig slå ud, hvis de kommenterer din bolig uventet eller måske endda kritisk – tag det med et gram salt. Noter kommentaren, og se om der måske er noget du kan forbedre til næste fremvisning.

Sørg for at tage pænt tøj på. Du har sikkert set, hvad ejendomsmæglere vælger at tage på. Lad dig gerne inspirere lidt af det.

Sørg for at de kun er dig, der er i boligen, når den skal fremvises. Ud med børn og hunde m.v. indtil fremvisningen er overstået.

Forbered din fremvisning af boligen. Gå eventuelt selv ruten og øv dig og have altid korte og præcise svar på spørgsmål, som oftest vil være at foretrække. Det kan godt være du har masser af anekdoter, om dengang du lagde nyt tag, eller andet, men generelt er det ikke, hvad folk er kommet for at høre.

Sørg for at have printet salgsopstillingen ud i nogle eksemplarer. Det virker professionelt, og det er nu en gang rart at have et stykke papir på hvad man har set, selvom det hele ligger online.

Udover disse ting, så gælder de samme ting som, hvis du nu har mægler der varetager boligsalget. Et rent og flot hjem er bare nemmere at få solgt.

Selvsalg er helt sikkert en god vej at gå, for mange, og specielt hvis man har et lidt større netværk. Til at starte med kan det f.eks. være en god ide at prøve at sprede budskadet på f.eks. Facebook. Det kunne jo være nogle af dine venner kender nogen der kender nogen.

Noget der ofte taler for, at vælge en mægler, er at de har professionelle fotografer, der kommer ud og tager billeder. Det er vigtigt med nogle gode billeder af rummene, men dette kan du også få igennem f.eks. Robinhus selvsalgspakke. Den kan du eventuelt starte med at tjekke ud her.

Gode tips til selvsalg af bolig:

1. Noter årsag til afslag på køb efter en fremvisning af boligen, så kan du forbedre næste fremvisning.

2. Tag altid pænt tøj på ved en fremvisning af boligen.

3. Fremvis boligen uden børn og husdyr.

4. Forbered din boligfremvisning.

5. Præsenter boligen og have altid kort og præcise svar parat, når køber spørger ind til boligen.

6. Print en salgsopstilling.

7. Rengør boligen inden fremvisning.

8. Spred budskabet om boligsalg i dit netværk link eks. på Facebook.

9. Få taget gode professionelle billeder af boligen eks. her via Robinhus selvsalgspakke

 

Hvad skal du være opmærksom på hvis du sælger selv

Når du selv sælger din bolig skal du sørge for at have en prisstrategi. Gør dig klart, hvad prisen er lokalt på konkurrerende boliger i same stand. Er der flere boliger til salg lokalt, så tjek dem ud og evaluer dem i forhold til din bolig, så du ved, hvad du konkurrerer med.

Lav en salgspris strategi, hvor du gør dig klart, hvad din absolutte mindstepris er. Vurder om du vil åbne op for et afslag i pris ved fremvisning eller ej.

Hvis køber omtaler de øvrige konkurrerende boliger og priser, så spil med og italesæt eventuelle fordele ved din bolig og vis, at du kender de konkurrerende boliger. Du lærer meget ved at høre købers sammenligning af din og de konkurrerende boliger. Det kan du bruge aktivt i fremtidige fremvisninger af din bolig.

 

Gode tips når du sælger selv:

1. Lav en prisstrategi

2. Fastlæg din evt. absolutte mindstepris.

3. Vurder om du vil give afslag i salgspris.

4. Undersøg de boliger, du er i konkurrence med og spil med, hvis køber omtaler øvrige lokale boliger.

5. Brug købers evaluering af din bolig sammenlignet med konkurrentens og brug det aktivt ved næste fremvisning.

 

Valg af ejendomsmægler

Hvis du gerne vil have hjælp af en ejendomsmægler til salget af din bolig, så er der lidt forskellige ting, som er værd at tage højde for inden du endeligt vælger. En god start er ofte at tage kontakt med forskellige ejendomsmæglere, og høre lidt på deres måde at argumentere på. Er vedkommende du snakker med, god til at sælge overfor dig, så er der også en god sandsynlighed for at de kan sælge din bolig.

En god boligsælger skal have mange styrker. Det første jeg vil pointere er at ejendomsmægleren har lokalkendskab. Det er min erfaring, at det kan gøre en stor forskel på mange, at vedkommende kan svare på de spørgsmål der nu måtte være, omkring skoler og indkøbsmuligheder som er i området. Med mindre de har kontor lige tæt ved dit hus eller din lejlighed du gerne vil have solgt, så vil det være en god ide at spørge lidt ind til dette. Efter du har valgt ejendomsmægler, er det selvfølgelig stadig en god ide at klæde dem så godt som muligt på. Dette kunne også være i forhold til informationer, som at du har været glad for den nærliggende skole eller lignende.

 

Gode tips til valg af ejendomsmægler:

1. Undersøg ejendomsmæglermarkedet og tag kontakt til flere mæglere inden du vælger.

2. Evaluer deres måde at sælge på.

3. Mægleren skal have lokalkendskab mht. skoler, butikker og meget andet.

4. Når du har valgt ejendomsmægler, så klæd dem godt på og fortæl dem, hvad du har elsket ved at bo, der hvor du bor.

 

Salg af bolig, hverenten det er hus, lejlighed eller sommerhus, er påvirket af mange faktorer. Har du spørgsmål, eller har du selv gode tips, som vi ikke har fået med i denne artikel, så skriv meget gerne en kommentar om salg af bolig nedenfor 🙂

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content