Tre ting der kan være farlige for indeklimaet i hjemmet


Har ud nogensinde tænkt over, at du indånder sod og andre farlige stoffer, når i rigtig skal hygge om aftenen med levende lys?

Det har du sikkert ikke, og der er faktisk også mange andre ting, som du bør passe på med i hjemmet, da det kan skabe et dårligt indeklima og potentielt være sundhedsskadeligt. Læs med nedenfor, hvor vi kigger på tre ting, der kan være farlige for indeklimaet i hjemmet.

Tændte stearinlys

Danskerne holder meget af at brænde levende lys – levende lys hører med til en hyggelig stemning. På cafeer, til fester og hjemme tænder vi levende lys. Desværre er stearinlys sundhedsfarlige, særligt lys i 100% ren stearin. Og desværre er der mange danskere, der ikke kan tåle tændte stearinlys. Det er de små nanopartikler, som lysene udleder, der er synderen. Nanopartikler er meget meget små, og kan derfor trænge dybt ned i lungerne, når man trækker vejret. Og fra lungerne, kan de små partikler trænge ind i cellerne og over i blodbanen. Her kan de øge risikoen for en række sygdomme bl.a. astma og KOL.

Undersøgelser viser, at paraffin- og stearinlys forurener indeklimaet i danske hjem med de ultrafine partikler på et niveau, der ligger på linje med forureningen i f.eks. Beijing i Kina.

Men nu findes der endelig et sundere alternativ til de traditionelle stearinlys og paraffinlys. Nemlig soyalys, som er støbt af soyavoks som udvindes af soyabønneolie. Lysene udleder 100 gange færre partikler end ren stearin. Soyalysenes væge er blyfri og fremstillet af bomuld. Og så brænder de med en smuk, jævn flamme, og har en fantastisk varm glød. Samtidig er de ikke tilsat farve, parabener, phthalater, UV-hæmmer, hærder eller animalsk fedt.

Ved at vælge den rigtige type lys, kan du selv være med til at begrænse udledningen af partikler til et minimum, og på den måde gøre noget godt for hjemmets indeklima og din egen sundhed. Soyalys kan bl.a. købes i webshoppen PureStyle.dk.

Mere hygge uden skadelige partikler, – og du kan derfor brænde levende lys med god samvittighed. Men man skal selvfølgelig stadig huske de gode indeklimavaner. F.eks. luft ud regelmæssigt, sluk levende lys med en lyseslukker i stedet for at puste ud. Og lad ikke levende lys stå i træk.

Pejse og brændeovne

Lige som levende stearinlys, udleder pejse og brændeovne skadelige stoffer til luften i lokalet. Dog udleder de en del mere en lys, specielt, hvis udluftningen i skorstenen er dårlig og forbrændingen derfor ikke bliver 100%. Hvis man ovenikøbet vælger at fyrre med brænde, som ikke er lavet til pejse og brændeovne, så stiger sundhedsrisikoen, da noget brændsel kan indeholde spor af maling, imprægnering og andre skadelige stoffer.

Et godt råd er vælge et biopejs i stedet for en almindelig pejs eller brændeovne. En biopejs soder ikke og udvikler ikke røg. Forbrændingen i en biopejs udleder udelukkende vanddampe og CO2, hvilke er helt uskadelige for mennesker. Du kan se en stor udvalg af indeklimavenlig biopejse lige her. Klik og se udvalget af biopejse her >>

Fugt/Skimmelsvamp

Hvis der er for meget fugt i din bolig, vil skimmelsvamp spirer og danne fugt og skimmel. Høj luftfugtighed i hjemmet kan være sundhedsfarligt. Reaktionerne på skimmelsvamp sker ofte, når man har været udsat for skimmelsvamp i længere tid. Symptomerne kan bl.a. være hukommelsessvigt, svimmelhed, hovedpine og træthed.

Det er derfor vigtigt, at holde skimmelsvampen væk fra din bolig. Det kan du gøre på mange måder. Her er nogle gode råd: Luk døren ind til dit badeværelset, når du er i bad. Hvis der dannes kondens på vinduerne, skal det tørres af. Tør tøj udendørs eller i tørretumbler med aftræk til det fri. Begræns damp fra madlavningen. Sørg for at have låg på gryder, der koger, og hav altid emhætten kørende, når du laver mad.

Vi håber at du med denne artikel er blevet klogere på, hvordan dine ting og den måde du lever på i hjemmet kan have en stor indflydelse på indeklimaet og din sundhed.

Har du spørgsmål til artiklen eller hvordan man får et godt indeklima i hjemmet, skal du være velkommen til at skrive til os nedenfor. Klik og se hvordan du nemt fjerner skimmelsvamp her >>

Klik og se hvordan du fjerner skimmelsvamp her >>

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content