Vælg dit nye gulv med omtanke


Skal du i gang med at renovere boligen? Eller er du på udkig efter et nyt hus? Så er der helt sikkert særlige områder, som du lægger ekstra mærke til. Er taget, facaden og vinduerne i fornuftig stand? Er der det optimale antal værelser? Er køkkenet moderniseret, eller skal det inden for den nærmeste årrække have den helt store tur? Og så er der naturligvis gulvet. Er der gulvtæppe som det nuværende underlag, eller er der tale om et trægulv, der trænger til en udskiftning? Gulvet i boligen er en vigtig del af helheden, og derfor er det noget af det første, man får ordnet, hvis man ikke er tilfreds med det eksisterende underlag. Men inden man vælger det nye gulv, er der en række vigtige overvejelser, man bør gøre sig på forhånd. Læs videre og kom med igennem gulvkøbets vigtige faser.

Gulvets placering

Der er mange faktorer, der spiller ind, når man skal vælge det helt rigtige gulv. Først og fremmest er det essentielt, hvor i boligen gulvet skal placeres. Det spiller nemlig en stor rolle i forhold til, hvor holdbart et materiale der skal vælges. Er der tale om gulv til eksempelvis køkkenet eller entréen, så kan man med fordel spekulere i et holdbart materiale, da disse områder ofte bliver belastet af henholdsvis vådt, beskidt fodtøj og alverdens madrester.

Derudover kan man også have gulvets holdbarhed med i tankerne, hvis man er en børnefamilie. Selvom vores børn er vidunderlige, så er de også yderst aktive, og det kan i høj grad ende med at kommet til udtryk i gulvets overflade. Det samme gør sig i øvrigt gældende, hvis der er kæledyr i boligen, som løber frit rundt.

Nuværende underlag og gulvvarme

Foruden gulvets placering er det vigtigt at undersøge, hvilket underlag det nye gulv skal ligge på. Det har nemlig også indvirkning på, hvilken type gulv du kan vælge. Er der tale om et plant og stabilt underlag i eksempelvis beton, så er der optimale forudsætninger for dit nye gulv, og dermed er der nærmest ingen begrænsninger, når du skal vælge gulv. Er der derimod tale om et underlag bestående af strøer eller bjælker, så er det et krav til dit nye gulv, at det er selvbærende. I disse tilfælde gør man sig selv en tjeneste ved at tage en fagmand med på råd, så man er helt sikker på, at underkonstruktionen kan klare belastningen.

Undergulvets stand er også yderst afgørende for, hvor nemt det nye gulv er at lægge. Er der tale om et undergulv, der bølger, kan trægulve og klinker være ualmindeligt svært at lægge, og resultatet vil være derefter.

I langt størstedelen af nyere eller renoverede boliger er der gulvvarme i det meste af huset, og det har også indvirkning på valg af nyt gulv. Det er nemlig ikke alle gulve, der tåler gulvvarme, så først og fremmest skal man undersøge, om det valgte gulv er egnet til gulvvarme.

Stil og materiale af gulv

Når alle de tekniske aspekter er opfyldt, så handler det jo til syvende og sidst om gulvets udseende. Her er det i den grad en smagssag i forhold til materialer, træsort, farver og så videre. Ofte handler det om at ramme den gennemgående stil i boligen, og det kan man gøre på mange forskellige måder. Massive trægulve er en fryd for øjet – uanset hvilken træsort og nuance du vælger – men her spiller økonomien også en rolle. Er budgettet eksempelvis ikke til et lækkert plankegulv, så findes der billigere og absolut gode alternativer såsom laminatgulv og vinylgulve.
Søger du en helt anden stil, kan klinker være et spændende valg, mens mange også stadig foretrækker gulvtæpper. Der findes med andre ord et hav af muligheder, når du skal vælge nyt gulv, og du kan helt sikkert finde et gulv, der opfylder alle dine krav og behov.

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content