Indhold
- 1 Valg af dyner – vores bud på gode dyner
- 2 Valg af type af dyne – Vinterdyne, sommerdyne, helårsdyne – Enkelt dyne eller dobbeltdyne, og hvor lang skal dynen være?
- 3 Valg af dun i dyner – Gåsedunsdyne eller andedunsdyne eller moskusdyne?
- 4 Valg af dyner baseret på prisen
- 5 Køb dyner der kan vaskes ved 60 grader
Der er mange ting der skal tages højde for, hvis den bedste dyne skal vælges. Alt efter hvem du er og hvordan du er bygget, så skal du vælge en forskellig dyne, og det handler ikke kun om at vælge den rigtige størrelse, men også om den skal være en fiberdyne eller en dundyne, og hvilke dun der eventuelt skal være i dynen. I dette indlæg fortæller vi om de forskellige valg der er at tage, og hvad du skal tænke på i de enkelte tilfælde.
Det er vigtigt at vælge en god dyne. Tænk på hvor mange timer du bruger under dynerne i løbet af dit liv. Men ikke nok med det, så er det jo vigtigt at få en god søvn, da det påvirker resten af vores dag. Dynen er 46% af vores berøringsflade, når vi sover, og har lige stor betydning for en god nattesøvn som sengen har. I dette indlæg kan vi forhåbentlig hjælpe dig til at vælge den helt rigtige dyne, så du kan opnå mere kvalitetssøvn.
Se også vores artikel med valg af senge her >>
Valg af dyner – vores bud på gode dyner
Her er vores bud på de gode dyner. Læs nedenfor hvorfor du skal vælge den ene type eller anden type.
Type | Enkelt dyne | Lang dyne | Dobbeltdyne |
Sommerdyne
“Sval” |
Sval moskusdyne med enten andedun, gåsedun eller moskusdun. Se og køb – klik her |
Sval moskusdyne med enten andedun, gåsedun eller moskusdun. Se og køb – klik her | Sval moskusdyne med enten andedun, gåsedun eller moskusdun. Se og køb – klik her |
Helårsdyne
“Lun” |
Balance: Lun bodyshape moskusdyne med 100% moskusdun. Bæreevne på 11, 140 x 200 cm. Se og køb – klik her |
Balance: Lun dundyne med 100% moskusdun. Bæreevne på 11, 140 x 220 cm. Se og køb – klik her |
Balance: Dejlig bodyshape moskusdyne med 100% moskusdun. Bæreevne på 11, 200 x 220 cm. Se og køb – klik her |
Vinterdyne
“Varm” |
Mayan 100% økologisk bomuldscambric og Svanemærket. Vælg dynen som “varm” for at bestille en vinterdyne, 140 x 200 cm. Se og køb – klik her |
Mayan 100% økologisk bomuldscambric og Svanemærket. Vælg dynen som “varm” for at bestille en vinterdyne, 140 x 220 cm. Se og køb – klik her |
Mayan 100% økologisk bomuldscambric og Svanemærket. Vælg dynen som “varm” for at bestille en vinterdyne, 200 x 220 cm. Se og køb – klik her |
Se flere forskellige dyner her
Valg af type af dyne – Vinterdyne, sommerdyne, helårsdyne – Enkelt dyne eller dobbeltdyne, og hvor lang skal dynen være?
For de fleste er det smarteste at man anskaffer sig to dyner. Det mest normale er efterhånden at man køber en helårsdyne til om vinteren og de kolde dele af foråret og efteråret, og så sover man med sommerdyne om sommeren, når temperaturen sniger sig over de 15 grader. Er man meget kuldeskær, så bør man dog vælge en varmere vinterdyne. Sveder man let om natten, så er der modsat ingen grund til at anskaffe sig en vinterdyne, da den for mange er alt for varm, selvom vinteren.
Så varm er dynen
Når du kigger efter ny dyne, så kan det være svært at vælge den rigtige alene ud fra hvad producenten har valgt at kalde den. Heldigvis er der et mål for hvor isolerende en dyne er, og dermed også i høj grad et udtryk for hvor varm og behagelig den er. Dette mål hedder bæreevne, og er et tal på en skala fra 1 til 16, hvor 16 er det absolut mest isolerende. En god tommelfingerregel er at få efter dyner mellem 10 og 13 i bæreevne. Dette er god høj kvalitet som vil sikre dig en god varm nattesøvn. Kommer du over 13, så vil du med høj sandsynlighed synes at dynen er for varm, med mindre du er meget kuldeskær.
Hvor lang en dyne skal jeg købe?
Den normale længden på dyner der er solgt i Danmark er 200 cm. Dette betyder faktisk at rigtig mange sover med dyner der er alt for korte i forhold til det anbefalede. En god tommelfingerregel er at dynen helst skal være 30 cm længere end ham eller hende der skal sove under den. Det vil sige, at hvis du er højere end 180 cm, så er det en god ide at vælge en lang dyne på 220 cm i stedet for den normale på to meter. Hvis du har valgt at sove med en dyne der er for kort, så risikere du enten at fryse om fødderne eller skuldre. Hvis det er rigtig koldt, vil du ofte prøve at få fødderne indenfor dynen ved at krympe sammen. Dette giver alt andet lige ikke den mest optimale soveposition. Så køb en dyne der er i den rigtige længde.
Skal jeg vælge at købe dobbeltdyne eller to enkelt dyner?
Om det er en god ide at købe en dobbeltdyne afhænger af mere end om i som udgangspunkt synes det lyder hyggeligt eller ej. Det kommer nemlig også an på hvor stor forskel der er på jeres behov. Hvis en af jer let fryser om natten og den anden har det med let at svede, så er det faktisk ikke nogen speciel god ide at købe en dobbeltdyne. Her er det bedre at købe to forskellige dyner, som dækker de individuelle behov.
Valg af dun i dyner – Gåsedunsdyne eller andedunsdyne eller moskusdyne?
De tre normale typer af dundyner er , gåsedunsdyner, andedunsdyner og moskusdyner. Derudover findes der også edderdunsdyner, som er den aller fineste type, men også den absolut dyreste, og det er normalt ikke nødvendigt. Hvis en dyne har en bæreevne på 14-16, så er det med alt sandsynlighed en edderdunsdyne du har fat i.
Sådan er en Moskusdyne
Moskusdyner ligger tæt på edderdunsdyner i isoleringsevne, og du ser derfor også ofte at de har en rigtig god bæreevne. Moskusdyner er rigtig lette, og de føles dejlig bløde. En moskusdyne er næsten altid et godt valg af høj kvalitet.
Sådan er en Gåsedunsdyne
Gåsedunsdyner kan godt være i lige så høj kvalitet som moskusdynerne er. Dette kommer an på hvor gæssene som er blevet brugt kommer fra. Desto koldere et sted som disse gåsedun stammer fra, desto bedre isoleringsevne har de som ofte også. Gåsedun er et meget normalt anvendt materiale i dyner, men hvis du vil købe en gåsedunsdyne er det her vigtigt at vide at kvaliteten kan variere en del. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på om f.eks. bæreevnen er over 10, og om eventuelt spørge forhandleren til råds.
Sådan er en andedunsdyne
Andedunsdyner er ikke helt lige så brugte som de har været førhen. En af de største grunde til dette, er de produktionsmåder som der bliver brugt nu til dags. Ænderne får simpelthen ikke lov til at blive gamle nok til at de kan få en fin nok fjerdragt til brug i dyner af høj kvalitet. Dette betyder at andedunsdyner ofte ikke er helt lige så isolerende som moskusdyner og gåsedundyner er.
Hvor stor bør mængden af fjer i min dyne være?
Desto færre fjer der er dynen desto bedre kvalitet er dynen også af. Fjer bliver ikke anvendt lige så ofte som det blev førhen. Grunden er simpelthen at fjer ikke isolere lige så godt som dun. Der er stadig lidt fjer i rigtig mange af dynerne du kan købe. Vil du har en dyne af høj kvalitet bør du dog gå efter så lidt fjer som muligt, og helst ikke over 10% fjer.
Valg af dyner baseret på prisen
Pris og kvalitet hænger indenfor dyner ofte rigtig meget sammen. Vil du gerne have den bedste dyne, så er det som regel også en af de dyreste. De dyreste dundyner er ofte dem med en rigtig høj bæreevne, men hvis du ikke er type der fryser så let, så kan det ofte være helt fint med en dyne der har bæreevnen 10-12 i stedet for 13-14. Med en bæreevne på 10-12 får du stadig en dyne i en super god kvalitet, så hvis du kan finde en til en rimelig pris i dette leje, og er du ikke villig til at bruge penge på det fineste af det fine, så er dette et godt valg.
Hvis du gerne vil have en rigtig god nattesøvn, så fraråder vi dog også at du køber de aller billigste dyner. Da det er så meget rare at sove med dyner som passer til en, i stedet for udelukkende at gå efter prisen.
Køb dyner der kan vaskes ved 60 grader
Astma og allergi forbundet anbefaler at du køber dundyner der kan vaskes ved 60 grader. Hvis du vasker ved mindre end 60 grader, så kommer du ikke af med husstøvmider der ellers vil blive ved med at mæske sig i dynerne.
Vil du gerne se et stort udvalg af dyner, se et stort udvalg af dundyner – klik her >>