Vedligeholdelse af havemøbler i træ


Kærlig pleje til havemøbler af træ

Det er en god ide at bruge lidt knofedt på at vedligeholde sine havemøbler, især hvis man har brugt en mindre formue på at have et mageligt uderum i haven. Men en dyr investering eller ej, så bør man ofre lidt tid på at holde sine havemøbler vedlige, eftersom vind og vejr udtørrer træ og andre naturmaterialer.

Men der er forskellige tilgange alt efter hvilket slags materiale et havemøbel er lavet eller produceret af.

Her er en række tips til vedligeholdelse af havemøbler af træ.

Først og fremmest bør man tjekke, at alle skruer og bolte er spændt ordentligt fast – gør dette gerne et par gange om året som en fast del af vedligeholdelsen af dine havemøbler.

Havemøbler i ubehandlet træ og teak

Det er et must at vedligeholde sine havemøbler af træ mindst en gang årligt, for at bevare den naturlige glød. Hvis havemøblerne er af råt træ bliver det naturligt nedbrudt, især ved de vandrette linjer. De har derfor godt af en oliebehandling, som hindrer en direkte udtørring af træet.
Råt træ skal som hovedregel altid grundes først, for derved at undgå at fugt trænger ind i træværket, hvorved råd og svamp kan opstå. Hvis man kan mærke nogle ujævne overflader, bør man slibe træet ned efter behov med lidt fint sandpapir inden selve oliebehandlingen.

Da teak indeholder en naturlig olie i træet, kan den modstå det danske vejr, men for at bevare den naturlige glans, kan man snildt genopfriske træet ved at give det en omgang sæbevand. Men som alt i livet, får teak patina og for at undgå en grålig nuance er en oliebehandling, et indfald, der er værd at overveje.

Hvis man vælger at behandle sine havemøbler med olie, skal man sørge får at træet er helt tørt efter grundingen. Derefter behandler man træværket med hærdende træolie. Efter tyve minutter tørrer man havemøblet af med en klud. Så enkelt er det, men for god ordens skyld kan man også følge havemøblets anbefalede brugsanvisning.

Havemøbler i oliebehandlet træ

Man rengør sit oliebehandlede havemøbel ved at tørre dem af med en karklud vredet op i neutralt sæbevand, helst uden sulfo. Hvis havemøblet allerede har været oliebehandlet og skal have en omgang igen, skal træet først grundes, hvorefter man blot let skrubber træolien ind med en børste indtil træet får den ønskede nuance.

Havemøbler af trykimprægneret træ

Selvom havemøbler, der er lavet trykimprægneret træ i forvejen er behandlet med et middel mod svamp, bør man holde dem rene ved at vaske dem af med neutralt sæbevand uden sulfo. Bliver de sidenhen lakeret eller malet, kræver de mere vedligeholdelse.

Tips: 

Brug den olie, der er anbefalet af forhandleren – så dækker garantien.

Fedtpletter og skjolder kan fjernes med brun sæbe, skurepulver eller rensebenzin – slib eventuelt forsigtigt med fint sandpapir.

Hvis der er forekomst af små pletter, formentligt algevækst, ryger de retur med Rodalon.

Nye teakmøbler kan beskyttes mod fedt- og rødvinspletter ved at sæbe møblet godt ind i en tyktflydende grød af sæbespåner – polér efter med en tør klud af bomuld.

Hold havemøblerne fri for jord og sand, samt efterårets blade, for at beskytte mod eventuelle ”fugtlommer”.

Udskift skruer og bolte efter behov, og husk de nye skal være et nummer større, så de kan sidde fast i de oprindelige skruehuller.

Eksterne henvisninger
Køb havemøbler online hos Trendyliving.dk og/eller køb havemøbler hos 10-4 byggemarked

Recent Content