Vedligeholdelse af havemøbler


[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Det er blevet tid til at få havemøblerne ud i solen. Hverenten det er de gamle havemøbler eller du overvejer at købe nye. Rene, pæne og vedligeholdte havemøbler pynter i haven, og nedenfor kan du læse vores tips til hvordan du nemt kan holde havemøblerne flotte i mange år.

Læs også: Køb af lounge polyrattan havemøbler.[/vc_column_text][vc_cta_button2 h2=”Køb dine træolier til vedligeholdelse online” style=”rounded” txt_align=”left” title=”Køb træolie og maling her” btn_style=”rounded” color=”green” size=”lg” position=”bottom” css_animation=”left-to-right” link=”url:http%3A%2F%2Fpraktisklink.dk%2Ftrae-olier||”]Få træbehandlingen sendt hjem til dig, så du undgår byggemarkedet.[/vc_cta_button2][vc_column_text]

Vedligeholdelse: Træhavemøbler

Når havemøblerne er af træ eller andre naturlige materialer, så handler det om undgå det som ellers langsomt vil nedbryde havestole og haveborde. Kan du undgå råd, svamp, rust og udtørring, så kan havemøbler af træ og metal holde i mange år. Gør du intet, så vil du modsat hurtigt skulle købe nye igen.

Nedbrydningen af træhavemøblerne sker i højere grad, hvis de er ekstra udsatte for vejr, vind og sol. Specielt de mange overflader på havemøblerne, hvor vandet har svært ved at rende vil de blive påvirket af fugt. Det samme gælder f.eks. benene hvis de står et fugtigt sted. Som oftes vil du gerne have dine havestole og haveborde til at stå et sted med masser af sol. Dette gør dog også at de bliver udsat for solens UV-stråler som på sigt vil medvirke at de kommer til at se mere grå og triste ud. Ved at behandle træhavemøbler med olie eller maling, vil du derfor både få havemøbler der holdere længere, men de vil også se langt flottere ud.

Behandling af træhavemøbler

Træhavemøbler skal minimum have olie en gang om året, men du skal bestemt ikke holde dig tilbage fra at give dem to gange årligt. Træhavemøbler bør opbevares indendørs om vinteren. Når du hiver dem frem efter en lang vinter, så trænger de højst sandsynligt til at blive rengjort. Dette kan nemt gøres med sæbevand, og eventuelle skjolder kan slibes væk med fint sandpapir.

Dagene hvor du vælger at give din træhavemøbler en behandling, skal helst være regnfrie. Det er nemlig vigtigt at de er tørre når du går i gang, men også mellem behandlingerne bør de ikke udsættes for vand. Derfor er det en god ide at se på vejrudsigten, hvis du ikke har mulighed for at behandle træhavemøblerne indenfor.

Når du giver dine træhavemøbler olie, så kan det være smart at du giver dem den møbelolie som producenten af træhavemøblet anbefaler. Her er nogle af de træolier du kan købe online til dine træhavemøbler.

Trip Trap Havemøbelolie

Få et stort overblik over havemøbleolie til et væld af træsorter og farvenuancer – allesammen lavet med henblik på det bedste resultat til dine havemøbler.

Kan købe her >>

Elit Træolie – Helmat

helmat-150x150Baseret på specialbehandlet linolie og godt til alt slags træ, hverenten det er ubehandlet eller tidligere behandlet træ. Træolien er allerede klæbefri efter 8 timer. Rigtig godt til både træhavemøbler og træterraser.

GORI Ædeltræsolie

Gori_aedeltrae_25l_a.w240.h240Er dine træhavemøbler af teaktræ eller andet ædeltræ, så kan det være en god ide at give det en anden form for oliebehandling. Denne olie giver træet en flot overflade og en effektiv beskyttelse af træhavemøblerne i forhold til udtørring og sprækker.

Den kan købes her.

Flügger Træolie Aqua

TRAEOLIE-A-150x150Flüggers Træolie Aqua er en rigtig fin vandbaseret træolie, som er mulig at få i rigtig mange forskellige farver eller en farveløs udgave. Selvom det er en vandbaseret træolie, så tørre den hurtigt, og er rigtig god til beskyttelse mod skimmel og mug. Det er et rigtig godt valg til træhavemøbler og terrasser i mørkt træ.

Er du i tvivl om farvevalget, er det nemt og billigt at købe et par et par farveprøver i deres webshop, så du sikre dig at farven er den helt rigtige. Denne træolie er ikke den bedste til imprægneret træ, hvilket havemøbler ofte er. I dette tilfælde har Flügger en rigtig god terpentinbaseret, som kan ses nedenfor.

Flügger Træolie Classic

T-OLIE-150x150Denne klassiske træolie er velegnet til behandling af havemøbler i træ. Den tørre rigtig hurtigt, og du kan give dem et andet lag allerede efter 12 timer, hvis det er nødvendigt. Et godt valg der beskytter fint mod udtørring, skimmel og mug.

Rengøring af træhavemøbler inden behandling

  • Skur og børst træhavemøblerne grundigt med masser af vand, trærens og en stiv børste.
  • Det er en god ide at vælge trærens der er udviklet til træhavemøbler. Disse er udviklet på en måde, så de både er skånsomme for træet, og efterfølgende fremhæver træets naturlige udseende og glød. En god trærens fjerner snavset uden at fjerne det naturlige olie i træet.
  • Når du har vasket og rengjort træhavemøblerne grundigt, så er det vigtigt at du lader dem tørre ordenligt før du går videre i processen. Sæt dem eventuelt ud i solen. Er der udsigt til regn, er det dog en bedre ide at have dem under et halvtag, hvor de ikke bliver udsat for regnen, men stadig bliver tørret af vinden.

 Oliering eller maling af træhavemøbler

Vælg en dag med dejligt vejr. Det gør det mere behageligt for dig, men det er også vigtigt for dine havestole og haveborde. Temperaturen skal helst ligge mellem 10 grader og 25 grader. Det er samtidig en god ide ikke at stå direkte i solens skær. Skal du male dine havemøbler af træ, er det smart først at give dem en grunder, og lade dem tørre indtil næste dage. Derefter kan du påføre enten træolie eller maling på træhavemøblerne med en pensel. Det er en god ide at være ekstra opmærksom på at give enderne et godt mættende lag.

For et ekstra godt resultat give havemøblerne mindst to lag maling eller træolie. De bør derefter stå og tørre mindst 2 dage, før de kan klare at stå ude i regnen.

God fornøjelse med dine nu flotte og vedligeholdte træhavemøbler.

Vedligeholdelse: Havemøbler af plastik og polyrattan

Der findes i dag ganske mange forskellige typer af havemøbler i plastik. Nogle af de generelt mest populære havemøbler er de såkaldte polyrattan havemøbler, som oftes ligner traditionel kurveflet. Havemøbler af plastisk er nemme at vedligeholde. Det kræver nemlig ikke andet end vand og sæbe at sætte dem i stand efter vinteren. De kan endda klare at stå udenfor om vinteren, hvis du sørger for at overdække dem.

Havemøbler af plastisk kan dog godt miste en del af deres farve og blive matte i det. Er dette tilfældet, kan du vedligeholde udseendet på dem med et gulvplejemiddel eller bilshampoo med voks.

Er det kommet snavs og urenheder på havemøblet, som ikke kan fjernes, kan det være nødvendigt at slibe dem med et slibe og polermiddel til biler. Hver opmærksom på at havemøbler af plastisk, som du har slebet har en tendens til lettere at blive snavset, så giv den et godt forsøg med rengøringen inden du går til slibemidlerne.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content