Vedligeholdelsesfrit byggeri


Et vedligeholdelsesfrit byggeri vinder mere og mere frem. Det er en tendens der er stigende og vil blive ved med at være stigende. Dette er der flere grunde til 

  • Familier prioriterer tiden sammen
  • En travl hverdag
  • Boligen skal fremstå flot og vedligeholdt

Det kan koges ned til 2 ting. Den ene er tid og den anden, er at boligen skal tage sig flot ud hele tiden. Her går det ikke at udhænget skriger efter maling når man kommer hjem fra arbejdet. Ved vedligeholdelsesfri materialer bliver udvalget begrænset og samtidig også mulighederne. Materialerne er generelt dyrere end f.eks. træbeklædning og så er der også nogle fordele og ulemper der skal være med i overvejelserne.

Zink

Zink er et materiale der før i tiden kun blev brugt som beklædning på ikoniske bygninger. I dag ses flere og flere huse, hvor det ikke kun er tag og skotrenden der er af zink, men gavlbeklædninger og tage der også bliver i zink. Zinken har den fordel at den faktisk yndes med tiden. Zinken starter helt blank og går herfra igennem en patineringsproces, som gør at zinken får en mat mørkegrå overflade. Zink bliver brugt til både overflader og bygningsprofiler og kan fås i forskellige farver. Mange vælger den blanke zink, da det passer med tagrenden og billigere end de farvede

Eternit/fibercement

Eternit har været brugt og bruges i dag også på mange projekter. Materialet kan fås i forskellige afskygninger, da det både kan fås som plane plader, men forskellige firmaer, som f.eks. Hardiplank har også planker, som ligner naturlige brædder. Disse er at betegne som vedligeholdelsesfri. Forskellen på disse og materialer som mursten, zink og rigtigt træ, er at det er et kunstigt materiale, så det vil godt kunne ses at det ikke er et naturprodukt i sig selv.

Aluminium

Aluminium er et materiale der er lettere end zink, men også billigere end zink. Så det ses at bygningsprofiler laves i alu alene pga. prisen. Ulempen ved aluminium er at det bevarer den til dels glansfulde overflade og at det ikke er muligt at lodde i alu. Fordelen ved aluminium, er til gengæld at aluminium er særdeles velegnet til at male på. Dette ses ved mange butiksfacader, hvor der er ensartet farvet aluminium i forskellige farver. Her går malingen ind til dels at beskytter aluminiummen. Malingen kan i de fleste tilfælde holde i mange år frem. Det at aluminium bliver overflademalet, gør så også at overfladen ikke bliver så naturlig at se på, så farven skal vælges med forsigtighed.

Mursten

Mange huse er i Danmark muret op af mursten. Der er et utal af muligheder indenfor dette, men mange gange skal den nye beklædning gerne matche nogenlunde med den eksisterende mur. Dette kan være svært, da huset kan være meget gammelt og det er en mursten der ikke findes mere. At få en muret facade er for mange at foretrække. Ulempen er prisen på materialet, da der skal forskellige faggrupper ind over og at materialet i sig selv er bekosteligt.

Opsummering

Mulighederne indenfor vedligeholdelsesfri beklædninger er begrænsede. Nu er nogle af dem listet op her. Herudover, er der nedenstående:

  • Kobber
  • Beton
  • Rustfrit stål
  • Rockpanel
  • Naturskiffer
  • Glas.

Det kan også være rigtig fint at kombinere de forskellige materialer, da dette kan give et rigtig flot look. Ved kombinationen bliver overfladerne brudt op og der fås et spil i bygningen som er super fint.

Rolf Hansen

I 2013 købte Rolf Hansen hus. Mange af hans indlæg er derfor baseret på de erfaringer og informationer han opnår i den forbindelse. Håber du kan bruge hans erfaringer og gode råd! Følg ham på Google+

Recent Content